BREAKING S-a dat vot final pe abuzul în serviciu și interceptările SRI

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 191 de voturi „pentru”, 66 „împotrivă” şi 12 abţineri, proiectul de lege care modifică Codul penal şi vizează abuzul şi neglijenţa în serviciu, în forma Guvernului.

În această formă este eliminat pragul de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu, aşa cum a decis, marţi, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, care a dat raport de adoptare formei venite de la Guvern pentru acest proiect.

„Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, se menţionează în articolul cu privire la abuzul în serviciu.

A fost eliminat, de asemenea, şi pragul pentru neglijenţa în serviciu.

„Fapta funcţionarului public care, din culpă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”, spune articolul referitor la neglijenţa în serviciu.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Ce zice Predoiu?

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, că proiectul de modificare a Codului penal a plecat de la Guvern cu varianta fără prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu ţinând cont de exigenţele, din punctul de vedere al integrităţii, pentru funcţia publică, iar problema nu a fost lămurită până la capăt „nici în doctrină şi nici în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”.

„Am spus în numărate rânduri, Guvernul a plecat în proiectul său într-o variantă fără prag (la abuzul în serviciu – n.r.), ţinând cont de exigenţele pentru funcţia publică din punctul de vedere al integrităţii, de dreptul comparat şi de faptul că în deciziile CCR problema a rămas nelămurită până la capăt. Obligaţia de a pune un prag nu este menţionată în dispozitiv, de aici a plecat toată controversa care datează de ani de zile. Deciziile sunt vechi de 5 – 7 ani şi până acum nu a fost lămurită nici în doctrină şi nici jurisprudenţa Curţii această chestiune”, a explicat Predoiu, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, „Curtea vorbeşte de obligaţii în considerente, nu în dispozitiv şi aici este toată dilema”.

„Până la urmă, este vorba de o opţiune pe care fiecare legiuitor de la ţară la ţară poată să o adopte. În statele UE, (…) în cvasitotalitatea cazurilor s-a legiferat varianta fără prag. În final, după dezbateri politice şi tehnice, în mod democratic şi transparent, decizia finală este fără prag şi este o opţiune în Parlament, aşa cum în orice ţară Parlamentul are opţiuni în diverse lucruri”, a indicat ministrul Justiţiei.

Ce s-a mai votat

 SRI revine în anchetarea dosarelor penale. Mai exact pot fi folosite ca probe interceptările SRI făcute pe mandate de siguranță națională și în cazul dosarelor de corupție.

Curtea Constituțională a declarat, în urmă cu doi ani, neconstituțională o prevedere similară.

UDMR s-a abținut la vot. Serviciile de intelligence nu au ce căuta în procesul penal, pentru că este afectată independenţa şi funcţionarea justiţiei, ceea ce este o problemă legată de statul de drept, a declarat pentru Agerpres vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR.

El a precizat că deputaţii UDMR au votat, miercuri, în plen, pentru adoptarea proiectului de modificare a Codului penal în varianta propusă de Ministerul Justiţiei, dar s-au abţinut în ceea ce priveşte modificările la Codul de procedură penală – ultima decizie fiind legată de amestecul serviciilor de informaţii în justiţie, „ceea ce reprezintă o întoarcere în timp.

Cele două proiecte de lege adoptate vor fi contestate la Curtea Constituțională a anunțat AUR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. 78 de parlamentari vor sa fure 50 000E si sa nu pateasca nimic.
    Publicati-le numele si la alegeri poza pe gardurile tarii!

  2. Romania e o colonie jegoasa! Cu acest vot- comandat din afara- justitia a fost desfiintata , lasand loc legii bunului plac Incepe din noul CIRCUL DNA! Despre parlament…o adunatura de tradatori de tara! SIGUR f curand, Romania actuala, va fi desfiintata de comanditarii acestei legi

  3. Cine hotărăște pentru sri ce este de siguranță națională și ce nu?

  4. @Deci. Se pare ca legi similare sunt si in alte tări, din alea „vrem o țară ca afară” Sau vă doriți o țară ca in dictaturile africane, asiatice sau sud americane?

  5. Bai prostilor de parlamentari voi stiti ce ati votat? Daca nu va pricepeti la drept, intrebati macar in stanga si in dreapta,cititi explicatiile avocatei Elena Radu si pe urnma ridicati mana. Voi stiti care sunt normele europene de abuz in serviciu ,pe care le putem[puteti] incalca din necunoastere ?Pe urma va vaicariti din inchisoare ca sunteti persecutati politic,va vaicariti de SRI,ca face abuzuri.Voi sunteti de vina de tot raul care se intampla in tara,nu un partid sau altul. Cam tarziu articolul,era mai bine preventiv.

  6. Neglijenta in serviciu. Daca nu intorçi bine covrigii …ati belit o.
    Neglijenta in servicou si va ia evvreii de ka securutate si va bate in Moscheea din Ierusallam.

  7. Nu există invective suficient de multe și suficient de aspre pentru a ilustra prostia inimaginabilă și ticăloșia revoltătoare ale parlamentarilor români de astăzi. Cei ai Coaliției bineînțeles. În afară de faptul că sunt niște jivine nevertebrate care nu și-au susținut propriul prag ticălos pentru abuzul în serviciu, de frica furiei populare și de cea a admonestărilor bruxelleze, au lăsat posibilitatea interceptărilor SRI în dosare de falsificare de timbre pe sticlele de băutură, sau în cazuri minore de afectare a integrității persoanei, dar au scos corupția din categoria infracțiunilor care pot fi interceptate tehnic. Totul pentru a-și adăposti marile fapte de corupție, ale lor, ale rubedeniilor, ale apropiaților și ale clientelei lor politice.

  8. Rrrominia nu se mai vindecă! Hoția ,perfidia, viclenia ,lipsa de conștiință sînt boli genetice ! Ce vedeți acum a mai fost și acum 300 de ani și va fi la fel și peste 300 de ani încolo…

  9. ai vre-o dovada ca in Europa sunt legi care te lasa sa furi? Sau faci parte din cei 78?

  10. daca serviciile controleaza tot…
    nu e democratie…
    nici nu se poate defini ce e ….
    doar cei care trebuie, si nu se abat de la princiipiile ‘morale’ au dreptul sa faca bani in asa fel ca servciile sa fie si ele sigure pe ziua de miine
    adio revolutzii sau schimbari de sisteme…
    slugareala dirijata sub directa urmarire a organelor si seviciilor abilitate..
    dar cine e instantza ‘morala’ suprema ?
    pe aia cine i-a votat ???

  11. interceptarile vor fi date ca atare sau prelucrate si traduse? Le vor primi toate partile (si cei fara ORNIS?) Intreb pentru un prieten…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.