BREAKING Trump Organization, găsită vinovată

Afacerea de familie a lui Donald Trump, Trump Organization, a fost găsită marţi vinovată de fraude financiare şi fiscale, după un proces la New York în care fostul preşedinte republican nu a fost judecat, comentează AFP.

Este pentru prima dată când grupul familial lui Trump, care include cluburi de golf, hoteluri de lux şi proprietăţi imobiliare, este condamnat la penal, a făcut cunoscut într-un comunicat procurorul din Manhattan, Alvin Bragg.

Chiar dacă nu a fost dat în judecată personal şi dacă sancţiunea primită de grup, o amendă de 1,5 milioane de dolari, este relativ mică în raport cu dimensiunea acestuia, este un revers judiciar pentru fostul preşedinte (2017-2021), în prezent candidat oficial la învestitura republicană pentru 2024.

Donald Trump abordează această cursă dintr-o poziţie mai proastă decât a sperat, slăbit de rezultatele dezamăgitoare pentru republicanii pe care i-a susţinut la alegerile de la jumătatea mandatului, în timp ce unul dintre potenţialii săi rivali, guvernatorul Floridei Ron DeSantis a fost reales triumfător.

Juriul tribunalului din Manhattan, care s-a retras luni pentru a delibera după mai bine de o lună de audieri, „a declarat Trump Corporation şi Trump Payroll Corporation vinovate pentru toate capetele de acuzare”, 17 în total, a adăugat procurorul Alvin Bragg, un ales democrat.

Sentinţa ar urma să fie pronunţată pe 13 ianuarie 2023, a adăugat biroul său.

Cele două companii au fost judecate pentru evaziune fiscală şi falsificare de declaraţii contabile, în special cu scopul de a ascunde de serviciile fiscale compensaţii financiare acordate unor manageri, în special ale fostului său director financiar Allen Weisselberg care a pledat vinovat.

„Timp de 13 ani, Trump Organization şi Trump Payroll Corporation s-au sustras legii, acordând unor manageri beneficii şi remuneraţii somptuoase, ascunzând în acelaşi timp aceste avantaje de autorităţile fiscale pentru a evita plata impozitelor”, a adăugat Alvin Bragg, referindu-se la un „caz de lăcomie şi înşelăciune”.

De la deschiderea procesului, la sfârşitul lui octombrie, Donald Trump a denunţat o „vânătoare de vrăjitoare” condusă de democraţi, chiar dacă nu era vizat personal de acest proces.

„Nu suntem de acord cu acest verdict şi vom face apel”, a răspuns într-o declaraţie trimisă AFP o avocată a Trump Organization, Susan Necheles.

„Weisselberg a mărturisit sub jurământ că a +trădat+ încrederea pe care compania i-a acordat-o şi că, în orice moment, a acţionat +numai+ pentru +câştigul său personal+ şi din +lăcomie personală”, a mai argumentat o purtătoare de cuvânt a organizaţiei.

Unul dintre colaboratorii cei mai fideli ai magnatului imobiliar, Allen Weisselberg, 75 de ani, a pledat vinovat pentru toate cele 15 capete de acuzare, printr-un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

El a depus mărturie la proces unde a recunoscut că a beneficiat de avantaje în natură: un apartament într-un cartier de lux din Manhattan, închirierea a două maşini Mercedes pentru el şi soţia sa ori sau bani în numerar pentru vacanţe.

Donald Trump este vizat de mai multe proceduri judiciare, dar nu face deocamdată obiectul niciunei inculpări.

La trei zile după ce şi-a declarat candidatura pentru 2024, la jumătatea lui noiembrie, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunţat numirea unui procuror special, Jack Smith, care să preia două anchete în curs ale justiţiei americane: una privind eforturile fostului lider de la Casa Albă de a schimba rezultatele prezidenţialelor din 2020, cealaltă legată de gestionarea arhivelor prezidenţiale.

Din octombrie 2023, Donald Trump va compărea şi la New York, la civil de data aceasta, alături de trei dintre copiii săi, acuzaţi ca şi aceştia de practici fiscale frauduloase în cadrul Trump Organization.

În acest dosar, procurorul general al statului New York, Letitia James, îl acuză pe omul de afaceri republican şi pe copiii săi că au manipulat „în mod deliberat” evaluările activelor grupului pentru a obţine împrumuturi mai avantajoase de la bănci sau pentru a-i reduce impozitele.

Ea pretinde daune în valoare de 250 de milioane de dolari în numele statului, precum şi interdicţii de a mai conduce companii pentru fostul preşedinte şi pentru rudele sale apropiate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Editat Michael Avenatti a luat 14 Ani de pirnaie, ala de il injura pe Trump la CNN…LOOL

  2. „Lupta impotriva coruptiei” acum acasa la inventatorii ei dupa ce a fost experimentata in colonii cu rezultate excelente adica oamenii politici incomozi au ajuns in puscarie sau au fost hartuiti ani de zile prin procese fara probe. Trump le sta in gat asa ca sistemul anti democratic sorosist si-a asmutit procurorii.

  3. JUSTIȚIA AMERICANĂ=JUSTIȚIA ROMÂNĂ !!! CARE PE CARE COPIAZĂ???

  4. Trump a pierdut si alegerile din Georgia,repetate ! Democratul care a castigat prima data cu majoritate relativa a castigat si a doua oara cu majoritate absoluta ,Biden domina Senatul fara sa mai aiba nevoie de Kemala Ghinion,suveranistii iar au furat-o Vin vremuri grele pentru prostia omeneasca…

  5. Pe masura ce totul iese la lumina si se vor devoala toate conexiunile avute de catre fostul Presedinte observam cum cota de incredere oferita ,de catre cetatenii din SUA, actualului Presedinte J.R.Biden creste .Ultimul vot oferit partidului Democrat chiar de catre cetatenii Georgiei ce pina mai ieri erau republicani convinsi si votul oferit unui numar mare de femei in recentele alegeri ca si cistigarea princepalelor orase la nivelul guvernatorilor precum si infringerea zdrobitoare a persoanelor sustinute de catre Trump in alegeri , toate la un loc , nu fac altceva decit sa ne arata un trend ascendent favorizind Partidul Democrat .Curind , pe masura ce Trump nu renunta la candidatura sa ,vom asista la spargerea Partidului Republican ce nu are un vector de imagine bine pozitionat in sondaje .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.