Câte state membre NATO au atins în 2023 ţinta de 2% din PIB

Statele membre ale NATO au continuat anul trecut să-şi crească bugetele apărării, să-şi dezvolte forţele şi capabilităţile şi să contribuie la operaţiunile, misiunile şi activităţile aliate, potrivit raportului pentru anul 2023 al secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Ţinta alocării a cel puţin 2% din PIB pentru Apărare a fost atinsă anul trecut de 11 state membre ale NATO, număr care ar urma să crească anul acesta la 18 – din cele 32 de ţări membre, în urma aderării Finlandei şi Suediei la Alianţă -, după ce în 2014 numai trei atingeau această ţintă.

Bugetele militare ale statelor membre în NATO au însumat anul trecut circa 1.100 de miliarde de dolari, din care două treimi, respectiv 67%, reprezintă bugetul SUA pentru Apărare, în timp ce PIB-ul SUA reprezintă mai mult de jumătate (53%) din PIB-ul total al statelor membre ale NATO. În termeni reali, pe ansamblul Alianţei, cheltuielile pentru apărare au crescut în 2023 cu 11% faţă de anul 2022.

„(În timp ce) războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă, există un nou război în Orientul Mijlociu, iar aliaţii se confruntă cu o competiţie tot mai mare din partea statelor autoritare, inclusiv China. În plus, ne confruntăm în continuare cu o serie de alte ameninţări la adresa securităţii noastre, inclusiv terorismul, atacurile cibernetice şi schimbările climatice. Lumea a devenit mai periculoasă, dar NATO este mai puternică”, scrie Stoltenberg în raport.

Susţinerea în continuare a Ucrainei de către NATO în războiul cu Rusia „nu este un act de caritate, ci este în interesul propriei noastre securităţi”, a indicat în document secretarul general al Alianţei. „Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin învinge, aceasta ar transmite un semnal periculos către alţi lideri autoritari în lume că-şi pot atinge obiectivele prin război şi violenţă”, consideră Stoltenberg.

În acest timp, „China ne urmăreşte acţiunile cu atenţie”, semnalează el. „China nu ne împărtăşeşte valorile, ne ameninţă interesele, iar Beijingul se aliniază tot mai mult Moscovei. Vom continua să facem comerţ şi să dialogăm cu China, dar trebuie să gestionăm riscurile şi să ne pregătim pentru o competiţie de durată”, mai remarcă secretarul general aflat la finalul mandatului ce i-a fost prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

„Anul 2024 marchează a 75-a aniversare a Alianţei NATO. În toţi aceşti ani, legătura între Europa şi America de Nord a menţinut naţiunile şi popoarele noastre în siguranţă. La summitul de la Washington, în iulie, vom transmite un puternic mesaj de unitate, solidaritate şi hotărâre – pentru a preveni războiul şi prezerva pacea”, notează Stoltenberg în încheiere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Las’că dacă vine Trump face nițel ordine.. 2% o nimica toată.. Se va începe întrecerea socialistă cineai mult..

  2. Las’că dacă vine Trump face nițel ordine.. 2% o nimica toată.. Se va începe întrecerea socialistă cine mai mult..

  3. E foame de bani! De fapt ăsta e scopul NATO: să facă bani pentru fabricanții și speculanții de arme din SUA și Israel. Iar războaiele cu distrugerile și morții sunt provocate pentru a justifica producerea de armament și muniție.
    Marile afaceri se fac de psihopați.

  4. Austria nu este membră NATO și o doare la moțul băștii de 2% din PIB și nici n-o invadează nimeni. Costa Rica nu mai are armată din 1955 și n-a invadat-o nimeni până în prezent. Doar proștii cotizează ca să facă hamerica mațu gros!

  5. Orientul mijlociu nu cred că reprezintă un pericol pentru noi. Arabii au problemele și conflictele lor. Pericolul îl reprezintă comunismul și dictaturile medievalele de tip Rusia. Conducătorii lor sunt între ciocan și nicovală . Dacă preiau ceva din modelul capitalist, își pierd puterea și privilegiile camarilei dacă nu preiau, economia nu rezistă. De aceea inventează dușmani , văd dușmani peste tot și încearcă să submineze orice țară la care s-ar putea uita oarecum admirativ popoarele lor.

  6. Mișcarea șiită Ansarullah (Houthis), care domină nordul Yemenului și se bucură de sprijinul Iranului, a realizat o descoperire majoră în materie de arme prin testarea cu succes a unei rachete hipersonice.

    Noua rachetă este capabilă să atingă o viteză de Mach 8, sau 10.000 de kilometri pe oră, și este alimentată cu combustibil solid. Această descoperire duce capacitățile lui Ansarullah la următorul nivel, permițând grupului să lovească zone importante din punct de vedere strategic din Marea Roșie, Marea Arabiei, Golful Aden, precum și ținte din Israel.

    În plus, Houthii și-au modernizat rachetele și dronele, crescând semnificativ puterea lor distructivă. Liderul mișcării, Abdel Malik al-Houthi, a spus că este convins că dezvoltarea rachetelor hipersonice va fi o realizare istorică care va plasa Yemenul printre țările cu tehnologie militară avansată.

    Declarațiile au urmat rapoartelor conform cărora forțele yemenite au atacat 61 de ținte maritime și militare, surprinzând Statele Unite și Marea Britanie. Al-Houthi a evidențiat contribuția forțelor yemenite la sprijinirea palestinienilor în conflictul cu Israelul și a avertizat, de asemenea, despre o escaladare a situației dacă Statele Unite vor interveni în conflictul israelo-palestinian.

  7. De doi ani se desfasoara RAZBOIUL SUA contra Rusia,dus prin proxy-ul Ucraina,dar mai ales prin proxy-ul UE !!.

  8. Covidul a fost invins in 24 februarie 2022. Brusc.

    Ce urmeaza?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.