Antropologia peste piață

Cartea din aer

Anul trecut, Cătălin D. Constantin era luat de poliție pentru că în timpul protestelor fotografia Piața Victoriei folosind o dronă. Acum, un volum din cadrul proiectului pe care organele de ordine l-au considerat suspect vine în fața cititorilor, însoțit de o expoziție care se pregătește să pornească la drum prin țară și pe-afară.

Volumul „Orașe în rezumat“ este editat de Peter Pan Art, o editură specializată în „tiraje limitate, volume de colecție, cu grafică specială, cu subiecte rare, în condiții tipografice de înaltă calitate“. Întreprinderea care a scos pe piață albume dedicate costumelor boierești și mănăstirilor din Bucovina propune „o carte-obiect, tipărită în condiții grafice de excepție, care spune, pe parcursul a peste 500 de pagini, povestea piețelor urbane din Europa. Cartea îmbină textul și informația atent documentată cu numeroase imagini, parte dintre ele aeriene, realizate cu ajutorul unei drone“.

Cătălin D. Constantin

„Le Beau!“

Neagu Djuvara găsea că antropologul „Cătălin D. Constantin saltă peste veacuri trecute pentru a înțelege în această carte ce înseamnă Piața pentru Europa. Cartea lui îmi aduce aminte de vorbe auzite când aveam 20 de ani și mă aflam cu cel mai bun prieten al meu, Antoine de Beaufort, pe coasta Mediteranei, aproape de Toulon. Beaufort îl cunoștea din familie pe marele scriitor Charles Maurois, deja vârstnic, care ne-a depănat amintiri, povestindu-ne că, prima dată când a putut să se urce pe un vapor pentru a ajunge în Grecia, a strigat în sufletul lui, atunci când a zărit Acropole, după o curbă a coastei: «C’est n’est pas beau, c’est Le Beau!»“. Cam aceasta este reacția pe care o provoacă imaginile surprinse de drona mânuită de Constantin în diferite colțuri ale lumii. Și autorul, la rândul său, accentuează punctele care oferă subiectului său relevanță: „O piață de oraș e un rezumat. Istoric, arhitectonic, cultural, social. Într-o piață de oraș se văd bine și deodată toate straturile vieții omenești, ale vieții sociale. Piața orașului e, din acest punct de vedere, un spațiu privilegiat“, scrie Cătălin D. Constantin.

Lectura spațiului

Când primele imagini din proiect erau prezentate la Observatorul Astronomic din București, Radu Comșa scria că „evenimentul este, aparent, doar o expoziţie de fotografii. În realitate, proiectul este o premieră absolută. Dacă piețe individuale au făcut, de-a lungul timpului, subiectul unor expoziții, este prima dată când piețe din mai multe orașe europene sunt puse, în acest fel, alături, subiectul fiind piața ca fenomen cultural, urban, antropologic. Fotografia aeriană, à vol d’oiseau, există încă din secolul al XIX-lea, prin câteva vedute din aerostat, dar este pentru prima dată când drona devine un mijloc al argumentaţiei antropologice. Drona permite o perspectivă mai apropiată și mai clară în detalii decât orice altă tehnică de fotografiere aeriană“.

În fiecare săptămână, site-ul proiectului (pietedineuropa.eu) publică fotografii și istoria unei piețe de pe continent. Piețele surprinse de obiectivul suspendat deasupra orașelor se vor întâlni în lunile viitoare cu publicul din Sibiu și Brașov, pentru ca expoziția să-și continue drumul, începând cu primele zile ale lunii mai, la Salamanca, Istanbul și în Grecia (la Vovousa).

„Piața e, în lectura autorului, un spațiu non-newtonian, prezentat în termeni de energii, nu doar de structuri și funcții. Din acest punct de vedere, cartea e total nouă prin metodă. Cătălin D. Constantin împletește în mod calculat limbajul aparent doar literar, dar științific în conținut, cu imaginile. Nu e o simplă juxtapunere, ci o modalitate atent gândită de a compune un discurs special, singurul capabil să ofere o lectură a spațiului în termeni de non-materie, de energii. Noutatea nu e numai de abordare, ci aș îndrăzni să o numesc de-a dreptul epistemologică“, remarcă antropologul Vintilă Mihăilescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Pozele sunt superbe. Dar… dv nu spuneti de unde sunt….Cum am sti, atunci si noi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.