Cât de eficiente sunt antidepresivele

Oamenii de știință spun că au tras linie la una dintre cele mai mari dezbateri din medicină, după ce un uriaș studiu a demonstrat eficacitatea antidepresivelor. Studiul, care a analizat datele din 522 de analize care s-au concentrat pe 116.477 de oameni, a descoperit că 21 de antidepresive obișnuite au fost mult mai eficiente în reducerea simptomelor depresiei acute decât pastilele placebo, potrivit BBC.

De asemenea, același studiu a demonstrat și cât de eficient este fiecare medicament. Autorii raportului, publicat în revista The Lancet, spun că, astfel, mulți oameni ar putea beneficia de aceste medicamente.

Dr. Andrea Cipriani, de la Universitatea Oxford, cea care a condus echipa de cercetători, a declarat ziariștilor: „Acest studiu este răspunsul final la una dintre cele mai lungi controverse despre cât de eficiente sunt antidepresivele. Am descoperit că cele mai banale antidepresive prescrise au funcționat atât pentru depresie moderată, cât și pentru cea severă. Este o veste foarte bună pentru pacienți și medici“, spune ea.

Potrivit oamenilor de știință, cele mai eficiente ar fi agomelatine, amitriptyline, escitalopram, mirtazapine și paroxetine; iar cele mai puțin eficiente ar fi fluoxetine, fluvoxamine, reboxetine și trazodone. Autorii studiului spun că descoperirea ar putea ajuta medicii să aleagă corect tratamentul, dar asta nu înseamnă că cineva ar trebui să schimbe acum medicamentele. Și asta, pentru că studiul a urmărit mai mult efectul mediu al medicamentelor decât cum au influențat ele fiecare individ în funcție de vârstă sau sex, severitatea simptomelor sau alte caracteristici. Datele pe care le-au luat în calcul cercetătorii s-au referit la opt săptămâni de tratament. De asemenea, oamenii de știință spun că descoperirea lor nu înseamnă că antidepresivele ar trebui să fie întotdeauna prima formă de tratament. „Medicația ar trebui să fie considerată întotdeauna o opțiune la alte metode, cum ar fi terapiile psihologice, atunci când sunt disponibile“, explică dr. Cipriani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Antidepresivele te infunda pana in pragul sinuciderii. Singura solutie este psihoterapia coroborata cu spijinul familiei, daca una lipseste, adio recuperare!

    • Singura si sigura solutie este calea bisericii. Drum de intoarcere nu exista! Dumnezeu te vindeca de toate daca crezi cu adevarat in Dumnezeu! Medicamentele antidepresive cat le iei te face zambitor si la cel care iti trage un par in cap si dupa ce nu le mai iei, te strange cineva de gat in somn! Asa ca, singura solutie este intoarcerea la Dumnezeu cu credinta adevarata!

  2. Mda… scot din priza „sistemul”, ob;igand organismul sa intre intr-un fel de pauza care sa-i dea ragaz organismului sa recupreze „taria” de vietuire si de suportare a poverii … sufletesti.
    Sigur ca nu anti-depresivele elimina de[resia ci participa la asa ceve.
    Depresia insa are o cauza mare, spusa – tristetea si o alta, nespusa – frica.
    In absenta credintei individul se bazeaza pe el si pe puteri ale materiei si spiritelor, desigur fara sa „gaseasaca” spiritul Adevarului ci daoar inselarile care vin de la Tatal Minciunii.
    Speranta se transforma in disperare si atunci „toate parca s-au vorbit ” ca sa ii aduca nefericirea.
    Credinciosul ortodox insa isi revine dupa intristare fiindca stie ca prea putine sint ” de la sl”, din propria gandire si faptuire si isi pune nadejdea in Dumnezeu sa nu-l lase in mainile raului, demonilor (sa nu spun Satanei, ca psihologii sint „de stiinta”, nu accepta persoana Creatorului dar admit spiritele, ca ceva determinabil, deductibil).
    In fata oricarei neimpliniri sa ne amintim: „Domnu-a dat, Domnu-a luat, Domnul fie laudat!”, caci nimic nu avem de la noi.
    In fata oricarei imbolnaviri, suferinte sa fim demni ca am fost gasiti tari ca sa le ducem, cu sau fara insanatosire – de folos pentru curatenia sufleteasca dorita si pentru „pacient” (adica… rabdator in suferinta!) si pentru cei din neam carora le usureaza greul, caznele din lumea de dincolo de viata pe Pamant. (bici aici psihologii nu se baga altfel decat cu observatii „stiintifice”, desi imbratiseaza mizeriile freudiene si jung-iene care sibnt rodul psihopatiilor mentale pe care le-au avut si credintei in hinduism, „convertit” in limbaj scolaresc pentru fraierirea lumii occidentale).

  3. (scurt final)
    In masura in care oamenii resping credinta in DUmnezeu, in aceeasi masura devin clienti ai psihologilor, psihiatrilor si farmaciilor, in cautarea unei linistiri, cateodata ceruta chiar de ei sa fie oprita prin sinucidere, pierzand orice sansa de pace vesnica… in care, desigur ca cei din domeniul „psiho-” nu fac vorbire…
    „…. Modelul psihanalitic de psihoterapie devine continuu tot mai irelevant ca abordare eficientă, în condiţiile în care se adresează unei generaţii umanisto-raţionalistă care dispare în mod progresiv.”
    Gasiti pe internet cartea tradusa in romaneste, „Mitul bolii psihice” de Parintele Filothei Faros.
    http://www.desprevremuriledinurma.ro/wp…/Mitul-bolii-psihice.doc

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.