BREAKING Iohannis a anunțat că intră în „competiție” pentru şefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că intră în competitie pentru şefia NATO în contextul în care marile puteri si-au aratat sprijinul pentru Mark Rutte.

„În urmă cu douăzeci de ani, drapelul României a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO de la Bruxelles, marcând ultimul pas în aderarea țării noastre la Alianța Nord-Atlantică.

Sunt două decenii de când România este membră a celei mai puternice alianțe politico-militare, care, de 75 de ani, promovează democrația și libertatea, îi apără eficient pe membrii săi și a dezvoltat o rețea vastă de parteneri, alături de care promovează ordinea internațională bazată pe reguli.

Valorile cardinale ale Alianței, printre care statul de drept, respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, au reprezentat busola care ne-a ghidat spre consolidarea unei democrații autentice.

În plus, extrem de important, umbrela NATO ne-a oferit cele mai puternice garanții de securitate din istorie. Nicicând aceste garanții de securitate nu s-au dovedit mai relevante decât astăzi.

Trăim în cele mai dificile vremuri din punctul de vedere al securității din ultimele decenii, dar noi, românii, ne simțim protejați tocmai pentru că suntem membri ai Alianței Nord-Atlantice.

Un conflict militar în Europa este o realitate care în urmă cu câțiva ani părea improbabilă. Rusia se dovedește a fi o amenințare gravă și de lungă durată pentru continentul nostru, pentru securitatea noastră euroatlantică.

În aceste condiții, frontierele NATO capătă o importanță capitală, iar întărirea Flancului Estic, care include și România, va rămâne o prioritate pe termen lung.

În tot acest context complicat, țara noastră a dovedit că este un pilon de stabilitate și de securitate în regiune. Ca prioritate majoră, de la începutul primului meu mandat ca Președinte al României, am inițiat și negociat cu toate partidele parlamentare un Pact național care a prevăzut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, iar acum am ajuns la alocarea a 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă resurse semnificative pentru dezvoltarea capacităților și a capabilităților noastre militare.

Suntem printre Aliații care au înțeles și și-au asumat de la început acest angajament.

România a contribuit și contribuie la misiunile și operațiile NATO. Avem o prezență militară semnificativă în Balcanii de Vest, ne interesează în cel mai înalt grad și contribuim în mod direct la securitatea Mării Negre.

Susținem necondiționat Ucraina și contribuim consistent la susținerea puternică a partenerilor Alianței, în special a celor mai vulnerabili.

Totodată, în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am adoptat strategii și măsuri pentru ca Armata României să se modernizeze complet și în același ritm cu Aliații noștri.

Avem o vecinătate complicată cu Rusia, am fost tot timpul conștienți de riscurile și amenințările care decurg din această situație și ne-am pregătit temeinic pentru a le asigura cetățenilor noștri securitatea deplină.

România nu s-ar fi putut dezvolta economic, nu ar fi atras capital și investitori care să contribuie la creșterea nivelului de trai dacă nu ar fi existat garanții solide privind securitatea națională. Iar aceste garanții sunt direct legate de modernizarea militară a țării noastre, dar și de apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică.

În prezent, România este un membru respectat în NATO, la fel ca și în Uniunea Europeană. Este un statut pe care ni l-am câștigat de-a lungul ultimilor ani, dând dovadă de implicare, de predictibilitate strategică în ceea ce privește politica noastră externă și de securitate, de stabilitate, de profesionalism și de respect nemijlocit față de valorile fundamentale pe care sunt clădite Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană.

Mai mult, am acționat constant pentru a apropia cât mai mult cele două maluri ale Atlanticului, pentru că da, pentru noi relația transatlantică este esențială.

Ne aflăm într-un context de securitate în care cred că este momentul ca țara noastră să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euro-atlantice.

Este o aspirație legitimă a unui stat care a cunoscut în ultimele două decenii transformări radicale și care ar putea contribui cu această experiență la conturarea unei noi viziuni asupra modului în care putem răspunde rapid și eficient unei game variate și complexe de provocări și amenințări.

Avem o înțelegere profundă, inclusiv din perspectiva provocărilor istorice cu care s-a confruntat regiunea noastră, asupra actualei situații de securitate, situație dezechilibrată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Totodată, cred că NATO are nevoie, la rândul său, de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale.

Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO.

Cu o reprezentare echilibrată, puternică și influentă din această regiune, Alianța va putea lua cele mai bune decizii, care să răspundă nevoilor și preocupărilor tuturor statelor membre.

Pentru toate aceste motive, am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO.

Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a declarat Klaus Iohannis.

Primele  reactii

Pîrvulescu: Sunt foarte bune şansele preşedintelui

Analistul politic Cristian Pîrvulescu este de părere că sunt „foarte bune” şansele preşedintelui Klaus Iohannis în competiţia pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.

„Preşedintele Iohannis este un politician care face calcule, care nu se expune în mod inutil, care îşi pregăteşte mişcările. Cel mai uşor este de comparat cu un jucător de şah, dar nu cu unul amator, ci cu un mare maestru. Iar această mişcare pe care o face astăzi, imediat după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Muntenegrului, pare să indice că există deja o coaliţie suficientă pentru a-l susţine, o coaliţie formată din state din Europa Centrală şi de Est.

Nu uitaţi declaraţiile făcute de Ungaria, clar împotriva lui Mark Rutte (fost premier olandez – n.r.), declaraţiile unor lideri din Ţările Baltice sau din Polonia, care susţin necesitatea unui leadership din Est la nivel european şi NATO. Toate astea arată că există şansa unei confruntări pe care nimeni nu şi-o doreşte între Est şi Vest, dar în momentul în care Estul prezintă o candidatură oficială puternică şi o candidatură a unui lider care este recunoscut la nivel european, cred că şansele preşedintelui Iohannis sunt foarte bune”, a declarat marţi, pentru Agerpres, Cristian Pîrvulescu.

Potrivit acestuia, România va beneficia de susţinerea ţărilor din Est în această competiţie.

A existat o negociere, dar nu una finală

„Încă din momentul în care au fost notificaţi reprezentanţii la NATO în legătură cu această candidatură au existat negocieri. Dar este în interesul Vestului şi al Organizaţiei Atlanticului de Nord să dovedească că sunt solidare. Deci vor trebui să depăşească rapid această situaţie, iar o candidatură din Est e foarte puternică, pentru că Estul este expus acum la atacurile Rusiei”, a precizat Cristian Pîrvulescu.
Mircea Geoană ocupă funcţia de secretar general adjunct al NATO doar pe durata mandatului actualului secretar general, Jens Stoltenberg

„Domnul Geoană ocupă o funcţie care este doar pe durata mandatului domnului Stoltenberg. Nu va continua. Este în prelungiri şi domnul Geoană, în egală măsură. Deci nu sunt funcţiile separate, ci împreună”, a mai spus analistul politic.

Ciucă  salută decizia preşedintelui României

Preşedintele Senatului, liderul liberalilor Nicolae Ciucă, a salutat marţi decizia şefului statului Klaus Iohannis de a intra în competiţia pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, precizând că PNL susţine „nemijlocit” acest demers.

„Salut decizia preşedintelui României de a candida pentru funcţia de secretar general al NATO. PNL susţine nemijlocit acest demers al şefului statului, care ar putea intra în istorie drept primul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice provenit din Europa de Est. Este un moment care marchează modul în care România poate fi reprezentată, la 20 de ani de la aderarea la NATO”, a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook.

El a menţionat că, într-un astfel de context geopolitic şi strategic sensibil, este nevoie ca o asemenea funcţie să revină unui lider pro-occidental, care a ocupat o înaltă demnitate publică în Europa de Est.

Potrivit liderului PNL, în interiorul NATO, România este un aliat de încredere, care îşi respectă angajamentele, iar această candidatură este sprijinită şi de tot ceea ce a realizat Armata Română în ultimii ani.

„Este vorba de asumarea unei responsabilităţi la nivelul Alianţei Nord-Atlantice după 20 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al NATO şi, în felul acesta, această candidatură este sprijinită de tot ceea ce a realizat Armata Română în aceşti 20 de ani, de efortul pe care l-a făcut Armata Română şi România prin participarea la toate angajamentele la care Alianţa a fost implicată. Sigur, nu este vorba doar de Armata Română, pentru că trebuie să vedem aici întreg sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care a avut o contribuţie esenţială în realizarea acestei imagini de pilon, de pivot de stabilitate în regiunea Mării Negre pe Flancul de est şi, desigur, în interiorul Alianţei Nord-Atlantice”, a explicat Ciucă, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul PNL.

Președintele Klaus Iohannis va face declarații de presă, la Palatul Cotroceni, de la ora 17.00. Tema declarației este legată de NATO, dar Administrația Prezidențială nu oferă și alte detalii.

”Președintele României, Klaus Iohannis, va susține marți, 12 martie 2024, ora 17:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă pe tema NATO”, arată Administrația Prezidențială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

101 Comentarii

 1. niste evenimente fara legatura intre ele?

  iunie 2023 – udmr afara de la guvernare
  iulie 2023 – hell vig pleaca de la SRI prin demisie (???)
  iulie 2023 – incepe tacerea iohannista de parca n-ar mai exista…incepe lupta pentru posturi post presedintie
  de mai bine de 8 luni nu exista sef pe filiera politica la SRI

  ce de „coincidente”…

 2. In legatura cu NATO, ce poate sa fie?Alta decat ca Romania a declarat razboi Rusiei,in baza docomentului de ajutor mutual cu Ukrania? Ca de obicei, fara consultarea iobagilor,caci sunt chestiuni care in defintiv nu-i privesc.
  Ca doar n-o sa aflam de la Promotorul Turismului de Stat ca trupele NATO din Romania se retrag si ne platesc cash pentru deranj ??? Mai degraba ar fi vorba despre deschiderea bazelor aeriene de la Kogalniceanu, Borcea Fetesti si Bacau,” noilor” zburatoarelor F16 Ukrane , recdent resapate in UIE.

 3. Las’ ca ne pune CIA un sef de la Antena 3 CNN , sau de la BBC Newsweek.
  Ca altfel de ce l-a felicitat Charles al 3-lea pe Drumul Spre Iad pe Hellweg ???

 4. Aux armes citoyens!
  Se declara razboi Rusiei. Specialii abia asteapta sa ia ursul la tranta din vilele din Tenerife, America de Sud.
  Rrumburkka, parere, sharli, eschiop, yelena popko, prostia ingroapa ucruina vor fi in linia intai.

 5. sclavetele asta iese sa declare stare de razboi. numai asa nu vor mai exista alegeri si nici ei sa aiba boicot vot. se pregateste o „stare” care sa anuleze drepturile fundamentale.

 6. O să iasă pentru a ridica nato în slăvi, să îi ridice osanale, să îi promită ofrande, aşa cum stă bine oricărui obrfient, ce altceva ar putea să declare? Aia cu cea mai puternică alianță de apărare din întreaga istorie a unanității, o ştim deja dar nu ar fi exclus să o repete căci a uitat când a declarat ultima dată asta. Ce nu va declara sigur e că nu va renunța la candidatura de mare boss ce i se pregăteşte în schimbul unei asemenea loialități.

 7. Iese din viziuna doar pentru ca a fost facut public si mediatizat primul filmuletz cu tehnica militara rromana mergand catre colonia Khoholland… nu mai tine vrajeala MApN-ului cu „secret”… ce altceva ar mai putea sa fie? sa anunte ca se formeaza 2-3 baze permanente cu trupe de ocupatie NATO pe teritoriul coloniei noastre si brigada aia multinationala.

 8. Ia pus SPP ul bromura in ceai, de s-a trezit ca vrea discurs in fata națiunii. Stim ca somnul rațiunii naște monștrii, Johannis este cel mai bun exemplu.

 9. Nu are nici o șansă pentru că nu e pregătit ,mai ales în vremurile actuale când nato trece printr-un război, disperat sa și caute un job dar nu își vede limetele

 10. Nu foloseste la ceva, Coti este cu Simionii si Shoshoacele impotriva NATO si UE. „Stalin si poporul rus, libertate ne-a adus” !

 11. Dacă Rareș Bogdan & Co il împing de la spate, la fel ca pe Burduja Bancorex la primăria Capitalei, Iohannis are șanse să iasă pe locul trei în cursa cu Rutte. De observat ca mult lăudatul congres PPE n-a adus nicio funcție europeana.

 12. E dreptul si dorinta sa.Numai ca nu poti candida la functia de Secretar General NATO in numele Romaniei ci in nume personal.Se intelege ca Johanis a sacrificat totul pentru a-si depune candidatura dar ar fi bine sa nu se mai foloseasca de Romania pentru a-si dobandi un job personal care nu priveste poporul roman.Nu putem lega etern tara de ambitiile sale.S-ar putea sa ceara si avion personal din Romania dupa o eventuala alegere pentru ca ,nu-i asa, ca si Zelenski ,va lupta pentru apararea granitelor vestului de rusii invadatori.Totul pentru front!Totul pentru Johanis! vor deveni formule cu acelasi inteles.Ar fi fost potrivit ca Johanis sa candideze fara a implica Romania cel putin declarativ.

 13. Mai jigodie care ai declarat că ai pierdut timpul in armata întinzând cablu telefonic rusesc CTY-67! Vrei sa te răzbuni pe România să o bagi un război împotriva rușilor?

 14. Ce am scris înainte s-a adeverit întocmai astfel încât o să continui. Nu va obține această funcție dar i se va pregăti cea de comisar pentru apărare la uie. De fapt acesta este postul vizat, celălalt fiind pentru campanie.

 15. Nu e bărbat, sigur i s-a spus că nu au un job pentru el, la ce susținere are in Romania , sa l pui șef la nato e că și cum te-ai pune cu 22 de mil de români, nu primește nimic pentru că a fost o sluga care și-a urat poporul. Ce ne-a anunțat azi? Că deși marile puteri susțin pe altcineva , el însista stupid sa primească o funcție, nu e pregătit, nu e calificat, e slab , nu merita nici măcar un scuipat

 16. Fratilor

  Daca o nimicarnitza comunista care a trait toata viata pe banii statului ca geoana a ajuns secretar general nato ca groful carol cel mic poate ajunge sef fara probleme……MERITOCRATIA in noua ordine mondosoroshiala NU EXISTA.

  Asta e principalul motiv pentru care nazi sorosh o va lua in mana.

 17. Daca asta presupune ca România 🇷🇴 sa nu cada printre crăpături, fie și candidatura lui!
  Nu te poți opune voinței sale de a sta degeaba, can you?
  Macar si pentru o nouă șapcă și vrea revanșa. 😛 beeee!

 18. „Armata? O pierdere de vreme! În armată începi să coși singur un nasture, să-ți coși o cămașă. Sunt singurele lucruri pe care le-am învățat în cazarmă” (Klaus Werner Iohannis, președintele României și comandantul suprem al Armatei – cartea autobiografică „Pas cu pas”, 2014). Acum proaspăt candidat la șefia NATO, cică „în numele ROMÂNIEI” – vai de ea, săraca…

 19. Iese mai des acum werner decât în 10 de mandat când se plimba cu avioane private de la Sibiu la București, ARE ZERO ȘANSE

 20. Fereasca DUMNEZEU,sa ajunga aceasta caricatura de OM,secretar general la NATO,ca sigur ne baga in razboi cu RUSIA.Acest LENES nu a facut nimic pentru ROMANIA,dar a fost si ramane cel mai mare EXCURSIONIST al tarii pe banii nostrii.S-a plimbat numai cu avioane de lux,impreuna cu CARMEN si a facut naveta la SIBIU de cand este presedinte in loc sa stea la vila pe care a renovat-o cu milioane de euro,dupa plecarea lui BASESCU.Numai CARICATURI de asemenea spete au fost aduse la putere de LIBERALI,dupa obligarea lui ALEXANDRU IOAN CUZA sa abdice.Au un spirit patriotic acesti liberali!!! NATO trebuia desfintat,odata cu TRATATUL de la VARSOVIA,asa cum cerea CEAUSESCU,dar marii magnati din industria de aparare,cum sa aprobe asemenea lucruri si in special SUA.

 21. ‘Vremea osanalelor’, funcția nu are nicio legătură cu țara de proveniență a titularului și reprezintă NATO în ansamblul său, în spatele vârfurilor civile stau decidenții militari ai pricipalelor state membre, funcția este, mai degrabă, una de purtător de cuvânt al Alianței.

 22. Geoana, care a fost caracterizat de colegii lui de partid, ca fiind mai putin pregatit pentru politica, a fost reciclat si a ajuns adjunctul organizatiei. Ca sa ajungi pe cele mai inalte culmi ale clanului, trebuie sa fii nai jos decat Geoana. Se adevereste legea lui Arhimede in materie de politica, cu cat esti mai incompetent, cu atat ajungi mai sus

 23. Da, ma cutremur cat tupeu si nesimtire poate sa zaca in acest personaj trist pentru istoria acestei țări. Ce îl recomandă pentru această functie, ce pregătire are caci nu cred ca a satisfăcut nici stagiul militar pe motiv că e singur la nevastă. Aici nu e ca la Hakuna Matata, când ambele părți ale Atlanticului l-au deja agreat pe olandezul Mark Rutte, el pluseaza ca macar sa fie numit macar comisar european pentru apărare. Penibil si periculos pentru țară și tocmai de aceea rușii amenință si vorbesc de cum ne-ar ataca. El implică țara intr-un conflict nedorit de români și pregătește mobilizarea tinerilor. PS: Sa nu se mobilizeze tinerii sa-l dea jos !!!

 24. Ok. Intra in cur.sa NATO, asta nu înseamnă că va și ocupă funcția de secretar! De asta demisionează prostănacul, sa îi facă loc altuia 😂😂😂 mai mare că el? Vă dați seama că, indirect, declarația de război e la mânerul ușii, in plus, deja e pusă pe tava Romania pentru horodinca globală. Scapă cine poate.

 25. Orice cretin poate fi numit în această funcție importantă ?! Iohaniss, acest dulap fără creier a înnebunit dacă crede că cineva se uită în direcția lui, poate doar se p..ă spre el. Idiot!!

 26. Iohannis ! Bagi Bucurestiul in Belea ! Daia zic Rushii ca vor sa dea Bomba Atomica in Bucuresti ! Nu este îndeajuns ca Romanii sunt Săraci cu Pensii de 1300 de lei ?

 27. România cu armata ruptă in cur e un fel de Zele care vrea sa distrugă complet Romania! Nici nu știți ce pierdeți!

 28. dacă ajunge- se mută la Munchen și va apăra pe față interesele -DEUTCHLANDU-LUI -BINENȚĂELES CĂ ROMÂNIA NU VA MAI FI DECÂT UN PUSTIU ATOMIC ORI O GUBERNIE SEMI RUSEASCĂ -CĂ AȘA-I CÂND POPORENII ALEG CU CIURUL SPART ! KWJ-UL A AVUT CU INTERESELE ROMÂNIEI EXACT CE AM EU CU REGATUL HITIT HUTIT-ȘUTIT !

 29. 2 pentru sefia NATO

  Klaus Yohannis vs Mark Rutte

  e clar – e foarte greu sa alegi intre doi constipati plini de defecte .

  Singura Solutie :

  Sefia NATO sa fie ocupata de cel care castiga batalia ciorapilor murdari .
  Care are mirosul mai slab si e mai tolerabil la toxine sa fie castigatorul.

 30. Deci daca-l invingi pe arogantul insuportabil de Rutte te voi aplauda frenetic! Mult succes!

 31. Fac presiune pe Olanda sa dea Schengen. Cu complicitatea oamenilor lui Sorosh. Toata lumea s-a prins.
  Oricum PNL DUSPARE DIN POLITICA. Pe ce a pya mana secyritatea s-a distrus.

 32. NATO se duce de rapa.
  La vreo jumatate de an de la instalare, Iohannis va declara ca alianta este „esuata”, apoi se va uita in jur neintelegand cine e de vina…

 33. asta nu înseamnă că va și ocupă funcția de secretar!BA DA -DEPINDE CÂT DE REPEDE TRIMITE 50 MII DE SOLDAȚI SĂ MOARĂ-N UCRAINA!.,.,./,/dacă ajunge- se mută la Munchen și va apăra pe față interesele -DEUTCHLANDU-LUI -BINENȚĂELES CĂ ROMÂNIA NU VA MAI FI DECÂT UN PUSTIU ATOMIC ORI O GUBERNIE SEMI RUSEASCĂ -CĂ AȘA-I CÂND POPORENII ALEG CU CIURUL SPART ! KWJ-UL A AVUT CU INTERESELE ROMÂNIEI EXACT CE AM EU CU REGATUL HITIT HUTIT-ȘUTIT !

 34. Se vede din F-35 că, Johannis e o unealta in mana Germaniei care vrea sa lupte cu rușii indirect cu carne de tun dn Romania! Prostii români sa moara, germanii sa prospere!

 35. „…am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO.” – pe principiul: ‘daca nu ma vreti, eu…Vreau!’

 36. Cu Iohannis o Ducem din Rau in Si mai Rau ! Din Sărăcie , Iohannis ne Trimite in Război ! Din Rau in Si Mai Rau !

 37. CHIAR ATAT DE RAU A AJUNS NATO ASTA?
  NU MAI GASESC AMERICANII ALTA GLOABA?!

 38. Leproșii liberali trebuie șterși de pe scena politică a României! Niste trădători de neam si țară care vor sa bage Romania in război cu rușii! Prin străini înșine! Ce interese are Romania in Ucraina din moment ce ucrainenii i-au schingiuit pe români?

 39. Sper ca Victor Orban, ceilalți oameni politici din Ungaria și nu numai, sa pună frână la delirul acestui inept, iohannis, de a candida(!?) la sefia organizației criminale, nato!

 40. Ar fi bine pentru noi romanii, nu neaparat ca asa va fi, dintr-un singur motiv : sa nu fie olandezul Mark Rutte, un individ ostil Romaniei.

 41. noi erea mai de interes parerea dumnealui vis a vis de Rosia Montana. Dar ce mai conteaza 6-7 miliarde acolo…
  Cat despre NATO sau UE, il avem si pe neica Geoana si suntem mandrii ca suntem romani!

 42. Pentru mizeriile si nenorocile pe care le-a provocat acestui popor,pentru slugarnicia lui scarboasa fata de ucraina,pentru siluirea legilor si a Constitutiei, individul merita o sinecura de la stapanii lui externi.

 43. O veste cit se poate de proasta ! Nu atit pentru ca acest dobitoc infatuat si „zero barat” s-ar putea sa si ajunga marioneta-sefa la banda de tilhari (cu atit mai bine, poate ii aduce pe aia in sapa de lemn !) ci pentru romani, pentru ca orice se plateste pe lumea asta ! Probabil ca, pentru alegerea sa in rolul de Prima Momiie, asta e in stare sa faca orice porcarie (timp de zece ani a dovedit-o din plin !), inclusiv aruncarea inconstienta si criminala a Romaniei intr-un razboi care nu ne priveste ! Asa ca … ati scos din pod valijoara de lemn, cea de pe vremea armatei ? Da, armata, cea in care ati jurat credinta ROMANIEI, nu unor lifte pagine !

 44. Mă,..Cum e să te autopropui ?? Cît șoric trebuie să ai ?? Gîndindu-te retroactiv,. Cine crezi că de fapt l-a ales pe ciumatu din regatu lui cioabă ?? Cum crezi că devreme ce a ajuns la rezultate remarcabile de a eșua cu partid și țară, va fi unul inteligent privind ”organizația” ? Clar e rețea de infracțiune politică suprastatală in care romania joacă un rol,. poate chiar important.. Iși pune in joc mai totul.. chiar dispariția.. Un Trump poate scoate NATO din europa, cu poretextul de ”descurcă-te” de nu dai mai mult pentru ”protecție”.. Ce face romînu in astfel de situație ?? Va sta la muls, sau iși va vinde sufletu spre răsărit ??

 45. Ţopârlanul nu-i prost – E ROST-PROST-PROST! Proşti sunt şi sfătuitorii lui. Ţopârlanul nici acum nu a aflat că la NATO nu există alegeri, candidaturi şi curse pentru şefii. Există doar NUMIRI după îndelungate discuţii, propuneri şi contrapropuneri. Şi mai este ceva: DUPĂ CE AI AVUT NUMIREA SECRETARUL ADJUNCT PLUS EXTINDEREA MANDATULUI ÎNCĂ 1 AN, NU POŢI PRIMI ÎN CICLUL URMĂTOR ACEEAŞI FUNCŢIE SAU FUNCŢIA DE SECRETAR GENERAL CĂ NATO-I MARE ŞI STAU MULŢI LA COADĂ PENTRU FUNCŢII.
  Deci n-o mai agitaţi p-asta cu Iohannis la NATO deoarece e-o chiflă. După ce Ursula i-a spus ţopârlanului „Drum bun cale bătută!”, acestuia i-a intrat morcovu’ cu tot cu frunze. El a văzut ce-a păţit Băsescu. Şi ştie că atunci când nu va mai fi la Cotroceni Ce a păţit Băsescu pe lângă ce va păţi el e parfum de tei.
  În concluzie:
  ŢOPÂRLANE, DACĂ RĂMÂI ÎN ROMÂNIA TE BELESC ĂŞTIA! O BELESC ŞI PE ŢOPÂRLANCĂ!

 46. CÂT DE PROST SĂ FII SĂ CREZI CĂ AI ȘANSE LA AȘA CEVA ????!!!Nici de primar la Avrig nu cred că e bun !!

 47. Cursă ?? Chiar e o capcană.. De fapt ciumatu nu mai are de ales.. Riscă tot.. Nu știu cîtă șansă poate avea un asemenea ratat, dar de reușește , clar europa și NATO sunt ultra corupte și in degringoladă, iar lumea in mare pericol..

 48. N-are nici o treabă cu șefia nato. El merge la cacialma sa obțină un post la Bruxelles. Daca votează împotriva lui rutte ăștia ii vor da la schimb un loc călduț sa ronțăie și el citiva firfirei.Santaj.trebuie unanimitate la vot. Rutte nu o are acum.

 49. Președintele Jhoannys, subnutrit intelectual, va CANDIDA ( candida- Gen de ciuperci microscopice care formează micelii și produc diverse infecții, meningită etc.) la șefia NATO. Asta se crede antibiotic care generează CANDIDA.
  Ps. CANDIDA e foarte greu sa-i producă meningita Embrionului sasesc, fiindcă practic nu are ce sa-i afecteze. O monstra de inteligenta sosească. Navetistul se chinuaia și nu reușea sa tina un copac în picioare ca sa-l masoare. Un cetățean trece pe acolo. Se apropie de el si-i zice:
  – Domnule președinte ce faceți?
  – Ce sa fac? Vreau sa masor acest copac.
  – De de nu-l culcați, ca sa-l măsurați? E mult mai ușor.
  – Auzi cetățene. Eu nu vreau sa știu câte e de lung. Vreau sa știu cât e de înalt.
  Desfășurarea concursului pentru șefia NATO. Intrebare către Rutte, aflat în Rut.
  – E adevărat ca în Irak am ucis 500 de mii de copii?
  – Adevărat.
  – Răspuns corect.
  Întrebări adresate lui jhonny.
  – E adevărat ca în Irak am ucis 500 de mii de copii?
  – J. Adevărat.
  – Numele,prenumele lor, și adresa unde au locuit cei uciși.

 50. Cei din Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal(tarile africane pe unde
  s-a plimbat ineptul cu jeorjeta) or fi aflat de aceasta senzațională știre?

 51. Oameni buni, a avut Romania un secretar NATO, prostănacul, știam că e prin rotație! Nu prea merge sa fie unul după altul din aceeași țară la nato. Ceva pute urat aici. Apropo, știați că se practică umplutura la depuneri candidaturi? De ce nu ar fi umplutura plavanul? Poate e un joc politic românesc, prin care, mai târziu după ce va fi scuipat că neadmis, să înceapă reproșurile, că era bun daca era numit, că făcea totul pentru Romania, că…, că…, că…, nimic concret, să atragă cetățenii de partea pnl-dreapta. Eu zic și cred că e o farsă, daca va fi realitate, îmi cer scuze aici pe blog.

 52. Iohannis e bun de Trimis in Russia ca sa scape Poporul Roman de Război !

 53. Este o slugă bună pentru interesele străinilor . Nu a făcut nimic pentru România. Marlanul de Sibiu se autopropune șef la NATO !!! Are și caracter de NATO el care fugea de Doamna Dancila pe motiv ca nu are ce discuta cu ea. Poate fi șef la Radarul African sau la asociația pescarilor din Zanzibar dar nu la NATO.

 54. Iohannis preia sefia nu numai a NATO dar implicit sefia tuturor tarilor europene membre NATO in situatie de razboi .Una este seful NATO pe timp de pace si alta este sa fi seful NATO in timp de razboi .Un cistig real pentru Romania dincolo de postacii habarnisti ce scriu pe site .Vulpea cind nu ajunge la struguri zice ca sunt acri .

 55. – Ghinion, NATO! 😂😂😂

  După succesul cu Rromânika Educată, vă vine şi vouă rândul! 😉

 56. 1. Avem vecinătate, Ucraina și Republica Moldova care pe care prin președintele Iohannis, Guvern și Parlament România și-o complică singur în relația cu Federația Rusă, cu costuri imprevizibile pentru viitor.
  2. În numele cui afirmați cu emfază: “Susținem necondiționat Ucraina și contribuim consistent la susținerea puternică…” Pe cetățenii României i-ați întrebat dacă sunt de acord cu acest “necondiționat”.
  3. V-ați vândut din averea personală pentru participarea la această susținere consistentă?
  4. NU vă asumați în numele României această candidatură la o Alianță de război, cum se dovedește a fi NATO de dezmembrarea Iugoslaviei spre zile noastre. Asumați-vă candidatura în nume personal și vă dorim succes.
  Klaus o susține pe Ursula la UE . Ursula îl va susține pe Klaus la NATO. Și uite așa: “O mână spală pe alta. Și amândouă obrazul, iar obrazul subțire cu cheltuială se ține.

 57. Deocamdată văd că-l pun şef la NATO,mass media.Poate vreun loc doi în ierahie aşa ca să nu se zică că cei di est nu sunt băgaţi în seamă.

 58. adevarul e ca se merita una pe celalalt… si nato si iohannis sint cam pe acelasi nivel.

  …imi asum candidatura in numele Romaniei… o exprimare nefericita pentru simplul fapt ca iohanis nu se poate asuma decit in nume propriu. foloseste numele de Romania pentru a se certifica. si ce se certifica? GEG, case minarite, actiuni obscure cu efecte negative asupra Romaniei, imoralitate, minciuna, fatarnicie, ingimfare, nesimtire…

  nato, in egala masura, a ajuns sa reprezinte un ciomag minuit de un bolind fara discernamint si traire, si se manifesta ca un ciufut care isi trage seva din agresivitate.

  lumea de azi asa cum o modeleaza astia care se cred indispensabili este una a esecului.

 59. Si NATO da o casa, pensie, mertzan? Sper ca he is working from home from Sibiu!

 60. Io zic ca lu domnu Presedinte, cel mai bine i se potriveste postul de primar de la noi, da de la noi din Baicoi

 61. Dupa prestatia lamentabila a lui Iohannis ca presedinte nu au scazut preturile caselor din Sibiu?
  Nici vanzarile la salamul de Sibiu?
  Se mai mandresc sibienii cu un asa fiu al „satului”? Dar sasii?
  🤮🤮🤮🤮🤮

 62. Care-i importanta acestei functii ? Niciuna, conduci sedintele cu 32 de membri si apoi iesi pe sticla sa spui prostii. Atat ! In rest, doar avantaje: masa, casa, plimbari cu avionul privat si salariu. Americanii au nevoie la NATO unul de pus in geam, sa ia in mufa toti scuipatii din ambele parti. Joha este statuia ideala. Fancezii si nemtii nu-l vor pe holandez, est-europenii vor unul de-al lor. Deci, Joha are mari sanse.

 63. Toarasu fezician, in octombrie se schimba secretrarul general al NATO, matale, cu gurita matale ai spus ca iti duci mandatul de presedinte pana la sfarsit,sau nu mai stii ce ai spus, adica pana in decembrie 2024, cacand partidul lu matale face alegerilepentru functia de presedinte, adica ne mai stai pe cap pana atunci, ce vrei mata sa faci n-are logica, adica ai logica zero, stim, t-i s-a ars vreo lampa, n-are SPPul in depozit?

 64. Are sanse, daca obositul si „inteligentul” de gioana a ajuns numarul 2, de ce n-ar ajunge lenesul si la fel de „inteligent”ul arogant chiar numarul 1?

 65. Face de râs Romania pentru un post călduț, e prea tâmp pentru orice functie nu mai zicem de cea de secretar general nato bai ales în vremurile astea

 66. Nici nato nu isi permite sa l angajeze la cat cheltuie el într-un an😂😂😂

 67. Deci asta a fost pohta ce-a pohtit.

  Acum se intelege de ce arunca Iohannis cu miliarde de dolari in americani inca de pe vremea lui Trump, miliarde imprumutate de Romania de la bancile americane, desigur, care vor fi returnate cu dobinzi ruinatoare de copiii si de nepotii nostri, nu de el si de nevasta-sa, zeci de ani de-acum inainte. Miliardele decartate de Iohannis pentru arme americane, din care o mare parte vor veni, daca vor veni, peste ani si ani, gata uzate moral, amintesc de cumpararea dregatoriilor la Stambul, pe vremea cind eram colonie turceasca. Cu banii razesilor, desigur.

  Cel care l-a propulsat pe Iohannis in politica si, banuiesc, inca protectorul si papusarul care ii misca miinile si vorbeste prin gura lui e luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

  Ceea ce ii leaga e identitatea nationala si culturala: amindoi sint sasi. Putina lume stie ca in Luxemburg au fost asezati – de sute de ani, la fel ca in Transilvania -, foarte multi sasi.

  Parerea mea e ca Iohannis e total controlat de Junker.

 68. Poate secretar de primarie la primaria Patirlagele, da’ si postul ala ocupat pe pile si cunostiinte …

 69. Macar sa-si bata joc si de NATO daca l-au pus sa-si bata joc de romania cu r mic.

 70. Pîrvulescu șahistu membrului. NATO= America si altii. Cine p.l.n e acest slăban sa spuna ca in numele… i s-a umflat capul, ala oricum mic de profesoras de comuna

 71. ” Candidez in numele poporului roman” . Cine l-a mandatat sa candideze ? Care bobor ? Ala din regatul lui Cioaba ? Pai nici aia nu-l mai suporta .

 72. ??????????? Oare cum este cu vizitele ,,luxoase” ale ,,dulapului “ ? Se dezice cineva ?

 73. Saraca vrabiuta viseaza si ea la malai, dar are mai multe sanse sa se treeasca cu asa ceva pe cand acest arschloch o sa se trezasca mort.
  Sper-ma-ta, dar speri degeaba…blöde

 74. Hardelenii si puterea sunt precum ursul si mierea. 🙂

  La un moment dat, o iau in bot de la albine. 🙂

  Si pleaca la pescuit cu coada pe care n-o au. 🙂

  Mestere Sas-Voda, in curând mergi la sparanghel impreuna cu aia de la talpa tarii. 🙂

  Asta daca nu treci direct la nivelul radacinilor sparanghelului. :)))

 75. Stai flex, va fi zilier. 😉

  Desi, e drept, si aia costa in cazul lui… :))

 76. Mai, eu am doua faruri de ceata la Mertzan, cumparate pentru ITP, 250 bucata (ron), o luna si s-au ars amândoua. 🙂

  La asta, de ani de zile, nu stiu daca are dulii pentru lampi. :))

 77. Nici vanzarile la salamul de Sibiu?

  Salamuri de Sibiu. Sunt pentru sarantoci la 18 lei la Penny, iar alea „veritabile” (tot „condimentate”, noah dara), pentru „elite”, ajungi cam la 80 lei/kg.
  Ca si creioanele Posca, cica Made in Japan (via PRC, in Japan e doar designul, iar France incaseaza prestigiul): 320 lei cutia de 36. Creioane. Colorate. 36 bucati. Aveam 1500 lei salar/luna de la „popa” baptist (din Gagauzia) care are vreo 30 conturi FB si zece firme „shadowy”, toate in imobiliare, desigur, ca „place la isus”.
  In rest, Ioha merita. Si un eventual obuz pierdut. 😉

 78. Deci n-a fost de ajuns prostănacul la zato; acum vrea și prostul satului șef acolo.
  Pai sa nu te căci în el zato cu asa clovni? 🤣

 79. Sint ferm convins ca Johannis nu va ajunge in aceasta functie niciodata .De fapt timpul ne va dovedii asta .In situatia actuala cind fiecare decizie poate ori cind sa declanseze un razboi mondial,Johannis nu este omul potrivit din foarte multe puncte de vedere.El in timp de pace nu a reusit sa faca nimic cu Romania si tot ce a promis poporului inainte de a fi presedinte.Unde este Romania lucrului bine facut ,dar Romania educata,unde este Schenghenul,cum a rezolvat eliminarea pensiilor nesimtite ,cum este cu PSD pe care il critica si spunea ca niciodata nu va face coalitie cu guvernul lui si lista ar fi destul de lunga .Asa ca NATO nu are nevoie de un asemenea sef ,mai ales acum ,cind fiecare decizie poate fi riscanta.

 80. Cristian Pârvulescu face pe prostul, că aşa i se ordonă. Altminteri ar fi un cretin.

 81. A inebunit dulapul,fratilor,asa se pare! Daca nu a inebunit atunci merge la santaj,in sfarsit il copiaza pe Victor Orban:daca nu-mi dai,nu-ti mai dau. Imagineaza-ti,ma enoriasulue,sa inchida drumul catre Ucraina si sa opreasca platile de miliarde tot catre Ucraina,pentru ca nebunila,in cuvintarea lui, dadea semne ca o va face.Convingerea mea e ca de aici iese ceva.Deocamdata suportam teroarea bandelor de scelerati,unii drogati,de la antena 3,Romania tv,realitatea tv, digi 24,etc.Dileala media e generala-

 82. La ce idioti conduc lumea, sigur mai lipsea unul, unul de mare calibru !

 83. Ia zi bai parvenitule,care Romanie te-a propus ? Rooomania educaaata,Romania mafiotaaa,Romania esuaaata ? Sau toate trei la un loc ? Daca te sustin cei doi pupincuristi,un plagiator si-un pierde vara pela TV,ai sanse baaa.Ai merite deosebite,esti un fel de alter ego al Romaniei mafiote esuata cu oistea in poarta dela Cotroceni,pe tura ta.Acum ai vrea sa faci si din NATO,pas cu pas,NATO-ul lucrului bine facut.Atata obraznicie,infatuare,numai la escroci mai poti intalni.

 84. Ia zi bai parvenitule,care Romanie te-a propus ? Rooomania educaaata,Romania mafiotaaa,Romania esuaaata ? Sau toate trei la un loc ? Daca te sustin cei doi pupincuristi,un plagiator si-un pierde vara pela TV,ai sanse baaa.Ai merite deosebite,esti un fel de alter ego al Romaniei mafiote esuata cu oistea in poarta dela Cotroceni,pe tura ta.Acum ai vrea sa faci si din NATO,pas cu pas,NATO-ul lucrului bine facut.Atata obraznicie,infatuare,numai la escroci mai poti intalni.

 85. Nu va sfii-tzi: baga-tzi pe totzi in CURSA, ca shi-au trait traiul shi au mancat malaiul. Ar fi frumos ca numai ei sa faca meciul secolului cu Legionarul Roshu galbejitul, ca moartea creshtinilor este mai ceva ca Gaza are a lor.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Se simpte un miros de libertate=Austerltzul in libertate, asha cum Musk=Mengelle nr.2 vrea sa ne puna cipuri, nu numere pe bratz, metoda primitiva a mashinei lui Microsoft livrata lui Hitlerica al lor. Vor veni vremuri coapte din putzul gandirii a Rabyiilor lor, ce spera acum sa faca kakharetzul lor mare. Raz belirea legionarului verde khazarul Zelea vs.legionarul roshu cu galbejeal=khazarul Putin, poate dura shi 20 de ani=Brukan dixit, pana nu mai ramane picior de creshtin, iar al 13 trib fortul Jilava turcitul va renashte.

 86. OHANIS CANTA IN BAIA DE STICLA SPARTA…. DIN SIBIII
  …oha,oha,ola la..draga mea,RUTTE,RUTTE..cand ma prinde ma si.. FU..,FU…=RUTE!!!!
  oha,oaha,draga mea
  PASTORUL HANS STEKER,DE SUB MASA..PIEI DIAVOLE,DUTE IN NATO,
  PTIU,NA,CA AM SCUIPAT PE OTAN-GOLAN

 87. A mutat cu nebunul. Dacă nu-i iese funcția la NATO mai are unul și poate dă șah Rusiei, amână alegerile și rămâne de văzut ce se întâmplă mai departe.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.