Cât vor plăti chinezii pentru preluarea fostului Rompetrol

Compania China Energy Company Limited din China va plăti 680 de milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din KazMunayGas Internaţional, noua denumire a Rompetrol Group NV. Suma a fost dezvăluită de partea chineză într-un comunicat de presă. Săptămâna trecută, CEFC şi compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas (KMG,) au semnat documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture. Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture va fi de 49%, respectiv 51%.

Conform înţelegerii, compania din China îşi asumă o serie de obligaţii, prin care aceasta va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii. Sub denumirea „SilkWay” (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naţionale din Kazahstan – KMG şi al companiei din China – CEFC se va dezvolta având ca bază platforma Grupului KMGI. O echipă mixtă de lucru formată din experţi din Kazahstan, China şi România a realizat un volum important de activităţi pregătitoare – semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înţelegere în prezenţa prim-miniştrilor din Kazahstan şi China, dar şi validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părţile semnatare a Condiţiilor principale ale tranzacţiei (TermSheet). “Sunt convins că, în parteneriat cu un investitor puternic, compania va reuşi să avanseze considerabil, utilizând KMGI drept platformă comună pentru dezvoltarea business-ului”, a declarat Sauat Mynbayev, preşedintele KMG.

Conform directorului executiv al CEFC, Jianjun Zang, parteneriatul dintre CEFC şi KMG are ca obiectiv o dezvoltare stratregică care va face din KMG International o platformă comună pentru obţinererea de resurse şi efectuarea de investiţii strategice. Conform celor stabilite de ambele părţi, guvernarea societăţii mixte se va face pe bază de paritate.
Tranzacţia va fi supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităţilor competente europene şi chineze, dar şi alte instituţii abilitate. Data estimată pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.

KazMunayGaz a cumpărat în 2007 grupul Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu în cadrul unei tranzacţii estimate la acea vreme de 2,7 miliarde dolari, din care s-au scăzut datoriile istorice ale Petromidia, de 603 milioane de dolari.

Chinezii vor deţine o rafinărie care are o capacitate de de 100.000 de barili pe zi şi facilităţi de producţie de 400.000 de tone de fertilizatori în România. De asemenea, ei vor controla aproape 1.000 de benzinării în România, Franţa, Spania, Bulgaria etc.

Rafinăriile Petromidia şi Vega reprezintă peste 43% din capacitatea de rafinare a României. Investiţiile totale realizate de KMG International şi KazMunayGas pe platforma Petromidia se ridică la peste 1,3 mld. dolari, potrivit reprezentanţilor grupului kazah.

La sfârşitul lunii septembrie, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 734 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi) 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.

CEFC a fost înfiinţată în 2002. Compania a raportat în 2014 venituri anuale de 220 miliarde Yuani (circa 30 miliarde euro) la peste 20.000 de angajaţi. CEFC a angajat mai mulţi foşti directori de rang înalt din companiile petroliere chineze de stat PetroChina şi Sinopec, scrie Reuters. Compania chineză intenţionează să investească „miliarde” de dolari pentru extinderea reţelei de retail la peste 3.000 de benzinării, a spus sursa. O parte din finanţare va proveni din fondul de dezvoltare a infrastructurii „Drumul Mătăsii” al Chinei, în valoare de 40 de miliarde de dolari. „Kazakhstanul este bogat în petrol şi gaze şi este un vecin bun al Chinei. Acordul corespunde strategiei guvernamentale”, a arătat sursa. China vrea să relanseze vechiul Drum al Mătăsii, cun un plan ambiţios de construcţie de linii ferate, autostrăzi, facilităţi de petrol şi gaze, reţele electrice şi alte legături cu ţările din Asia Centrală, Vestică şi de Sud, în cadrul iniţiativei „O centură, Un drum”.

Cea mai mare parte a companiei este deţinută de către Shanghai Energy Fund Investment Ltd (SEFI). Ultimele informaţii făcute publice indică faptul că firma chineză CEFC a făcut achiziţii în acest an în Cehia, cumpărând un pachet de 5% în grupul de investiţii J&T Finance Group, apoi a urmat preluarea unui pachet majoritar într-un producător de bere, un pachet de 60% din clubul de fotbal Slavia Praga, operatorul aerian de linie Travel Service, respectiv o serie de active de pe piaţa imobiliară cehă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.