Vineri, autoritățile române au lansat o nouă ediție a programului Casa Verde, menită să sprijine tranziția către energia regenerabilă prin instalarea de panouri fotovoltaice. Cu toate acestea, programul ridică numeroase semne de întrebare și critici vehemente din partea specialiștilor din domeniu.
Un paradox modern
Într-o Românie a secolului XXI, în care 11.611 cetățeni trăiesc încă fără acces la energie electrică, folosind lămpi cu petrol, este dificil de înțeles cum un program destinat instalării de panouri fotovoltaice poate avea ca beneficiari persoane cu venituri relativ ridicate. Mulți dintre aceștia își permit achiziționarea acestor sisteme din fonduri proprii, punând astfel sub semnul întrebării eficiența reală a direcționării fondurilor publice.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), consideră că programul este gestionat „în orb”, bazându-se pe o „hazardare” tehnologică, fără a exista o evaluare adecvată a rețelelor și instalațiilor unde aceste echipamente urmează să fie integrate. În mod paradoxal, în loc să ajute cetățenii vulnerabili, fondurile ajung la cei care nu au o nevoie acută de ele.
Mesajul lui Chisăliță
„Este penibil ca în secolul XXI să vi cu un program prin care să dai bani unor oameni care au energie electrică și în mare parte au venituri importante (raportând la beneficiarii programelor anterioare) în timp ce 11.611 de români locuiesc în case fără energie electrică, folosind lămpi de petrol ca în Evul Mediu.
Este o aberație, să mai continui după 4 ani acest Caritas al Montării Panourilor Fotovoltaice – Casa Verde, prin care să impui soluții tehnice ”în orb”, prin hazardul apăsării unui buton, în absența inventarierii a caracteristicilor instalațiilor și rețelelor unde urmează să debiteze aceste echipamente.
Este o anomalie să dai 30,000 lei, bani plătiți de populație (direct sau indirect), către familii care poate câștigă banii aceștia într-o lună.
Programul Casa Verde s-a dorit să fie un stimul pentru promovarea energiei verzi, într-o perioadă în care nu exista o atractivitate prea mare pentru energia regenerabilă. Astăzi acest deziderat a fost îndeplinit, avem peste 130.000 de prosumatori, avem multiple probleme tehnice legate de aceste montării la întâmplare a panourilor fotovoltaice, am avut inițiative legislative de blocare a creșeterii numărului de prosumatori și atunci care mai este scopul programului. Este posibil să fie doar o dirijare de fonduri mascată, către anumite firme de construcții montaj, anumiți importatori, anumiți furnizori, sau chiar anumite categorii de persoane cu venituri ridicate etc.
Programul are anul acesta o alocare financiară record, de două miliarde de lei (400 mil euro), în condițiile în carecu doar7% din aceste fonduri ar fiputu să fie eradicată sărăcia energeticăextremă din și astfel România să nu se mai găsească în poziția unică europeană de mai avea oameni care trăiesc la lumina opaițului.
În același timp avem 16% din români, care comform datelor Eurostat, sunt în imposibilitatea de a-și achita facturile la utilități, adică ar fi existat necesitatea ca o mare parte din programul Casa Verde să fie dirijat la acești oameni care prin panourile fotovoltaice montate, să fie ajutatți să iasă din sărăcie energetică.
Propunerea Asociației Energia Inteligentă a fost încă de la precedenta ediție, ca programul Casa Verde să urmeze pașii proiectului Prima Casă, prin care banii pentru montarea de panouri fotovoltaice să se acorde în baza unui dosar care să se depună la filiale CEC din fieacare localitate, iar dosarele să i-a în considerare atât realitățile tehnice ale locului unde se dorește montarea acestui sistem, validate de operatorul sistemului de distribuție energie electrică sau confirmarea de către UAT a lipsei rețelei de energie electrică, dar și vulnerabilitatea și nivelul veniturilor solicitantului. Astfel, exista șansa ieșirii din haosul generat de continuarea programului Casa Verde în forma actuală, de eradicarea sărăciei energetice extreme, de reducerea numărului de consumatori vulnerabili din România, de investiții fezabile economic și posibil tehnic.
Prin programul Casa Verde, în forma lansată astăzi, adâncim haosul din sistemul energetic, creștem sărăcia energetică și îmbogățim niște firme„.
Ce naiba bre, ce program pro cetățeni? E strict pentru furat pentru îmbogățire peste noapte! Chiar nu ați înțeles că tot ce e financiar și depind de UE e strict pentru furat, sau, escrocii se completează gras?! Programele sunt înrădăcinate încă din 2004-2005 când mai erau restricții la furat, acum, după 2020 totul e la vedere!
tehno-parazitism.
Și ANL au dat locuințe rubedeniilor. Acum foști directori chiar locuiesc in vile. Ei și ce ne mai miră că fondurile se duc către bogați? Se apără între ei.
Lumea bună din Servicii, Partide, Primării, Prefecturi etc… ca la programele Rabla au fost înscriși în program de mult, în momentul inițierii deschizând lista. Pentru miile de defavorizați nu au rămas nici 10% din bani. Culmea e că mulți din lumea bună renunță, și banii se pierd sau sunt anunțați la sfârșit de program alții, tot din lumea bună care nu aveau în plan.