Catedrala Neamului, marele câștigător al banilor publici

Catedrala Mântuirii Neamului este marele câștigător al împărțirii banilor la ultima rectificare bugetară. Edificiul va primi 115,5 milioane lei, bani luați de la cercetare, autostrăzi, spitale. În ultimii șapte ani, autoritățile publice, centrale și locale s-au întrecut să aloce bani acestei construcții, pentru a-i convinge pe alegători să le dea voturile.

Deși an de an lăcașul de cult primește sume importante de la bugetul de stat, în această primăvară, inginerul-șef Vasile Crăcăoanu declara că nu mai sunt fonduri pentru continuarea lucrărilor. Și asta, în timp ce Patriarhia Română vrea să sfințească Catedrala în luna noiembrie. Este motivul pentru care se muncește acum în ritm alert la ridicarea edificiului de pe Dealul Arsenalului.

Prin ultima rectificare bugetară, Secretariatului General al Guvernului i s-au acordat 150 milioane lei, din care 115,5 milioane lei vor merge la construcția Catedralei Neamului. Prin comparație, lucrărilor la podul peste Dunăre de la Brăila li s-au alocat 23,8 milioane lei, adică de patru ori mai puțin.

Bani pentru voturile enoriașilor

Atât Guvernul, cât și autoritățile locale dispun periodic alocarea de sume importante de bani pentru edificiul de cult din interese politice. Întrucât circa 87% din români au încredere în Biserică, politicienii români vor să-și asigure voturile credincioșilor.

Eu cred că este normal, logic, de bun-simț și legal ca pentru un contract aflat în derulare care are nevoie de plăți și pentru a respecta ceea ce s-a angajat cu partea de constructori și pentru un obiectiv atât de important pentru întreaga noastră țară, această Catedrală, să alocăm bani pentru ca în luna noiembrie să fie prima slujbă, cum s-a promis de către Patriarhie, a acestui nou lăcaș de cult, într-un An Centenar și așa mai departe. Este o abordare logică corectă. Și în 2015, când eram ministru de Finanțe, al rectificarea din vară am alocat o sumă de 25 milioane lei pentru lăcașul de cult Catedrala Neamului“, afirmă acum ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

În urmă cu numai un an, acesta propunea impozitarea Bisericii și făcea apel ca această instituție să se adapteze cerințelor secolului 21.

Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul 21. Este nevoie de bani, de foarte mulţi bani. Sunt subiecte pe care Biserica probabil nu le îndrăgeşte, dar trebuie să găsim un compromis. E o discuţie pe care am început-o în 2015 cu patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înţeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat, trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care şi Biserica să o accepte şi populaţia să o primească foarte bine, şi anume: trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate“, spunea acesta pe vremea când era consilier al fostului premier Mihai Tudose.

PMB – bani de la spitale și transport pentru Biserică

Primăria Capitalei a alocat construcției Catedralei Neamului 19,5 milioane lei în 2018. Este de așteptat însă ca până la sfârșitul anului să mai fie acordați și alți bani lăcașului de cult. Banii direcționați în acest an de către Primăria Municipiului București către edificiu au dus la scăderea cu circa 46 milioane lei a bugetelor destinate mijloacelor de transport public și dotării spitalelor cu echipamente medicale. Poliției Locale i-a scăzut bugetul cu 8 milioane lei, de la Administrația Lacuri, Parcuri și Zone de Agrement au fost luate 3 milioane lei, iar de la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, alte 4,8 milioane lei.

Catedrala Neamului a mai primit, în 2017, 20 milioane lei de la PMB, alte 20 milioane lei de la Primăria Sectorului 1, plus 5 milioane lei de la Primăria Sectorului 5.

Lucrările la Catedrala Neamului au început în 2011, majoritatea banilor provenind din fonduri publice. Aproape în fiecare an, sume importante din bugetul de stat au mers pentru construcție. În anul 2016 nu au fost alocate sume de la autoritățile centrale, însă Primăria Municipiului București și primăriile de sector au direcționat sume importante pentru ridicarea edificiului.

Lăcașul de cult a primit, în cei 7 ani de când s-a început construcția, aproximativ 340 milioane lei de la autoritățile administrației publice centrale și locale. Alte sume provin din donațiile credincioșilor din țară și din străinătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Memorialul Renasterii Nationale a costat vreo 56 de miliarde de lei desi arata oribil si e o bataie de joc la adresa romanilor. Nimeni nu s-a isterizat, nimeni nu s-a dat cu capul de pereti cand s-au alocat bani pentru el. Noi ne isterizam si ne zgariem pe fata de nervi numai cand se construieste o biserica sau o catedrala care arata frumos si atrage turisti.

    • 56 de miliarde de lei VECHI, domnule Fake News. Adica vreo 560.000 de lei noi.

  2. Aceasta cladire este o ambasada vrajitoreasca similara cu senatl si parlamentul , destinata tîmpirii prin fantezii si iluzionism ca la circ , nu iluminarii constiintei populatiei . Religie relegatio este contract social intre sclavii dogmatizati prin deceptis si preotii praetorii imperiali , magii , puterea imperiala romano -bizantino eclesiastica sora siameza a celei din orasul cu sapte coline . Daca nu ne trezim din boscorodeala asta contractual religioasa ne manipuleaza escrocii cum vor ei .

    • Da, da’ macar asa vor avea si Firea, Dancila si toti borfasii care de-a lungul timpului au dat sume colosale pentru acest kitsch, in timp ce cade țara pe noi, sa aiba unde sa se spovedeasca pentru furaciunile comise !

  3. ”Alte sume provin din donațiile credincioșilor din țară și din străinătate.”
    Cât? 15-20 de milioane?
    Statul cheltuie o avere din banii publici pentru o catedrală inutilă, pentru care ”credincioşii” nu vor să bage mâna în buzunar.

  4. Cine nu crede nu are speranta!
    Toate se fac cu sacrificii, …mai putin POLITICA. Ce rusine pentru cei ce comenteaza!
    Ne mandrim cu toate nerealizarile si inoportunitatile made AUTOSTRAZI!

  5. Articol rușinos, cu intertitluri mincinoase. CMN nu este marele castigator al banilor publici, in fiecare an se dau mult mai mult pentru spitale de la bugetul de stat si bugetele locale. De unde reiese din articol ca daca se dau bani pentru CMN se castiga voturi? Si daca ar fi asa, care-i problema? In ce societate politicienii dau bani ca sa piarda alegerile?

    Rusine Cotidianul!

    • Bun. Spitalele primesc mai multi bani de la bugetul statului, fie central, fie local.
      Vad ca te isterizezi deoarece „CMN nu este marele castigator al banilor publici”.

      Intrebarea mea: este normal ca, intr-o tara unde spitalele aproape cad sau sunt intr-o stare deplorabila, intr-o tara care are nevoie de autostrazi, spitale, cercetare, STATUL sa aloce bani unei institutii private care nu plateste nici un fel de taxe si, pe deasupra, sa mai plateasca si salariile preotilor?

      Ceva amuzant: Patriarhul primeste (de la stat) un salariu echivalent cu al lui Tariceanu sau al lui Dragnea, iar un preot, care este profesor, cu studii superioare si 25 de ani de experienta la catedra, primeste 4500 de lei. Este aproape la fel cu cei care nu sunt preoti, doar ca preotii mai primesc un bonus de 1575 lei.

  6. Seamana a mall ! Cred ca, daca nu-i vor pune o cruce pe turla înalta de citeva sute de metri (ce sa-i faci nene, mania grandorii la romani e boala grava si veche !) ar putea la fel de bine sa fie sinagoga, templu budist sau mormon ! Propun totusi, ca sa avem siguranta ca va dura mii de ani, mai ceva ca piramidele, ca la sfirsitul constructiei sa o zideasca pe Firea in unul dintre ziduri, ca pe Ana lui Manole !

  7. Cu o parte din suma uriasa , s-ar fi putut cumparat tomografe performante pt. fiecare spital judetean….s-ar fi cumparat suficiente incubatoare pt. copii care se nasc premature ! S-AR FI salvat multe vieti de om , Nedumeritule ! Despre asta este vorba …despre viata si moarte !

  8. CAND O SA VA VAITATI DE BANI DATI PE STADIOANE, PARANGHELII ( ZILE ALE ..VENAGHELIOANE ECT), PANSELUTE, EXCURSII DE LUX PE BANI PUBLICI, BORDURI SI BORDULETE CAS A NU MAI VORBIM DE PRIOECTE, ANALIZE, CONSTRUCTII CE ISI SCHIMBA COSTRULE ASTRONOMIC DE LA INCEPERE PIANA INCHEIERE, BANI DATI CARORO NUSTIU CUI ONG-URI CE EXISTA DOAR CU NUMELE, SI APROPO MAI STIE CINEVA DE VREO FINATARE PENTRU NISTE BAI PRIVATE PRIN BUCURESTI, ATUNCI SI NUMAII ATUNCI SA VA VAITATI DE O CLADIRE CE COSTA MAI PUTIN DECAT STADIONUL NATIONAL FARA INTRETINREEA AFERNTA SI CARE REPREZINTA ADEVARA CIVILIZATIE SI UMANITATE

  9. Poate ii spune cineva acestei dudui cam care este bugetul anual al SRI…peste 2 miliarde,,,repet annual. Nu vreo 350 milioane intinse pe vreo 7 ani. Gata, a gasit fiinta pamantului de ce nu avem noi de toate cele in Romania.
    Bine ca bagam vreo 50 de milioane anual pentru a-i tine matul fericit teutonului de la Cotroceni. Asta daca ne facem ca nu vedem cele vreo 15-20 miliarde cheltuite pe rachete care sa ne apere de extrateresti.
    Sunt totusi prea multi ticalosi in presa din Romania.

    • Ne-ne ‘@ sanman’ alta gaselnitza…
      Ministru’ care al Apararii vr’a meletarie cu arcanu…cred ca ei,la minister,si-au dat seama de comenziile facute ‘intr-0 veselie’ de mii de tancuri,de transportoare blindate inclusis de vr’o 7-800 de camioane babane…pentru care nu au oameni ‘pregatiti’ nici sa parcheze aceasta tehnica ! Si unde sa le duca ca fostele unitati militare(inclusiv poligoane)sau cam evaporat… Intrebarea-intrebatoare e:-Are ministerul,pentru aceste masinarii,un minim de vr’o 10-12.000 de militari care sa le manuiasca(soferi,mecanici,ochitori,tragatori si de ce-o mai fi nevoie) ?!?
      Cine stie,cine stie…?

  10. Te intrebi asa,ca prostul,ce tzara e asta cu atata tam-tam in media’bastinasa’pe motiv ca au fost cheltuiti pentru edificiul in cauza cam 70 de milioane de euro–in 7 ani de zidire–fata de un dom’ STELU care a primit direct in cont,de la Guvern,o despagubire de vr’o 200 de milioane de euro(!)…cica baiat destept cumparand pe 2 lei/paralei un drept litigios(de fapt un teren buruienos situat pe la Dalga) ?!?
    Lume-lume…

  11. Marea majoritate a monumentelor culturale, construite de romani in 2000 de ani si vizitate de turistii straini sunt bisericile medievale; din nordul Bucovinei de exemplu. Banii indirecti pe care acerstea le aduc la bugetul statului din turism nu-i calculeaza nimeni ?

  12. Ne-ne ‘@ sanman’ alta gaselnitza…
    Ministru’ care al Apararii vr’a meletarie cu arcanu…cred ca ei,la minister,si-au dat seama de comenziile facute ‘intr-0 veselie’ de mii de tancuri,de transportoare blindate inclusis de vr’o 7-800 de camioane babane…pentru care nu au oameni ‘pregatiti’ nici sa parcheze aceasta tehnica ! Si unde sa le duca ca fostele unitati militare(inclusiv poligoane)sau cam evaporat… Intrebarea-intrebatoare e:-Are ministerul,pentru aceste masinarii,un minim de vr’o 10-12.000 de militari care sa le manuiasca(soferi,mecanici,ochitori,tragatori si de ce-o mai fi nevoie) ?!?
    Cine stie,cine stie…?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.