Căldura și avaria de la Cernavodă duc curentul la preț record

Energia electrică tranzacționată azi cu livrare mâine seară a atins cel mai mare preț din istorie, conform datelor prezente pe bursa de energie OPCOM. Astfel, Prețul energiei electrice tranzacționare azi pe piața spot de la București (Piața pentru Ziua urmăoare – PZU) cu livrare mâine seară la ora 21.00 este de 885 de lei/MWh. Este cel mai mare preț spot înregistrat vreodată pe piața de la București, precedentul record fiind de 801 lei/MWh, stabilit tot în acest an, în data de 12 iulie. Totodată, și prețul mediu al zilei de mâine este un record absolut în România. În fiecare dintre intervalele orare 18-23 ale zilei de mâine, 30 iulie, energia s-a tranzacționat la prețuri de peste 800 de lei/MWh. Cauzele aceste creșteri a prețului electricității sunt căldura foarte mare din aceste zile (ieri a fost întregistrat un maxim de consum pentru perioada de vară) precum și oprirea unității doi a centralei atomoelectrice de la Cernavodă.

Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National miercuri seara, ca urmare a unei avarii în sistemul energetic care a afectat partea clasică, fără a fi afectate funcțiile de securitate nucleară ale unității. SN Nuclearelectrica SA a anunțat, joi dimineața, că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National ca urmare a unui tranzient în sistemul energetic care a afectat partea clasică, fără a fi afectate funcțiile de securitate nucleară ale unității.
Deconectarea automată a Unității 2 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații. Potrivit SN Nuclearelectrica, deconectarea automată a Unității 2 precum și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător.

Pe PZU se încheie în fiecare zi de tranzacţionare, tranzacţii ferme cu energie electrică pentru fiecare interval orar de tranzacţionare al zilei de livrare următoare, pe baza ofertelor transmise de participanţii la PZU. Ofertele pot fi încărcate în sistemul de tranzacţionare numai cu respectarea orarului de tranzacţionare stabilit în ore CET și numai dacă este disponibilă scala de preț în lei, respectiv a fost publicat de către BNR cursul de schimb valutar pentru ziua de tranzacționare respectivă. Practic, companiile furnizare cumpără curent de pe PZU pentru a-l vinde mai departe clienților, companii și insituții cu care au contracte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Cuvîntul piață n-are ce căuta dacă-i vorba de curent. Sau vreți să ne-mbrobodiți?
    Mulți au văzut, mulți au și spus-o,
    Liberalizare=Scumpire

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.