Când votează Diaspora la prezidențiale. Noi detalii!

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Constantin Buică a precizat că, potrivit hotărârii de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.

„Ca importanță pentru acest moment avem hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit data alegerilor 10 noiembrie, pentru străinătate este 8-9 și 10 așa cum spune legea, fie că este vorba pentru secția de votare din cadrul misiunilor diplomatice, fie că e vorba de secțiile de votare organizate în afara secțiilor de votare. Și în țară avem ziua de 10 noiembrie ca zi a primului tur de scrutin, programul clasic 7:00-21:00, iar în turul al doilea, la fel 24 noiembrie, și în străinătate 22-23-24. Vom crea un grup de lucru la nivelul AEP în care se vor crea mesajele, toate instrumentele de comunicare astfel încât să știm că tot ceea ce comunică MAE, Ministerul Românilor de Pretutindeni, misiunile diplomatice și AEP sunt acceptate și sunt comunicate în aceeași manieră, pentru că dacă până acum niciodată nu s-a ocupat nimeni de a chema și a ruga aceste instituții și ministere să stăm la aceeași masă, să facem o campanie de promovare, trebuie să promovăm cât mai mult aceste noutăți și la procesul electoral din 10 noiembrie, respectiv 24 să vină cât mai mulți cetățeni la vot și să își exprime prin cea mai importantă variantă în străinătate votul prin corespondență cât mai mulți cetățeni dreptul de vot”, a afirmat Constantin Buică, înr-o conferință de presă susținută miercuri la sediul AEP.

El a adăugat că Autoritatea a primit deja solicitări de înființare de secții votare în străinătate de la misiunile diplomatice.

„Am primit deja și primim în continuare, inclusiv astăzi (miercuri – n.r.) am primit solicitări de înființare de secții de votare în străinătate de la misiunile diplomatice care deja au avut consultare publică cu cetățenii din statele gazdă, iar pe această cale le comunicăm și le solicităm misiunilor diplomatice cu care vom avea întâlnire în perioada următoare, așa cum a solicitat ministrului Afacerilor Externe să pună la dispoziție și să îmi faciliteze o întâlnire cu șefii misiunilor diplomatice cel puțin în statele acolo unde au votat cel puțin 1.000 de cetățeni astfel încât să conștientizăm că în cadrul legii care a fost promulgată ieri și care va apărea în Monitorul Oficial baza trebuie să fie preînregistrarea pentru a crea secții de votare”, a completat președintele AEP.

Constantin Buică a mai spus că la alegerile din toamnă susținătorii unui candidat la prezidențiale pot susține mai mulți candidați.

„La aceste alegeri susținătorii unui candidat pentru Președintele României poate susține mai mulți candidați. Începând de la momentul publicării hotărârii de Guvern se puteau strânge semnături pentru susținerea candidaților în competiția electorală din 10 noiembrie. În vechea lege prevedea că este interzis să semnezi lista de susținători a mai multor candidați, iar acum cadrul lega permite ca un cetățean să susțină mai mulți candidați, această prevedere intervenind în anul 2015 când la locale un cetățean cu drept de vot putea susține mai mulți candidați, la fel în trecut avea interzis, la parlamentare în același mod și la europarlamentare în același mod în acest an s-a putut semna pe listele de susținători de către un cetățean cu drept de vot pentru mai mulți competitori”, a explicat Buică.

Președintele AEP a oferit și un exemplu în acest sens.

„Noi avem așa o experiență, un cetățean din familie vrea să semneze pentru un candidat și soțul, soția îi spune că vrea să susțină și pe celălalt, în acest moment o poate face fără să se certe cu ceilalți membrii din familie, iar în secția de votare, în cabina de vot știe singur ce are de făcut sau la votul prin corespondență, deci nu mai este o problemă să te cerți cu familia că susții pe un candidat sau altul, dar la vot știi ce ai de făcut, acolo nu poate să îți îngrădească nimeni sau să îți influențeze în cabină votul”, a conchis Constantin Buică.

Constantin Buică a mai anunțat că există cereri pentru înființarea mai multor secții de votare în diaspora, inclusiv o misiune diplomatică care solicită înființarea a 100 de secții în Germania iar alta care cere înființarea a 46 de secții în Austria.

„Avem în Austria cerere pentru 46 de secții de votare. Sunt state să știți în acest moment care nu mai creează posibilitatea statului român de a înființa secții de votare și se opune cu vehemență de a înființa secții de votare în afara misiunilor diplomatice cât avem state care spun că nici măcar în cadrul și în interiorul misiunilor diplomatice să nu mai fi înființate.(…) Am primit deja și primim în continuare solicitări de înființare de secții de votare în străinătate de la misiunile diplomatice care deja au avut consultare publică cu cetățenii din statele gazdă”, a declarat, miercuri, președintele Autorității Electorale Permanente.

Acesta a declarat că pentru crearea secțiilor de votare în afara țării, condiția este preînregistrarea alegătorilor pe platforma online a AEP. De asemenea, au existat solicitări și în Germania pentru a crea 100 de secții de vot pentru prezidențiale.

„Baza trebuie să fie preînregistrarea pentru a crea secții de votare, pentru că la nivelul consultărilor se întâlnesc 100-200 de cetățeni. Avem un stat în care s-a cerut unei misiuni diplomatice înființarea a 100 de secții de votare, respectiv în Germania. Are o evidență civică dar nu este o evidență cu nume prenume și CNP. Rugăm cetățenii, chiar dacă participă la aceste întâlniri, să se preînregistreze. O pot face exact așa cum susțin o petiție online, intră pe platforma online AEP, se preînregistrează, dau copy actului de identitate și se preînregistrează pentru a înființa secțiile de votare. Potrivit legii este nevoie în principal de preînregistrare pentru a ști cu certitudine că cetățenii își doresc. Cei 100 nu pot vorbi în numele, ca în cazul Germania 263.000. Dacă vom avea nu 263.000, ci 500.000 de cetățeni înregistrați, să voteze în Germania, cu atât mai bine vom putea crea o secție de votare”, a afirmat Buică.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidenţiale este extins la trei zile. Legea introduce, de asemenea, votul prin corespondență și votul electronic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Avocata Renate Weber din gasca A3, NU SE SESIZEAZA din oficiu ? De ce românii cu domiciliul în România nu au aceleasi drepturi ca românii stabiliti în strainatate ? Daca suntem egali in drepturi, atunci sa avem EXACT aceleasi date calendaristice de vot în România ca în strainatate ! Toxic este acest post de televiziune A3 !

  2. Consider ca votul prin corespondenta si cel electronic comporta imense riscuri intr-o tara controlata de Securitatea care e specializata in fraude simple si sofisticate!!!
    Cumplita institutie bolsevica s-a reorientat dupa constatarea ca poporul ii poate strica socotelile in tara, in Diaspora pana acum jonglandu-se cu cateva zeci de mii de buletine introduse fraudulos in urne, nu mai mult, stiut fiind ca prezenta
    la vot in strainatate e subtirica, baza fiind fraudarea din tara…
    In noua conjunctura si beneficiind de guvernul MA-SII, Danceala, s-au deschis portile fraudarilor de milioane de voturi in Diaspora!

  3. NU MA INTERESEAZA EXPATII!E VOIA LOR,IN COLCAIALA LOR!CAT PRIVESTE TARA,CEI CE TRAIM AICI,CU BUNE CU RELE,SUNTEM AUTORIZATI!AM AVUT POSIBILITATI MULTIPLE SA PLEC,AM PREFERAT TARA!EI SUNT APATRIZI,EVER!DECI,MARSH!

  4. foarte bine, atunci , dacă spălătorii de weceuri din Londra pot vota 3 zile , eu nu voi mai vota aici DELOC !De ce 3 zile , au 3 ouă ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.