Caramitru. ”Noi nu ne permitem să avem instabilitate„

Andrei Caramitru a avertizat că instabilitatea economică ar putea duce la o prăbușire a leului și a subliniat că România are nevoie de stabilitate pentru a putea implementa reformele necesare, în special în contextul angajamentelor cu Uniunea Europeană de a reduce deficitul bugetar.

„În momentul ăla, leul se prăbușește. Deci noi nu ne permitem să avem instabilitate”,  a spus Caramitru la B1Tv.

De asemenea, el a menționat că, în ciuda provocărilor, există o perspectivă pozitivă pentru investiții în România, dar a subliniat că societatea se autodistruge din cauza nervilor și a tensiunilor politice.

“Problema economică este clară și era știută de dinaintea alegerilor. S-a discutat foarte mult despre deficitul bugetar, dar nu s-a discutat sufficient, zic eu, cum, de fapt, este finanțată economia asta.

Deci cum funcționăm noi de fapt. Și noi funcționăm, în continuare, cu un flux imens de bani din străinătate. Deci nouă ne intră aproape 10% din PIB, an de an, bani noi care sunt investiții străine, sunt fonduri europene, sunt împrumuturi pe care le face statul, care după aia merg în salarii și alte contracte, de infrastructură și așa mai departe, care după aia se varsă în economie și ne fac să funcționăm. Deci noi suntem total dependenți de acești bani, care ne intră din străinătate și așa putem funcționa. Noi suntem foarte departe de a fi o țară suverană, care, cumva, stă pe un exces de bani, cum ar fi, Arabia Saudită. Aia poate să zică suntem suverani.

Noi acum depindem de acești bani externi. În momentul în care se creează un șoc și o instabilitate de orice fel în România, care e într-o situație precară economic, oricum ce are nevoie de stabilitate substanțială anul viitor, ca să facă niște reforme, care sunt obligatorii, că tocmai am agreat cu UE să reducem deficitul bugetar și așa mai departe. În momentul ăla, ce se întâmplă? E foarte, foarte simplu.

Oamenii care investesc în România miliarde de euro, an de an, lună de lună, zi de zi, ca noi să avem 1 leu la 4,97, să ne primim salariile, care ne-au crescut, totuși, să avem ce să mâncăm, banii ăia nu o să mai intre. Și nu doar că nu intră, dar ies, pentru că populația, firmele și investitorii străini au zeci de miliarde de euro în conturi, în băncile din România în leu. Pentru că lumea se sperie, toată lumea o să schimbe leul în euro sau în dolar.

Deci, în momentul ăla, leul se prăbușește. Deci noi nu ne permitem să avem instabilitate. Este imposibil, deci cei care visează că, cumva, schimbă totul, ei se revoltă împotriva situației, împotriva Europei, împotriva Americii. Bun, ei se pot revolta cât vor, dar ei se revoltă dându-și singuri foc la casă și distrugându-și și bucătăria.

Deci, după ce te-ai revoltat, ce faci după aia? Că nu e foarte clar, adică unde mai stăm, în ce casă, ce mai mâncăm?

Devine foarte neclar, adică eu am trecut prin treaba asta în 2008. Eram șeful unei firme de consultanță mari în România și era o situație relativ similară, tot depindeam de bani străini, care intrau în țară, dar intrau altfel, intrau prin bănci credite către populație, dar cam tot așa, cam 8-9 %. Când s-a oprit treaba aia, leul a scăzut cu 25 %, s-au pierdut un milion de locuri de muncă și a fost o recesiune, a scăzut PIB-ul cu 8 %, a venit Fondul Monetar si ne-am revenit cu chiu, cu vai, după vreo patru-cinci ani. Ori acum, oamenii vor să investească în România. Înainte de alegerile astea era o perspectivă pozitivă. Deci noi ne autodistrugem de nervi. Și aici sunt 2 teme cu alegerile parlamentare”.

Recomanda

19 Comentarii

  1. Ma idio..le ! Bulgarii au avut n alegeri… au mancare eco…au turism.. au criterii indeplinite pentru moneda Euro… esti mai … decat tactu.

  2. Pai dl J.R. Caramitru, businessman specializat in adminitrarea banilor lasati de tacsu, nu este foarte clar in privinta celor care creaza instabilitate in acest moment. Nu or fi cumva „frumosii liberi”, iesiti la proteste ca in Epoca de Aur 2017-2019 ?
    Ca mosu’ Ciolacu vad ca vine cu „schengenu” de Sfantul Vasile !

  3. Pe arogantul asta cine il finanteaza? Du-te, inteligentule, si vaccineaza-te eficient si sigur la girafa!

  4. Asta ne-a adus sarlatanul iesit pe primul loc la aceste alegeri.
    Nu ne ajungea instabilitatea economica, ne mai trebuia si instabilitate politica. De acum ne intrebam: vom fi cu Europa, sau cu Rusii?
    Dupa cati fluturi ii falfaie prin scafarlie acestui sarlatan, nu stii ce te asteapta cand s-o vedea mare si tare la Cotroceni. Ma indoiesc ca este capabil sa renunte definitiv la vechile lui cocofixuri cu Putin, cu intelepciunea ruseasca (aia cu davai ceas, davai tezaur?), cu legionarii, UE nu e …, NATO nu e… si cu alte bazaconii demne de pacientii de la Balaceanca……[Rumburak]

  5. E KIcâțu 2 . ăla tot așa se bucura că ia împrumuturi cu dobândă mică . cu banii ăia nu numai că ne îndatora , dar cumpăra vaBUIne , iȚolete , BMW cu Bode, piste de trotinete , SPA-uri etc. CE FACEȚI cu banii împrumutați ? Cui V-AȚI DAT SALARII , PENSII SPECIALE , VILOAIE RENOVATE , MERȚANE ? TAC-TO ACU 35 DE ANI FIX , TOT CU CHIOARA( DINESCU) VOPSITĂ UMBLA.

  6. Andrei daca vrei stabilitate Ceausescu ar fi solutia! In democratia adevarata nu ne pxxxx pe noi de frica ca se schimba conducerea si ajung sa conduca unii votati de popor! Dar cine are stapani presteaza pentru ei…

  7. Nene Rumburak regret ca trebuie sa-ti spun ca ai luat-o razna.Lasa drcului PC-ul si culca-te ( poate e nevoie si de ceva pastile).Adica cel care a iesit pe primul loc e vinovat de cretinismul dezaxatilor care nu stiu sa piarda.Omule, revino-ti.

  8. Caramic, investițiile străine niciodată, nicăieri, nu au adus nimic bun gazdei. A se vedea studiul prof de ec Richard Werner legat de Spania, țara cu cele mai multe investiții străine din UE.

  9. Să înțeleg de la dl. Caramitru că e bun Ciolacu – PSD, că ne oferă stabilitate? Păi v-ați răzgândit? Nu mai înjurăm Pee-See-Dee!? Nu mai punem plăcuța „mumu PSD”?! Tot cam asta vroia și nea Nicu săracu, stabilitate, liniște .. „Tovarăsi, stați liniștiți la locurili voastre!”.. Și Iliescu în ’90 vroia stabilitate după alegeri, că spunea el, anarhia din Pța. Universității sperie investitorii și nu ne putem apuca să punem țara pe făgașul firesc (poate avea și el dreptate in felul lui, că alea chiar erau vremuri ale naibii de tulburi).. da’ în general, dacă pe haștagiști i-a apucat așa dintr-o dată nevoia de „stabilitate” (tocmai pe ei, care numa stabilitate au adus nu demult, când nu le conveneau câștigătorii alegerilor, recte PeeSeeDee!!), atunci io zic să suspendăm alegerile vreo 20 de ani, ca să fie „stabilitate” cu Joianis și covrigarul și să nu crească cumva euroiu! (apropo, euro ar valora in mod real peste 7 lei dar îl ține „Manole” în frâu ca să poată nemții, franțujii etc să-și vândă bine marfa în supermarketurile lor; ăsta-i motivul real, nu balivernele beizadelei propagandiste)..

  10. ”Noi nu ne permitem să avem instabilitate„
    Asa este, dar caraghiosii nostri conducatori, la fiecare ”ciondaneala” intre ei, clamau stabilitatea tarii, acum nu se pune. Instabilitatea este creata chiar de ei.

  11. Duminica ce zice? Dar Jurma? Dar Chirieac? Vrem experti, nu ne dezamagiti!

  12. intelighentule cei din cu mintea in pioneze si efemere beneficii ne-au adus la 60% datorie publica si acum va plangeti (voi, culmea!) ce greu va fi pentru „noi”…evident ca daca vrei sa schimbi sistemul speculantilor si hotilor (implementat cu ajutorul unora ca tine) cu unul sanatos trebuie sa-ti asumi „instabilitatea” si oalele sparte de idioti de speta ta…nu ne purta de grija ca ne-am mai rezolvat problemele si alta data, stii cum e: cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia

  13. EXISTĂ ascuns după Cuvinte Aiurea, un Nărod, dar ȘI perfid care susține – ca Dobbitockul – că domnul Călin Georgescu NE a adus InStabilitate și InCertitudine.
    N Ă R O D U L se face și MaiNărod, neReceptându-se ca ÎnDestul de Nărod, prin Aceea CĂ NU vede CE S-A FĂCUT din Romnioa de către TOATE Aproximațiile Umanoide JEGOSPuțindeMORALScursePeFațaRomâniei în NUMAI 35 de Ani.
    Asta și ca UnKK (El fiind un KaKaMAC … ) NU este BUN NICI la îngrășat SOLUL Patriei, că este OTRPVIT

  14. CRED că am observat o Cestie, practicată de Departamentul CENZURĂ dela COTIDIANUL.
    InDiferent de CONȚINUT se resping Postările mai LUNGI-DecâtUnNumărMICdeFRAZE, și CARE ar necesita CITIRE și „Rumegare” Telectuală.
    IO CrezCă VițăVersa, ACUM – MaiMuiltcaNiciodată_ AR TREBUI luminat BOBORUL întru a reveni GRABNIC POPOR … …

  15. Românii și-au dat foc la tara cu Călin Georgescu.Tipul este clar de-al sistemului (urmăriți-i parcursul), are niște opinii care te fac să te întrebi dacă nu cumva are nevoie de control psihiatric și este clar filo-rus. Nu ne trebuie așa ceva sub nicio formă.Cei doua milioane de imbecili nu pot da foc la o țară .Călin Georgescu,normal,trebuie să ajungă la pârnaie pentru declarațiile legate de finanțarea campaniei!Nu mai zic de elucubrațiile debitate.

  16. Bravo CENZURĂ!
    Adica, ANDREAUA de MaiSusPOATE să VERSE Dejecții pe GURA-i ȘTIRBĂ (NU NE interesează CUM a devenit ȘTIRBĂ, deși putEM A NE IMAGINA ușor Și Amuzați PICANT … …
    La ADRESA a PesteDOUĂ Milioane de ROMÂNI.

    ȘI IO, CONTESTATARUL „NU pot a o APUCA de PĂR și să o CERT Blând, Delicat”, „Dar-Însă” FERM, ProFUND în Căutarea GENEROASĂ a o AJUTA, relativ LA CE A CONSUMAT – deSigur, din Greșeală – și nervoasă că NU poate elimina îndărăt, se apucă a INSULTA Jegos MORAL pe Cetățeniii care NU cred în Dămăcracy A Lu Alde „Andreaua”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.