De ce a crescut economia în 2017  

Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul 2017 a fost de 856,35 miliarde de lei preţuri curente, mai mare cu 7% faţă de anul 2016, principalii factori de creștere economică fiind industria, comerțul și agricultura, arată datele comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit INS, la creşterea PIB, în anul 2017 faţă de anul 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri:
– industria (+1,9%), cu o pondere de 24,2% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8%;
– serviciile, care cuprind ramurile comerț (cu ridicata şi cu amănuntul) repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+1,6%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,4%;
– agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,7%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,4%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (+18,3%);
– activitătile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,7%), cu o pondere de 6,9% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,9%;
– impozitele nete pe produs (+0,7%), cu o pondere de 9,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,5%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal:
– cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 10,3% contribuind cu 6,4% la creşterea PIB;
– formării brute de capital fix, cu o contribuţie de +1,2%, consecinţă a creşterii cu 5,4% a volumului său.

INS menționează că o contribuţie negativă importantă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-0,8%), consecinţă a creşterii cu 9,5% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 11,1%.

„Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul IV 2017 a fost de 221,79 miliarde de lei preţuri curente, în creştere cu 0,6% faţă de trimestrul III 2017 şi cu 7,0% faţă de trimestrul IV 2016”, a mai comunicat INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Atata timp cat avem ,istoric,un import mai mare decat exportul,cu pana la 10-15 miliarde euro anual ,Romania nu va fi o tara bogata !Ungaria are de ani buni un plus anual de 5-7 miliarde din export-import,din care numai cu Romania 2 miliarde euro!Desteapta si bogata tara!

    • Paradisul promis de Dragnea se contureaza de zor, asa spune INSul!(Dna S. Pintea a activat Mecanismul de Protectie civila, semn ca NU e deloc asa!)
      Programul economic al PSD seamănă, din multe puncte de vedere, cu mișcarea magicianului care agită o eșarfă atrăgătoare într-o mână pentru a distrage atenția publicului de la scamatoria mai importantă pe care se pregătește să o execute.
      In timp ce Programul de guvernare, cu VIRGULA cu tot, e dat uitarii, PSD se omoara-n sedinte, CEXuri, Congrese, Comisii parlamentare, intalniri ale coalitiei, iar guvernarea Vasilicai e la pamant!
      Ministrii sunt de negasit, fug de jurnalisti ca si dna Vasilica, Bloomberg scria ieri:
      „România acordă prioritate modificărilor sistemului judiciar în loc să fie preocupată de Mediul de afaceri, mai ales acum când Ritmul de creştere economică a început să Incetinească, consideră publicaţia într-o amplă Analiză.
      „Reforma riscă să slăbească mediul de afaceri şi operaţional al ţării pe un orizont de timp de mai mulţi ani”, a declarat Tiziana Papa, analist la BMI Research, o unitate a grupului Fitch.
      “Ea reprezintă o influenţă importantă asupra încrederii investitorilor şi, în general, asupra perspectivelor economice ale ţării”, a subliniat analistul, citat de Bloomberg.
      „Guvernul este distras. Dragnea este liderul de facto al României”
      În condiţiile în care Deficitul bugetar este în creştere cu 3% din PIB, România se numără printre ţările cele mai VULNERABILE în cazul apariţiei unor noi dificultăţi economice, potrivit economistului-şef BNR, Valentin Lazea.”

    • Corect stimate domn.Conform teoriei dumneavoastra ardelenii din aproape toate judetele sunt FALIMENTARI in timp ce aproape toate judetele din vechiul Regat sunt excedentare.Se adauga la ardeleni si Bucuretiul care de asemenea este falimentar.Problema in ardeal si la Bucuresti este endemica ea fiind inca din anii 1990.In acest moment cresterea economica incearca incet incet sa micsoreze deficitul economic insa slabe sanse cu ardelenii care sunt cei mai mari consumatori de la bugetul de stat.Este cat se poate de evident ca cei din vechiul Regat produc iar ardelenii consuma.Degeaba se lauda cu PIB mare daca au deficit exorbitant (adica sunt FALIMENTARI).Trebuie notat ca si bogatiile cele mai mari , adica petrol,gaze naturale,curent electric si productia de lemn se gasesc tot in vechiul Regat intr-o proportie de peste 85%.Asa ca si daca esti cel mai gogoman om poti sa realizezi ca acesta este motivul pentru care autostrazile si toate investitiile cu bani de la bugetul de stat se fac in ardeal.100000 de studenti,stadion in faliment si sala de sport de 7000 de locuri care urmeaza sa intre in faliment la care vin maxim 200 de spectatori la cluj toate platite cu bani de la bugetul de stat, reprezinta culmea tupeului pentru cineva care se crede civilizat si cultivat.

  2. Nu-i adevarat ! INS-u este platit de Draqnea sa minta ! In 2017 am fost impinsi din Europa in Africa neagra si ne aflam in cel mai prost an economic de la Lovilutie pana stazi! Nu sunt bani pentru investitii,ROBOR creste, Euro creste, dobanzile la credite si la IFN -uri se limiteaza draconic de azi, se modifica legile justitiei, procurorii si judecatorii sa raspunda pentru faptele lor, este incredibil! In acest timp spitalele sunt o ruina, invatamantul se degradeaza pe zi ce trece,profesorii inca nu au salarii mai mari decat medicii, iar medicii emigreza pentru ca sunt extraordinar de prost platiti! si ce face PSDRagnea ? creste pensiile nesimtitte ale Parlamentailor care sug sangele Bugetului! in tot acest timp, 4 milioane de Romani au fugit din tara de binele Ciumei Rosii numai in ultimeel doau saptamani! ne-au invadat masinile second hand si se aude ca se va limita numarul de fiare vechi la doar una odata la doi ani pe cap de traficant! rusine, asta nu e Stat de Drept ! este mana Moscovei, Romania apare fictiv ca fiind in UE si NATO, de fapt se afla deja in Uniunea Euro-Asiatica !

  3. Paradisul promis de Dragnea se contureaza de zor: CRIZA Imunoglobulinei a determinat Romania sa Activeze Mecanismul de Protectie Civila(adica AJUTOR UMANITAR!) al UE, creat in 2010 de CE pentru o „eficienta gestionare a DEZASTRELOR de tip Razboi, Epidemii, Dezastre naturale gen Inundatii, Furtuni sau alte tipuri.
    Site-ul UE:
    „Mecanismul UE de protecție civilă acționează împreună cu finanțarea UE în domeniul AJUTORULUI Umanitar pentru a răspunde necesităților care apar în urma unui CONFLICT sau a unei CATASTROFE, cum ar fi epidemia de Ebola, care a izbucnit în 2014. Acest mecanism a contribuit la furnizarea de provizii de urgență din partea țărilor UE, în timp ce CE a cheltuit peste 400 de milioane Euro sub formă de ajutor umanitar).”
    In timp ce Romania „duduie” cu 7% pe 2017,(probabil ca Vasilica si Dragnea vor anunta deseara la Antena 3 ca Romania a depasit China!), Dna Pintea Activeaza Mecanismul DEZASTRELOR!
    „Indrazneste sa crezi”: dupa 1 an de guivenrare Dragnea, Romania a ajuns deja la primul Dezastru si a fost nevoita sa actioneze Mecanismul de Protectie civila a Romanilor aflati in PERICOL major(doar in caz de Pericole majore se Activeaza mecanismul!)
    Doamne fereste de mai rau!
    Parca, „mai bine” ne promisese dl Dragnea!

    Deci, Romania a „duduit”!
    Astept 25 Martie cand ANAF va comunica cat au fost Veniturile TOTALE colectate la Buget, in Proiectul de Buget 2017 ele trebuiau sa fie cu 14% mai MARI decat in 2016, la o Crestere economica prevazuta de 5,2%!
    PARIEZ ca desi Cresterea economica e de 7%(mai MARE ca 5,2 cat e in Proiectul de Buget!) Nivelul Veniturilor totale Colectate NU va fi Realizat!
    Rezulta ca INS minte!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.