Când vitaminele vă pot face rău?

 Mulți dintre noi iau vitamine. Mai ales iarna, în speranța că își vor crește inunitatea organismului. Unii fac acest lucru la recomandările medicului lor, alții – în scopul prevenirii, pentru a preveni deficiența. Dar le luăm, oare, corect? Fiindcă, de fapt, de modul în care le administră, depinde dacă vor fi utile sau nu. Mai mult, unele vitamine sunt complet interzise să fie combinate. Ce spun medicii? Citeste articolul de mai jos:

 Ce vitamine avem nevoie cu toții

În primul rând, vitamina D. Promovează absorbția calciului, fosforului și, ca urmare, întărește oasele și ajută la muncă, ceea ce este deosebit de important pentru copii în timpul creșterii. Lipsa acestei vitamine duce la pierderea forței și la slăbirea imunității, la o predispoziție la răceli, boli ale dinților și oaselor și chiar la dezvoltarea cancerului. Pentru a afla ce nivel de vitamina D aveți în sânge, trebuie să faceți un test adecvat – multe laboratoare fac acest lucru. Dacă este sub nivelul normal de 50-80 ng/ml, atunci trebuie să mergeți la medic.

În al doilea rând, vitaminele B Ele joacă un rol important în metabolismul celular și sunt necesare pentru funcționarea normală a sistemului nervos, digestiv și cardiovascular. Dacă nu sunt suficiente, atunci terminațiile nervoase sunt deteriorate, sunt posibile parestezii, anemie și multe altele. Dacă luăm aceeași anemie, atunci principalele sale simptome sunt slăbiciune severă, piele galben pal, mai ales la persoanele în vârstă, iar persoana practic nu se poate mișca.

 

Un alt microelement important este iodul. Oamenii ar trebui să consume 120-150 de micrograme din această vitamină cu alimente și apă – aceasta este norma zilnică. Totuși, acest lucru nu se întâmplă mereu, motiv pentru care oamenii încep să aibă probleme grave de sănătate, și anume cu glanda tiroidă. Copiii, adolescenții și în special femeile însărcinate trebuie să ia zilnic suplimente de iod sub formă de iodură de potasiu. Doza zilnică pentru femeile însărcinate este de 250 micrograme. Pentru persoanele obișnuite sub 40 de ani, aceasta este de 150 de micrograme. Adolescenți: 60–90 micrograme.

Dar beneficiile acestor vitamine și ale altor vitamine depind în mare măsură de utilizarea corectă a acestora.

Cum să luați corect vitaminele

 

Potrivit specialiștilor,  vitaminele solubile în apă trebuie luate înainte de mese, vitaminele solubile în grăsimi trebuie luate în timpul meselor, iar mineralele trebuie împărțite în diferite mese. Atenșiue! Suplimentele vitamino-minerale „nu sunt întotdeauna bune”, deoarece nu toate mineralele sunt compatibile între ele.

Vitaminele sunt împărțite în două categorii:

vitamine liposolubile – A, D, E si K. Se acumuleaza in ficat, tesutul adipos, muschi si se absorb mai usor daca vin cu grasimi alimentare;

solubil în apă – vitamina C, toate vitaminele B și acid folic. Este important să le consumați în mod regulat, deoarece nu sunt depozitate în organism și sunt eliminate rapid.

– Vitamina D – dimineața la mese , este bine absorbită cu alimentele grase. Vitaminele B – dimineața, înainte de mese  pentru că tonifică. Iodul se ia de obicei în prima jumătate a zilei, de preferință dimineața – indiferent dacă pe stomacul gol sau cu alimente.

Desigur, lista de vitamine nu se oprește aici. Unii oameni iau omega-3, precum și crom, potasiu și magneziu.

— Omega este mai bun în timpul sau după mese . Dacă bei pe stomacul gol, poți eructa mai târziu, spun medicii.

– Crom – cu o jumătate de oră înainte de masă , deoarece afectează metabolismul insulinei. De obicei, este prescris de două până la trei ori pe zi. 

-Potasiul este rar prescris, dar se administrează de obicei împreună cu magneziu. Magneziul este consumat cel mai bine seara, înainte de culcare pentru a vă ajuta să dormiți bine.

Cele mai complexe vitamine din punct de vedere al interacțiunii sunt calciul, fierul și zincul. Medicii recomandă să le luați în momente diferite:

 

  • calciu – dimineața cu vitamina D;
  • zinc – în timpul unei gustari;

Dar înainte de a începe să iei ceva, trebuie să consulți un medic și să faci un test.

Faceți teste  

Nutriționiștii avertizează că înainte de a începe să beți cutare sau cutare vitamină, este important să determinați doza. Pentru a face acest lucru, trebuie să vedeți un medic și să luați testele pe care le-a prescris.  Acest lucru este important și pentru că regimul alimentar poate interfera cu aceste medicamente.

– De exemplu, cafeaua și ceaiul conțin taninuri și afectează absorbția magneziului și a fierului. Sucurile și băuturile din fructe, în special grapefruitul, inhibă activitatea enzimatică a ficatului și încetinesc eliminarea substanțelor.

— Principalii dușmani ai vitaminelor sunt alcoolul și fumatul, inclusiv fumatul pasiv. Alcoolul este activ în special în distrugerea vitaminelor B și C. Cofeina interferează cu absorbția vitaminei C și a grupului B. Încercați să beți băuturi cu cofeină la una până la două ore după masă.

Recomanda

3 Comentarii

  1. nu generalizati, eu nu reusesc sa iau 30 de drajeuri cu A/an desi ar fi necesare, iar in 50 de ani nu cred ca am consumat decat cateva cutii si asta cu pandemia ca sa-mi protejez epiteliul din plamani…

  2. Vitamina D3 calcifică venele. Este folosită ca otravă de șobolani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.