Cât de moderat va fi discursul lui Orban, la Tușnad?

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că discuţia dintre premierul României, Marcel Ciolacu şi cel al Ungariei, Viktor Orban, a fost una foarte prietenoasă, iar astfel de întâlniri trebuie să aibă loc, pentru a găsi soluţii la provocările comune.

Întrebat dacă poate să confirme informaţiile potrivită cărora premierul Ciolacu i-a cerut lui Orban Viktor moderaţie în discursul pe care-l va susţine sâmbătă la Băile Tuşnad, Kelemen a spus că „nu a existat o astfel de discuţie’, adăugând că el nu a auzit aşa ceva.

Cele două ţări au interese legate de infrastructura feroviară şi rutieră 

„Am spus (în cadrul dezbaterilor de la Universitatea de Vară – n.red.) că a fost o discuţie foarte prietenoasă şi amicală, am spus că aproape aş spune ca între prieteni. Da, a fost o discuţie foarte bună. A fost a treia discuţie într-un an de zile între cei doi premieri şi eu cred că este foarte bine să existe astfel de discuţii, fiindcă indiferent dacă eşti de acord cu celălalt sau nu eşti de acord, dacă discuţi, dacă schimbi opinii şi spui ce crezi despre un anumit lucru, e mult mai uşor să găseşti soluţii pentru provocările comune. Şi avem provocări comune în ceea ce priveşte infrastructură feroviară şi rutieră. Ambele ţări sunt interesate să avem o infrastructură prin care mărfurile, în primul rând, dar şi persoanele, ajung dinspre Marea Neagră şi Marea Adriatică, din porturile greceşti spre Europa de Vest şi în mijlocul continentului. (…) Pe de altă parte, în sistemul energetic avem interconexiune permanentă şi din punct de vedere al asigurării securităţii energetice, o colaborare strânsă este binevenită şi pentru România şi pentru Ungaria”,a declarat Kelemen, pentru AGERPRES.

Intrarea în Schengen, cu frontierele terestre 

„Ungaria susţine acest deziderat în timpul preşedinţiei Uniunii Europene şi va fi pe ordinea de zi în octombrie, în decembrie şi eu sper că până la sfârşitul anului vom avea o dată limită, aşa cum am avut şi anul trecut pentru acest an, în martie, când am intrat cu aeroporturile şi porturile în spaţiul Schengen, să avem o dată limită pentru 2025, când vom intra şi cu frontierele terestre”, a spus preşedintele UDMR.

Tanczos Barna. „Da, vom fi cu siguranţă mai aproape de autonomie”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. O sa ham-ham din nou despre Hungaria aia Mare care n-a existat niciodata ptr ca a fost pasalak sau a facut parte ca regiune din Imperiul Austro-Ungar, iar Transilvania a fost principat autonom de Ungaria.
    Ungaria mare=cai verzi pe peretii budei.
    Si iar o sa agite spiritele vorbind despre ,,autonomio” a tinutului secuiesco-hunguresc……[Rumburak]

  2. Îmi închipui cât de moderat va fi discursul lui Victor Orban , dacă cel al unui udemerist este :
    „Da, vom fi cu siguranţă mai aproape de autonomie, pentru că autodeterminarea nu este un lucru de care să ne ferim sau de care să fugim, este o practică europeană, este o practică care are deja istorie de decenii în anumite state membre ale Uniunii Europene. Dialogul sincer, corect, calm şi liniştit ne va duce mai aproape de aceste doleanţe”, a mai precizat senatorul UDMR.

  3. Nu inteleg de ce majoritatea oamenilor dau atata importanta vorbelor, nu v-ati saturat de vorbarie ? „Mahalaua inepta” !

  4. Ungaria nu mai are petrolul asigurat de Rusia prin conducta Prieteniei,taiat de Ucraina si e jale mare,probabil o ruta de petrol ar fi prin Romania,ca se stie, Romania sta capra la Austro-Ungaria

  5. Păi,. mă intreb ca din toate discursurile de pînă acum ale lui Orban Viktor, indiferent că au fost de la Tusnad sau Budapest sau Bruxelles, ce n-ai ințeles ?? Ce găești deplasat sau fals ?? Nimic bre.. Toate au fost clare, punctate la obiect și perspectivele, evaluările privind europa toate s-au adeverit :: Astea nu poăăi nega , chiar de ti-e pietricică și ustură in opinci..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.