Peste un miliard de oameni suferă de sărăcie „acută” în lume, dintre care jumătate sunt minori, a denunţat joi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite AFP.
În raportul lor anual, agenţia ONU şi centrul de cercetare Iniţiativa Oxford pentru Sărăcie şi Dezvoltare Umană (OPHI) sunt deosebit de alarmate de rata sărăciei de trei ori mai mare în ţările aflate în război, în contextul în care niciodată nu au existat atât de multe conflicte armate de la cel de-al Doilea Război Mondial ca în 2023.
PNUD şi OPHI calculează din 2010 Indicele Global al Sărăciei Multidimensionale, care combină date din 112 ţări în care trăiesc 6,3 miliarde de oameni.
Indicele include indicatori precum lipsa de locuinţe adecvate, salubritate, electricitate, combustibil pentru gătit, alimente şi sisteme şcolare.
„Indicele sărăciei din 2024 (pentru anul 2023) prezintă o imagine care dă de gândit: 1,1 miliarde de oameni suferă de sărăcie multidimensională, dintre care 455 de milioane trăiesc în zone de conflict. În ţările sfâşiate de război, rata sărăciei este de trei ori mai mare decât în ţările în pace”, a declarat Yanchun Zhang, statistician şef la PNUD.
În aceste naţiuni care sunt victime ale conflictelor armate „privaţiunile cu care se confruntă oamenii sunt de trei până la cinci ori mai acute”, deoarece „pentru săraci lupta pentru nevoile lor de bază este mult mai grea”, a declarat oficialul ONU pentru AFP.
Indicele sărăciei din 2023, pentru anul 2022, viza, de asemenea, 1,1 miliarde de oameni din 6,1 miliarde de locuitori din 110 ţări, conform ONU.
Sărăcia extremă continuă să afecteze zonele rurale mai mult decât zonele urbane, aproape 84% dintre săracii lumii trăind la ţară.
Dintre cele mai sărace persoane, 584 de milioane sunt copii şi adolescenţi. Rata sărăciei pentru minori în lume este de 27,9%, comparativ cu 13,5% pentru adulţi.
Marea majoritate a celor mai săraci (83,2%) trăiesc în Africa Subsahariană şi Asia de Sud, adică subcontinentul indian, cea mai populată regiune a planetei.
Cele cinci ţări cu cel mai mare număr de persoane foarte sărace se confruntă cu o creştere puternică a populaţiei: India, cu 234 de milioane de locuitori în sărăcie „acută” (din 1,4 miliarde de locuitori), Pakistan, cu 93 de milioane (din 236 de milioane), Etiopia, cu 86 de milioane (din 123 de milioane), Nigeria, cu 74 de milioane (din 218 milioane), şi Republica Democrată Congo, cu 66 de milioane de oameni foarte săraci din 100 de milioane de locuitori.
„Războaiele şi conflictele violente nu numai că lasă cicatrici adânci şi de durată în viaţa oamenilor, dar împiedică şi reducerea sărăciei”, a declarat Sabina Alkire, directoarea OPHI.
„Raportul arată că 40% din cei 1,1 miliarde de oameni săraci trăiesc în zone de conflict şi că rata generală a sărăciei în regiunile afectate de război este de trei ori mai mare decât în zonele fără conflict (34,8% faţă de 10,9%)”, a precizat ea pentru AFP.
Şi „ceea ce ne-a şocat a fost numărul de oameni care luptă pentru o viaţă decentă în timp ce se tem pentru siguranţa lor: este vorba 455 de milioane”, a spus Sabina Alkire, îndemnând „comunitatea internaţională (…) să reducă sărăcia la zero promovând în acelaşi timp pacea”.
Cum sa te imbogatesti ? Saracind pe altii !
Doamne ajuta ca vin in Europa si in Romanistan milioane de oameni din India si Pakistan in fiecare an. Asa se rezolva problema saraciei
daca in marile orase oamenii sunt prea sedentari si prea bogati ca sa-si prepare ceva de mancare au nevoie de curiei care sa le aduca hrana la ura si sa primesca din preaplin…intr-o zi si copiii curierilor de azi vor fi cei ce vor lasa ceva altora…
numai ca tinerii prea sedentari s-ar putea sa devina obezi si fara viitor cu toti banii lor…
nici-o problema ..!! sfarsitul este aproape si ptr saraci, si ptr bogati ..
Dar gradul de scolarizare in acele tari sarace care este? Ca totul de la educatie porneste.
Nucleara nu face discriminare intre bogati si saraci !
E doar statistica bazată pe programul impus dar semnat și aprobat de toate autoritățile politice în parteneriat! La firul ierbii sau nisipului, sunt mult mai mulți. Pe baza acestor statistici, japițele din politica oricărei țări inclusiv Romania, împing cetățenii in alte tari, acei cetățeni fiind obișnuiți liberi și nu concep munca la program sau în colectiv uman cu decenta, doar pe sclavie impusă de șeful lor de trib. Aici avem lipsa crasă de educație și învățământ care duce la orice grav și rău.
CU SUMELE, MIJLOACELE TEHNICE ȘI TEHNOLOGIA -CHELTUITE PENTRU ÎNARMARE,ÎN RĂZBOAIE CRÂNCENE,-S-AR PUTEA PREGĂTI SUPRAFEȚE
SUFICIENTE PENTRU PRODUS HRANĂ ! DAR MAI BINE NE OMORÂM!
SUA, cu peste 100 de milioane de fara adapost ori în ghettouri (fiindca alea nu-s „cartiere de locuinte”). De ce sunteti partiali, necinstiti, @Cotidianul? SUA, cu mai putin de 300 de milioane de locuitori, dintre care, 1/3 fara adapost sau în maghernite, e pe primul lor în lume, nu India, cu peste 1miliard 400 de milioane de locuitori si-un cinstit loc 6-7 al dezvoltarii, SUA fiind pe primul loc, în schimb, ca entitate falimentara (fiindca „tara”, nu prea sunt).