Câştigător surpriză în clasica de o zi Milano-Sanremo

Cea de a 106-a cursă Milano – Sanremo (cea mai lungă clasică de o zi din circuitul World Tour – 293 km) s-a încheiat cu victoria unui favorit din linia a doua, rutierul german John Degenkolb de la Team Giant-Alpecin. O victorie surprinzătoare şi nu prea. A fost o surpriză pentru că o serie de nume de 24 de karate erau aşteptate să se bată pentru podium. Nu a fost o surpriză că Degenkolb a arătat o formă bună în acest început de sezon şi pentru că s-au înregistrat o serie de evenimente care au influenţat cursa. În primul rând Philippe Gilbert (unul dintre super-favoriţi) şi Zdenek Stybar (cotat cu şanse bune la podium) au fost prinşi în ultimii km într-o busculadă, au căzut şi nu au mai contat în cursă. Dar practic cursa a fost decisă de „încăpăţânarea” unora dintre favoriţi. Ce s-a întâmplat: pe ultima parte a traseului, erau 5 km de coborâre „criminală”, numai în serpentine (spre exemplu, cele de după Predeal în sensul de mers spre Braşov, sunt „parfum curat”) s-a detalat un grup de 12-13 rutieri, între care se aflau şi 7 sau 8 dintre favoriţi. După terminarea coborîrii, ultimii 2 km erau pe plat. Niciunul dintre favoriţi nu au vrut să fie la trenă, pentru că într-o astfel de situaţie, erau expuşi şi riscau să piardă. Invitându-se unii pe alţii la trenă, grupul aflat în faţă a fost ajuns de un grup de alţi aproape 20 de rutieri şi era clar că victoria urma să fie decisă la un sprin redus. Numai că în astfel de sprinturi, fiecare se descurcă pe cont propriu, pentru că nu mai beneficează de trenuleţul echipei sale şi de multe ori nici de lansator. Degenkolb nu doar că a avut lansator, dar într-un sprint pe cont propriu se descurcă foarte bine.

Top 10 Milano-Sanremo 2015

  1. John Degenkolb (Team Giant-Alpecin) – 6:46:16

  2. Alexander Kristoff (Team Katusha) – a.t.

  3. Michael Matthews (Orica GreenEDGE) – a.t.

  4. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) – a.t.

  5. Nicolo Bonifazio (Lampre-Merida) – a.t.

  6. Nacer Bouhanni (Cofidis, Solutions Crédits) – a.t.

  7. Fabian Cancelara (Trek Factory Racing) – a.t.

  8. Davide Cimolai (Lampre-Merida) – a.t.

  9. Tony Gallopin (Lotto-Soudal) – a.t.

  10. Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) – a.t.

Serghei Tvetcov evoluţie onorabilă

Aflat la prima sa cursă de World Tour din carieră (nu a alergat niciodată într-o zi pe o distanţă aşa de mare; maxim a rulat 219,8 km în Tour of Utah într-o etapă între Utah County şi Salt Lake City) a avut un comportament onorabil. A terminat pe locul 126 (din 200 de rutieri) la 11 minute şi 37 de secunde faţă de învingător. În spatele său au terminat rutieri cu nume sonore, precum Arnaud Demare (FDJ), Andrea Guardini (Astana Pro Team), Moreno Moser (Team Cannondale-Garmin), Matteo Tosatto (Tinkoff-Saxo), sau Stephen Cummings (MTN-Qhubeka). Nu mai punem la socoteală că 40 de ciclişti nu au reuşit să termine cursa, printre aceştia şi campionul mondial pe şosea, Rui Costa (Lampre-Merida). Dintre rutierii de la Androni Giocattoli (echipa lui Tvetcov), doar vedetele Oscar Gatto şi Franco Pellizotti s-au clasat mai bine, pe locurile 43, respectiv 53, alţi doi s-au clasat în urma românului, iar alţi 3 au abandonat. Reamintim, Tvetcov este primul român din istoria ciclismului românesc care a concurat într-o cursă din categoria World Tour. Este adevărat, în 1936, România a avut 4 rutieri în Turul Franţei, dar pe atunci, cursele cicliste nu era clasificate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.