Cât îl costă pe un părinte înscrierea copilului în clasa I

clasa I, scoala

Începutul de an școlar vine cu stres atât pentru părinți cât și pentru elevii de clasa întâi: părinții trebuie să facă față costurilor pentru a-și trimite odraslele la școală, iar copii trebuie să se maturizeze mai mult.

Dintotdeauna, începerea anului școlar a reprezentat o încărcătură în plus pentru bugetul familiei. Picodi.com  a decis să analizeze cheltuielile pe care le fac părinții pentru a-și trimite copilul în clasa întâi atât în România, cât și în alte 36 de țări din lume, unde anul școlar începe în lunile august-septembrie.

În cadrul analizei, au fost luate în calcul articole școlare de bază pe care ar trebui să le aibă cu sine orice copil de clasa întâi. Nu au fost luate în calcul prețurile încălțămintei și ale uniformelor școlare, pentru că acestea, de obicei, variază în funcție de deciziile interne ale fiecărei școli și nici cele ale manualelor.

Ghiozdanul trebuie să fie suficient de mare și încăpător pentru cărți, caiete, penar, cutiuță pentru mâncare și o sticlă cu apă. Din prețurile magazinelor online reiese că, un astfel de ghiozdan costă în jur de 55 lei. O sumă asemănătoare, căci 43 lei, trebuie cheltuiți la articolele pentru scris și papetărie precum: caiete, învelitoare pentru caiete, dosar, penar, pixuri, creioane, radieră și linie.

În cadrul școlii au loc și orele de educație plastică, la care vor fi de folos foarfecele, lipiciul, hârtia colorată, tot felul de acuarele, creioane, markere și plastelina. Pentru toate acestea, vom plăti în jur de 74 lei.

Pentru o bună dezvoltare a copiilor, în școală nu pot lipsi orele de educație fizică. Îmbrăcămintea pentru sport, pentru un copil de clasa întâi, este, de obicei, compusă dintr-o pereche de pantaloni lungi sau scurți, încălțăminte de sport și câteva tricouri albe. Se pare că aceasta reprezintă cea mai mare cheltuială pe care trebuie să o facă părinții. Prețul unui trening obișnuit pentru sport este de peste 78 lei. Însumând totul, suma pe care trebuie să o cheltuie părinții unui copil de clasa întâi, în anul 2018, este de 250 lei.

Românul cheltuie peste 13% din salariul său la începerea anului școlar. Cum arată situația în alte țări?

Începutul de an școlar de anul acesta, reprezintă 13% dintr-un salariu lunar obișnuit din România, care este de 1871 lei net. Privind rezultatul nemților, care oferă 4,7% din salariul său mediu lunar, pentru articolele școlare, ne putem gândi la faptul că, articolele școlare în România, nu fac parte din categoria celor mai ieftine.

Asemănător stăm și în comparație cu slovacii, care cheltuie în jur de 10% din salariul mediu lunar, cu ocazia începutului de an școlar. Lucrurile încep să surâdă pentru români, abia când începem să ne comparăm cu rușii, care cheltuie 18% din salariul mediu lunar pentru acest eveniment și ucrainienii, cu ai lor 25%.

Mergând mai departe, costul articolelor școlare pare să-i ardă pe moldoveni, care cheltuie 36% din salariul mediu lunar la început de an școlar și nigerieni, care sunt nevoiți să dea din salariul lor chiar 54%. În schimb, în țări precum Suedia, Canada, Franța, SUA, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, indicatorul acesta nu depășește 4%.

Metodologie

Datele au fost prezentate pe baza prețurilor actuale ale magazinelor online din 36 de țări ale lumii. Coșul de cumpărături pe care îl vom analiza cuprinde 27 de poziții: a ghiozdanului, articolelor pentru scris și de papetărie și a îmbrăcămintei pentru educație fizică. Pentru calcularea unei medii a prețului anumitor produse, au fost folosite articolele cu preț mic și mediu. Pentru calcularea valutei, s-au folosit cursurile valutare medii din luna iulie a anului 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Nu sunt convins ca un elev din cl.I are trebuinta de echer , precum si de „PLASTELINA”.Probabil ca invatatorii mai tineri au alta viziune asupra a ce fac /ar trebui sa faca , opus unor Domnu’ Trandafir.

    • Ba sa fii convins! Copiilor li se cer o groaza de rechizite inutile, dar pe care trebuie sa le poarte mereu in ghiozdan. Imi vine sa plang cand vad un copil pipernicit, carand in spinate ditamai rucsacul plin cu tot felul de prostii. Pentru dascali si pentru diriguitorii Educatiei nu conteaza CE invata, ci CUM. Elevilor nu li se dezvolta cunostiinte, ci ” competente „. De-aia manualele sunt redactate aiurea, se impun materii pe care elevii nu le pricep si nici nu le folosesc, atentia le este distrasa de ” aplicatii ” pe tablete. Asa devin analfabeti functionali. Statul globalist nu are nevoie de absolventi pregatiti, ci de imbecili cu diploma, pe care sa-i poata folosi in munci necalificate. Multi dintre ei, dupa ce termina o facultate de foaie-verde ( Comunicare, PR, Management, etc. ) ajung sa puna marfa in rafturi la supermarket, sau sa spele vase la carciumi.

  2. Acelasi stereotip in fiecare an,cat costa inscrierea unui copil in clasa I,cat costa masa de paste ori craciun,cat costa vacanta de vara sau iarna etc ,nu v-ati saturat ? Eu da.Mai schimbati si voi placa ca intrati in derizoriu,aratand ca noi romanii nu ne vom trezii niciodata .Apoi insiruirea celor trebuincioase pentru cl I,dupa opnia mea ,multe din ele sunt de prisos !

  3. Nu trebuie toate carate in fiecare zi… in plus: vad in fiecare zi, sute de mii de masini pe strazi care sigur consuma pe luna mai mult decat pregatirea pentru un an intreg a unul copil… adica putem fi destul de fuduli sa mergem oriunde cu masina, dar nu putem cumpara strictul necesar pentru scoala?
    Vaicareala inutila…

  4. Ca si iarna, anul scolar vine. Nu vad ce atata tam-tam? Daca vrei ca inceputul anului sa coste o avere sau nu tine si de parinti. Iar adidasii de sport ii poate purta copilul si la joaca. Nu spun ca nu costa, dar nu e o surpriza. Societatea exploateaza cetatenii zi de zi prin tot felul de impozitii, dar atat timp cat ele sunt previzibile nu cred ca mai are rost sa ne plangem.
    @Vanatorul de ursi E corecta concluzia la care ajungi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.