Explicații de la un expert Cât de periculoasă e B.1.617!

Varianta de coronavirus descoperită în India este mai contagioasă şi prezintă caracteristici care ar putea reduce eficienţa vaccinurilor, contribuind la accelerarea epidemiei în India, a avertizat sâmbătă responsabila ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, conform AFP.

India a înregistrat sâmbătă, pentru prima dată, un bilanţ de 4.000 de decese din cauza COVID-19 în 24 de ore şi peste 400.000 de noi contaminări, însă experţii estimează că datele oficiale sunt cu mult subevaluate.

Într-o discuţie cu AFP, Swaminathan, medic pediatru şi cercetătoare indiană, a declara că varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India în luna octombrie, a fost indiscutabil un factor de accelerare a epidemiei scăpate de sub control în această ţară.

Această tulpină ar putea fi inclusă de OMS pe lista tulpinilor considerate mai periculoase decât varianta originală a virusului având în vedere gradul mai ridicat de contagiune, capacitatea acestora de înfrânge protecţia oferită de vaccinare şi rata mortalităţii în rândul pacienţilor infectaţi, a precizat cercetătoarea.

Varianta B.1.617 ”prezintă mutaţii care sporesc contagierile şi care pot totodată potenţial să o facă rezistentă la anticorpii dezvoltaţi graţie vaccinării sau în urma unei contaminări naturale”, a explicat ea.

Însă această variantă nu poate fi considerată singura responsabilă pentru creşterea spectaculoasă a cazurilor în India, care pare să fi lăsat garda jos prea devreme, permiţând ”adunări masive de persoane”, a mai spus ea.

Într-o ţară vastă precum India, contaminărilor se pot produce fără prea mult zgomot timp de mai multe luni. ”Aceste prime semne au fost ratate până când (contagierile) au ajuns la un punct de unde creşterea a fost verticală”.

Pentru moment, este foarte dificil să luptăm împotriva virusului ”întrucât epidemia vizează mii de persoane şi se multiplică cu o viteză foarte dificil de stopat”, a mai precizat Swaminathan, avertizând că doar vaccinarea nu va fi suficientă pentru a recăpăta controlul asupra situaţiei.

India, care este cel mai mare producător mondial de vaccinuri, nu a imunizat cu ambele doze decât 2% din populaţia sa de 1,3 miliarde de locuitori.

”Va dura luni, dacă nu cumva ani pentru a atinge o rată de 70-80%” de populaţie imunizată, potrivit cercetătoarei.

În viitorul apropiat, va trebui să ne bazăm pe măsurile sociale şi sanitare deja testate şi aprobate pentru a stopa epidemia, a avertizat aceasta.

Amploarea epidemiei în India creşte riscul apariţiei unor noi variante încă şi mai periculoase.

”Cu cât virusul se multiplică, se răspândeşte şi se transmite, cu atât mai mult riscul de a produce mutaţii de a se adapta” creşte, a subliniat cercetătoarea. ”Variantele care acumulează un număr semnificativ de mutaţii pot în cele din urmă să devină rezistente la vaccinurile de care dispunem în prezent”.

”Va fi o problemă la nivel global”, a spus Soumya Swaminathan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. Păi, despre ce era vorba bre ? Era povestea cum că in mai o să ai 70% vaccinați.. iar virusul stă și nu se reproduce,. ci așteaptă după fuduli,.care cred că rezolvă problema.. Nu e bre.. Nu se potrivește iarăși socoteala de acasă cu cea din târg. Campaniile de vaccinare sunt un fiasco. Nu doar in romania. Pentru a scăpa de pandemie ar trebui ca pe tot globul fiind pandemie, să fii eficient. Pe de altă parte, nu doar India e o problemă majoră, ci uite iarăși Brazilia, unde acu vine iarna și valul patru cu noile tulpini.. Căci virusul nu stă după politicieni sau după nații obtuze.. Virusul are o treabă, și o face,. fără greș.. îngroapă omenirea. Mai ales pe cei care nu pricep treburi elementare, se orientează după interese financiare..dar nu știu cât face doi ori doi…

  2. Bre, penetrarea aerului are la baza curentii vantului in functie de rezistenta corporala, si cum cei care au soarele permanent deasupra capului sunt destul de rezistenti, si concentratia vantului este pe masura sau in crestere la penetrare. Poate reusiti sa intelegeti printre cuvinte.

  3. 400.000 cazuri/1,4 miliardeX19 milioane populatia Romaniei si veti gasi o rata de contaminare de 5430 cazuri in 25 martie in Romania au fost 6600 de cazuri, iar decese au fost si 2% nu 1% din cazuri. Sa nu uitam ca in nov. 2020 in Romania au fost 10.200 de cazuri. Cat despre Marele Urs care se da mare raportarile din Ungaria sunt mult mai mari decat in Romania dublu sau triplu fata de populatie. Cred ca India a atins ”varful” ca sa ”ne semene” ar trebui sa ajunga la o rata de 800.000 de cazuri/zi ceea ce NU cred ca se va intampla a fost o scapare si in curand totul va scadea…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.