Care sunt rezultatele interzicerii fumatului în spaţiile închise

După aproape zece luni de aplicare a legii care previne şi combate efectele consumului produselor de tutun, numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cu fumatul a scăzut, relevă datele furnizate de Școala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar. “Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1993 adulţi şi 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătăţirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat şi în alte ţări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spaţii publice”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Conform Ministerului Sănătăţii, în 2016 au fost cu 5,4% (adică 1.267 cazuri) mai puţine cazuri adulţi cu boli ischemice coronariene faţă de 2015, cu 11,5% (88 de cazuri) mai puţine cazuri de adulţi cu accident vascular cerebral, cu 1,7% (638 cazuri) mai puţine cazuri adulţi cu exacerbare a bronhopneumoniei obstructive cronice sau astm şi cu 5,4% (708 cazuri) mai puţine cazuri copiii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecţie acută de căi respiratorii superioare.

Aceste informaţii vin în contextul în care în aceste zile, parlamentarii discută din nou modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea consumului de tutun prin care se încearcă redefinirea “spaţiului public închis” şi “spaţiul închis de la locul de muncă” şi se propun excepţii care permit, în realitate, să se fumeze în spaţiile destinate petrecerii timpului liber dar şi la locul de muncă.

Ministerul Sănătăţii respinge orice modificări care fac mai permisivă legea antifumat şi atrage atenţia că orice concesie se traduce prin mai multe îmbolnăviri. Propunerea nu numai că nu răspunde obligaţiei statului de a lua măsuri pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor, ci este un pas înapoi enorm faţă de standardele de protecţie a sănătăţii stabilite de actuala lege, ba chiar faţă şi de prevederile vechii legi. După cum a stabilit şi Curtea Constituţională prin decizia nr. 29/ 2016, actuala formă a legii asigură dreptul fundamental la sănătate al adultului şi copilului.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. Legea a intrat în vigoare de la 16 martie anul curent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.