Cărți vechi, din patrimoniul național, la licitație

Hârtii și manuscrise vechi, de colecție, cărți cu un puternic caracter documentar ce provin din colecții prestigioase sunt scoase la licitație, miercuri, 4 martie 2020, ora 19:00, la Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță.

Unele exemplare poartă semnătura olografă a autorilor, precum Arghezi, Nichita Stănescu, Eliade, Rebreanu sau Labiș, iar altele sunt clasate în patrimoniul național cultural.

«Antichitățile Pompeiului» de la 1804, care provin din fosta colecție a diplomatului transilvănean Vasile Stoica, «Teatrul din Ercolano» de la 1783, conținând 43 de gravuri ale celebrului gravor Francesco Piranesi, având prețul de pornire de 7.000, respectiv 5.000 de euro, sunt cărțile clasate în patrimoniul național cultural și sunt puse în vânzare prin licitație.

Totodată, notificate Ministerului Culturii în vederea clasării în patrimoniul cultural național sunt «Eroinele Antichității» de Ovidiu, din 1552, provenind din colecția Mihai Beniuc. Cu prețul de pornire de doar 500 de euro, cartea reprezintă unul dintre bunurile culturale puse în licitație, cu valoare istorico-documentară semnificativă în care sunt prezentate și comentate principalele eroine feminine din antichitate.

 

Cărților clasate în patrimoniul național li se adaugă, în licitație, o piesă rară, de colecție, cu prețul de pornire de 4.000 de euro – un hrisov de împroprietărire, emis de Constantin Brâncoveanu, pe 30 aprilie, 1709, cu sigiliul și semnătura domnitorului. Documentul emis de voievodul Țării Românești, în cel de-al 12-lea an al domniei sale, oferă informații prețioase despre oamenii de încredere ai puternicei și influentei familii Cantacuzino. Documentul, remarcabil din punct de vedere grafic, este scris cu cerneală neagră, în limba slavonă și română cu caractere chirilice.

Unele piese de colecție oferă detalii exclusive, cu o valoare documentară, despre Dacia, Transilvania, România și spațiul românesc. «Despre Transilvania» este una dintre cele două cărți despre istoria Transilvaniei, semnată de nobilul maghiar în Principatul Transilvaniei – Ioanne Betlenio, în 1664. Radiografia are prețul de pornire de doar 400 de euro și reprezintă un izvor extrem de important oferit de un martor implicat în evenimentele politice ale timpului.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Carti din ‘patrimoniul national”ajunse (ca au facut picioare) la „colectionarul de arta”Codrin Stefanescu,nu apar la licitatii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.