Canada trimite soldați în România cu voie de la CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat, miercuri, intrarea şi staţionarea pe teritoriul României a unor forţe şi mijloace din Armata Canadiană „în scopul pregătirii şi desfăşurării unor misiuni ale NATO, la solicitarea părţii române, în contextul evoluţiei situaţiei din regiune”, conform unui comunicat de presă de Administrația Prezidențială.

Redăm comunicatul de presă al Cotrocenilor de la finalul reuniunii:

”O şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condusă de preşedintele Băsescu, a avut loc miercuri, 2 iulie a.c., de la ora 16.00, în Sala CSAT a Palatului Cotroceni. La şedinţă au participat prim-ministrul Guvernului României, Victor-Viorel Ponta, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Economiei, Constantin Niţă, ministrul Finanţelor Publice, doamna Ioana-Maria Petrescu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor-Viorel Meleşcanu, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprişor, și purtătorul de cuvânt al președintelui României, Bogdan Oprea.

O primă temă pe ordinea de zi a reprezentat-o aprobarea liniilor generale de mandat ale României la Summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din 4 – 5 septembrie 2014, cu menţiunea ca acestea să fie actualizate în funcţie de evoluţiile situaţiei internaţionale.

Membrii Consiliului au analizat opţiunile naţionale de participare a României la viitoarea misiune NATO în Afganistan, după 2014, luând în considerare opţiunile adoptate la nivel NATO și au stabilit că, în funcţie de decizia NATO, România va participa la misiunea de instruire, consiliere şi asistenţă în Afganistan cu un număr de până la 200 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi cu până la 50 de poliţişti şi jandarmi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

O altă temă pe agenda ședinței CSAT a vizat analizarea şi aprobarea forţelor armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2015. Astfel, forţele puse la dispoziție de Ministerul Apărării Naţionale cuprind 1.801 militari, comparativ cu anul 2014, când valoarea forţelor a fost dimensionată la 3.039 de militari. Din cei 1.801 militari propuşi pentru a îndeplini misiuni în afara teritoriului naţional în anul 2015 pot fi desfăşuraţi în teatrele de operaţii, precum şi în cadrul misiunilor individuale de observare şi monitorizare, 502 militari, iar alţi 1.299 de militari se vor afla în ţară, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin. Ministerul Afacerilor Interne va pune la dispoziţie pentru misiunile Uniunii Europene, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), NATO şi Organizației Națiunilor Unite (ONU) în anul 2015 un număr de 1.486 de jandarmi şi poliţişti. Comparativ cu anul 2014, numărul acestora este mai mic cu 103 jandarmi şi poliţişti.

În continuarea şedinţei, membrii Consiliului au fost informaţi cu privire la activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute în procesul de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale în perioada ianuarie – aprilie 2014. Astfel, potrivit raportului prezentat, au fost aplicate contravenţii în valoare de peste 86 de milioane de lei, au fost încasate amenzi în valoare totală de aproape 51 de milioane de lei, au fost instituite obligaţii fiscale suplimentare în valoare de peste 2,6 miliarde de lei, s-a dispus începerea urmăririi penale în peste 6.300 de cauze penale în materia evaziunii fiscale, au fost confiscate bunuri cu valoare estimată de peste 212 milioane de lei şi au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unor bunuri în valoare de peste 1,3 miliarde de lei.

În timpul ședinței CSAT, membrii Consiliului au avizat, totodată, și Strategia Națională de Securitate și Siguranță Nucleară.

CSAT a aprobat intrarea și staționarea pe teritoriul României a unor forțe și mijloace din Armata Canadiană în scopul pregătirii și desfășurării unor misiuni ale NATO, la solicitarea părții române, în contextul evoluției situației din regiune.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat și posibilele evoluţii îngrijorătoare pentru România, apreciind că riscurile şi ameninţările care derivă din acestea pe termen scurt nu afectează securitatea şi apărarea naţională.

Pe timpul şedinţei CSAT s-au mai abordat şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională. ”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.