BREAKING NEWS De la Senat, de toate pentru toți

PSD a trecut marți prin Senat un pachet fiscal pentru persoane fizice și firme.

Senatul a adoptat online un proiect de lege prin care se plafonează preţurile la medicamente, dezinfectanţi şi materiale de protecţie. Adaosul comercial nu poate fi mai mare de 10% faţă de costul cerut de producător.

Preţurile la medicamente, dezinfectanţi şi echipamente de protecţie, precum măşti, mănuşi, salopete vor fi plafonate pe perioada stării de urgenţă şi cel mult 90 de zile de la încetarea acesteia, potrivit unui proiect de lege adoptat marți de senatori.

Propunerea legislativă aparţine PSD şi prevede că la costul de producţie poate fi adăugat un adaos de cel mult 10% din preţul de vânzare al producătorului.

Social-democraţii propun sancţionarea de către Consiliului Concurenţei a nerespectării acestor măsuri cu amendă începând de la cinci milioane de lei.

Astfel, potrivit proiectului de lege adoptat azi de senatori, se plafonează preţul la dispozitivele medicale de protecţie, materiale sanitare, precum şi unele suplimente alimentare.

Totodată, senatorii vor și plafonarea preţului la medicamente dezinfectanţi, inclusiv alcool concentrat pentru mâini şi spaţii, salopetele de protecţie şi altă îmbrăcăminte şi încălţăminte de protecţie, ochelari şi viziere, mănuşi de siguranţă, huse pentru încălţăminte, măşti chirurgicale, FFP2, FFP3, respiratoare/ventilatoare de transport, medicamentele şi produsele medicale, lenjeria de pat şi alte tipuri de lenherie de utilitate pentru sistemul sanitar.

În proiectul de lege este menţionat faptul că Ministerul Economiei va putea limita vânzarea produselor în afara României, în cazul lipsei de materiale pe piaţa internă.

Deputaţii vor avea decizia finală, urmând ca apoi legea să fie transmisă pentru promulgare.

Senatul a adoptat, marți, și proiectul de lege iniţiat de Marcel Ciolacu, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu care prevede o serie de facilităţi fiscale, amânare şi reeşalonare de plăţi acordate companiilor şi angajaţilor acestora.

Astfel, persoanele fizice sau firmele vor putea solicita amânarea plăţii la utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru persoanele fizice şi pentru firme pentru o perioadă de trei luni, urmând ca după această perioadă sumele care se adună pentru plată să fie eşalonate pe o perioadă de 12 luni.

Cererea de amânare a plăţii trebuie să fie însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere prin care va trebui să se detalieze cazul/motivul imposibilităţii de plată, sub sancţiunea răspunderii penale privind falsul în declaraţii.

De asemenea, la expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.

O altă măsură prevede amânarea plăţii, la cererea operatorului economic, a contribuţiilor sociale aferente veniturilor din salarii şi a plăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de trei luni, începând din luna martie.

Facilităţile se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii a cel puţin 75% din contactele de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Contribuabilii, persoane fizile şi juridice, nu vor plăti dobânzi sau penalităţi de interzicere pentru perioada cât timp plata este amânată.

Iniţiativa merge acum la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional,

Senatorii au dat vot favorabil, marţi, într-o şedinţă de plen susţinută online, propunerii legislative privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgenţă.

Potrivit proiectului, locatarii, operatorii economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

Locatorii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării scutirii prevăzute la articolul 1 sunt scutiţi de plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat şi bugetele locale aferente chiriilor neîncasate.

Scutirile se aplică de la 1 martie 2020 pentru fracţia rămasă din luna în care încetează starea de urgenţă, precum şi pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgenţă.

Facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anulează, iar sumele achitate în baza acestora se restituie de îndată.

Contractele de închiriere la care se referă dispoziţiile primelor trei articole se prelungesc, în mod corespunzător, cu durata pentru care s-au aplicat scutirile.

Senatorii au adoptat, marți, și un proiect de lege privind suspendarea rambursării creditelor, la o zi după ce şi Guvernul a adoptat o astfel de măsură.

Potrivit PSD, proiectul de lege corectează ordonanţa dată luni de Guvern.

„Parlamentarii PSD din Senatul României au susţinut şi votat astăzi (marți -–n.r.) proiectul de lege care prevede suspendarea plăţii ratelor bancare, fără dobânzi şi penalităţi, până la 31 decembrie 2020, pentru creditele luate de populaţie ori de IMM-urile afectate de epidemia de coronavirus. Proiectul de lege al PSD corectează prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului Orban care, inclusiv în a doua variantă, menţine <dobânda la dobândă> pentru orice tip de credit, cu excepţia creditelor ipotecare luate de persoanele fizice”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD, imediat după ce proiectul a trecut de Senat.

Astfel, în iniţiativa adoptată, social-democraţii susţin suspendarea rambursării ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori până la data de 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului.

Debitorii vor avea posibilitatea de a trimite solicitările prin email ori prin poştă.

Proiectul de lege urmează să ajungă pe masa Camerei Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

O măsură asemănătoare a luat deja Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de luni.

„Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. La această creanţă dobânda este de 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare”, a declarat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern de luni.

De asemenea, Florin Cîţu anunţa că cei care au restanţe la bancă şi le plătesc vor putea beneficia de această facilitate a amânării plăţii ratelor pe o perioadă de nouă luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Toate fabricile romanesti sa fie incurajate sa produca tot ce este necesar pentru sistemul medical. Se poate. Turati motoarele, Ciuma galbena sa-si aratae dragostea fata de romani, nu fata de multinationale.

  2. Dacă este inițiativa PSD , sigur va fi trimisă de Iohann la CCR !

  3. @livia spune:
    1 aprilie 2020 la 8:50

    „Toate fabricile romanesti sa fie incurajate sa produca tot ce este necesar pentru sistemul medical. Se poate. Turati motoarele, Ciuma galbena sa-si aratae dragostea fata de romani, nu fata de multinationale.”

    Partidele sunt grupuri de indivizi asociati care promoveaza interesele proprii de grup. Tinta electorala a grupului noastru (PNL) sunt de ex. multinationalele, adica CAPITALUL in general. De acea de ex. PNL tot spune ca nu sunt bani ptr. pensii (social) dar in acelasi timp ofera ajutor de stat multinationalelor (subventionarea pretului en. electrice de ex.)
    Socialul (problemele cetatenilor) este treaba stangii, a socialistilor. Mai puneti mana pe carte si nu ne cereti ce nu se poate. Vremea cand exista un singur patrid care clama ca-i reprezinta pe toti (PCR) a trecut. Azi romanii au ales liber ca noi sa guvernam si sa favorizam capitalul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.