Cât de eficient au fost administraţi banii viraţi la pensia privată obligatorie?

În cele 22 de luni de funcţionare, profitul net pentru participanţii la fondurile private de pensii obligatorii s-a ridicat la 362 de milioane de lei.În cele 22 de luni de colectare, CNPAS a virat către Pilonul II contribuţii brute totale în valoare de 2,36 miliarde de lei. La finele lunii februarie 2010, activele nete administrate de fondurile de pensii private obligatorii erau în valoare totală de 2,72 miliarde de lei. Diferenţa dintre activele nete şi contribuţiile brute este reprezentată de profitul net obţinut de fonduri pentru participanţi, în urma fructificării investiţiilor realizate. În cele 22 de luni de funcţionare, profitul net pentru participanţi s-a ridicat la 362 de milioane de lei, acest rezultat fiind net de toate comisioanele percepute.

Pentru toată perioada de la lansare şi până în prezent, fondurile de pensii private obligatorii au obţinut un randament mediu anual de 16,9%, mult superior ratei anuale a inflaţiei din aceeaşi perioadă, care s-a cifrat la aproximativ 5%. În ultimul an (februarie 2009-februarie 2010), randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pe Pilonul II a fost chiar mai mare, de 21,5%, comparativ cu o inflaţie estimată la 5%.

Pe 19 martie 2010, fondurile de pensii private obligatorii vor încasa prima contribuţie majorată la 2,5% din salariul brut al celor aproape 5 milioane de participanţi. În pofida acestei majorări, nivelul contribuţiei rămâne sub calendarul stabilit iniţial, potrivit căruia nivelul contribuţiei pe anul 2010 trebuia să fie de 3%. În cei doi ani în care Pilonul II a rămas sub calendarul iniţial de contribuţii (2009 şi 2010), participanţii la sistem suferă pierderi totale de 750-800 de milioane de lei, cauzate de decizia autorităţilor de a îngheţa nivelul contribuţiei în 2009 şi de a majora contribuţia sub nivelul programat în 2010.

“În prezent, 5 milioane de salariaţi contribuie la fondurile de pensii private obligatorii. Pentru ca ei să poată cu adevărat să beneficieze de rezultatele investiţionale excepţionale obţinute de fondurile de pensii private, este nevoie ca Pilonul II să revină din anul 2011 la calendarul iniţial de contribuţii, adică nivelul contribuţiei să crească de la 2,5% în 2010 la 3,5% în 2011, aşa cum România s-a angajat în faţa FMI, Băncii Mondiale şi Uniunii Europene”, a comentat Crinu Andănuţ, preşedintele Asociaţiei Fondurilor Private de Pensii, rezultatele obţinute până acum de fondurile de pensii de Pilon II.

Sistemul de pensii private obligatorii din România funcţionează în prezent cu cel mai redus nivel al contribuţiilor din întreaga lume. Pentru comparaţie, sistemele de pensii private obligatorii din Europa Centrală şi de Est – similare celui din România – au următoarele niveluri de contribuţii: 5% în Bulgaria şi Croaţia, 7,3% în Polonia, 8% în Ungaria şi 9% în Slovacia.

În statele dezvoltate, activele fondurilor de pensii private reprezintă între 70% şi 120% din PIB. În statele Europei Centrale şi de Est, media este de 10,6% din PIB, în timp ce în România ponderea activelor fondurilor de pensii private în PIB este de numai 0,5%, din cauza lansării târzii a sistemului şi a nivelului foarte redus al contribuţiilor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.