Mitingul diasporei rămâne fără organizator

Mitingul diasporei înspăimântă nu doar autoritățile, ci și pe organizatori. Cu două zile înainte, Federația Românilor de Pretutindeni renunță la miting și dă vina pe autoritățile locale că nu au transmis actele la timp. Primăria Capitalei, după ce inițial a refuzat autorizarea acestuia, acum spune că l-a avizat. Între timp, mii de români din străinătate vin în țară, hotărâți să participe la eveniment.

Primăria Capitalei acuză Federația Românilor de Pretutindeni că nu mai vrea să organizeze mitingul din 10 august și transmite că protestul a fost autorizat. „Primăria Municipiului Bucureşti a înregistrat, în data de 1 august 2018, o adresă transmisă prin e-mail, prin care Federaţia Românilor de Pretutindeni informează că renunţă la organizarea mitingului din data de 10 august, din Piaţa Victoriei. Prin această scrisoare, Federaţia ignoră cu bună ştiinţă faptul că protestul a fost autorizat, aşa cum s-a comunicat public, şi încearcă să inducă ideea că a primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza această manifestaţie.

Primăria Municipiului Bucureşti a aprobat organizarea mitingului, găsind soluţia pentru siguranţa participanţilor: întrucât cererea viza organizarea unui miting cu 1.000.000 de participanţi în Piaţa Victoriei, un spaţiu insuficient pentru un număr atât de mare de oameni, aprobarea a survenit numai după ce, în colaborare cu instituţiile de resort, a fost stabilită extinderea spaţiului destinat adunării publice în cauză.“

Miting refuzat, protocol aprobat

După ce inițial n-au fost de acord, în cele din urmă autoritățile locale au aprobat desfășurarea evenimentului. Instituția se disculpă și spune că inițial a refuzat aprobarea mitingului, întrucât cererea de organizare a acestuia încălca prevederile art. 2 din Legea 60/1991, republicată, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.

Primăria municipiului București a trimis presei, în data de 7 august, protocolul semnat de primarul general, Gabriela Firea, de reprezentanți ai Brigăzii Rutiere, Poliției Capitalei, Jandarmeriei, RATB, Poliției Locale. Deși documentul conține detalii despre organizarea manifestației, acesta nu este datat. Protestul a fost aprobat pentru ziua de vineri, 10 august, între orele 15.00 şi 23.00, în Piața Victoriei, plus zonele adiacente.

Organizatorul renunță la miting

Cu două zile înainte de data prevăzută pentru desfășurarea evenimentului, președintele FRP, Emanuel Cioacă, nu mai vrea să-și asume organizarea acestuia, motivând că nu a semnat protocolul. „De ce nu m-au anunţat înainte cu o lună, ca să mă organizez în două săptămâni, să-mi iau bilet, să vin la primărie? Între timp am cerut să mi-l transmită pe e-mail să-l citesc şi să-l transmit dacă este cazul. E foarte bine că doamna Firea a autorizat acest miting, dar noi, ca organizaţie, nu putem să ne asumăm acest miting, pentru că nu am semnat niciun protocol cu Primăria Capitalei. Nu este vina noastră. Am vrut de la început să organizăm acest miting, pur şi simplu nu a fost o bună colaborare între Primăria Capitalei şi Federaţie şi s-a ajuns la această discuţie. E posibil să vină persoane care să boicoteze. Am primit cererea online, am primit răspuns online, deci se putea trimite protocolul tot online. Nu înţeleg unde a fost problema. Cred că cineva a dorit acest lucru.“ Acesta a mai afirmat că oamenii au dreptul să protesteze și că el va fi prezent la miting.

FRP s-a înființat la Bruxelles în urmă cu o lună și s-a declarat organizator al mitingului din 10 august, unde au anunțat că vor participa circa un milion de oameni. În acest scop, a cerut autorizație din partea Primăriei Capitalei. Emanuel Cioacă, fost vicepreședinte al PSD Diaspora, a fondat Partidul Românilor de Pretutindeni în 2016, care a fuzionat apoi cu Partidul România Unită, condus de deputatul Bogdan Diaconu.

O atitudine neserioasă“

Viceprimarul Adrian Bădulescu este de părere că reprezentantul Federației acționează iresponsabil și a știut de existența protocolului. „O atitudine neserioasă, ca şi prima solicitare pe care acest domn, care are domiciliu în Anglia, a făcut-o. S-a jucat cu o chestiune de o asemenea importanţă, şi-a dorit escaladarea în spaţiul public a unei astfel de situaţii, lucru care l-a dus în acest moment la nimic altceva decât să realizeze că acest gen de discurs nu este unul matur. Poate că în acest fel intrăm într-o altă eră de abordare, şi anume aceea a normalităţii, a oamenilor care ştiu să aprecieze când fac astfel de solicitări. Nu şi-a dorit decât să ducă în derizoriu autorităţile române, care au tratat cu atenţie solicitarea dumnealui. Grav este că ne jucăm cu astfel de chestiuni şi cu astfel de atitudini inconştiente ale unor oameni care nu au nimic de-a face cu buna-credinţă şi se joacă cu valori precum viclenia. Dumnealui a ştiut tot timpul de existenţa acestui protocol, de comunicările pe care le-au avut Primăria Municipiului Bucureşti sau membrii Comisiei de ordine publică cu acest domn. Ceea ce spune dumnealui este atitudinea unui om iresponsabil, căruia îi place să se joace cu vorbele, şi a unei întregi societăţi care se uită în gura unui om care nu are habar de ceea ce face.“

Nu se știe încă dacă mai există și alte cereri pentru organizarea evenimentului.

Români pe drum

Români aflați la muncă în alte țări au trimis prin mesajele postate pe rețelele de socializare intenția explicită de a veni în țară pentru mitingul din 10 august. În weekendul trecut, 120.000 de persoane au tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, iar din acestea 70.000 se aflau pe sensul de intrare în țară, coloana de mașini ajungând la circa 10 kilometri. Timpul de așteptare pentru controlul documentelor a fost în medie de 3 ore.

Majoritatea sunt cetățeni români plecați la muncă în alte țări europene, care au declarat că vin acasă fie în vacanță, fie pentru manifestație. „Cu fiecare km mai aproape și mai mulți, vă așteptăm pe toți să vă alăturați nouă, să încercăm să facem o schimbare în viitorul nostru, al tuturor. Deja ne simțim în România“, scria Mario Mocan pe Facebook.

Mii de oameni din Marea Britanie au plecat spre țară pentru a participa la miting. Unii au ajuns deja, alții sunt pe drum, mulți flutură steagul patriei. Coloane de mașini s-au format în Portul Dover. „Coloana de mașini care a pornit azi-dimineață din Anglia s-a pus în mișcare. Pe drum li se vor alătura și alții. M-am uitat la previziunile meteorologice, e vreme perfectă de protestat în stradă, vor fi 30-31 de grade vineri și sâmbătă, 16 grade noaptea. Mă întrebam dacă n-ar fi mai bine să punem niște corturi și să rămânem peste noapte, dacă suntem mai mulți, n-au cum să mai aresteze corturile“, scria Dana Hering pe Facebook.

Mai ales românii aflați în Germania, Italia, Spania, Norvegia, Elveția vor fi prezenți la miting. Și alții, din zone mai îndepărtate, precum Japonia și Australia, și-au exprimat dorința de a ajunge. Mulți au spus că și-au confecționat tricouri personalizate și drapele. Mitingul a fost anunțat pe Facebook și a avut 4 milioane de vizualizări.

Vă mulțumim, dragi români, începe călătoria noastră spre România, vă mulțumim că sunteți alături de noi, vă așteptăm la București pe 10 august!“ este mesajul postat pe pagina de Facebook a diasporei europene de Mario Mocanu.

Control judiciar pentru declarații violente

În contextul nedumeririi provocate de neînțelegerile dintre autoritățile locale și organizatorul manifestației, au apărut și mesaje iresponsabile. Protestatarul Ovidiu Grosu s-a autodeclarat organizator al evenimentului. „Nu am vrut să ies în evidență. Flăcări, fum și sânge pe străzi, probabil că așa se va rezolva problema. Nu există altă variantă. România a intrat deja în revoluție. Oricine încearcă să oprească această revoluție va fi judecat de Tribunalul Internațional. Eu vorbesc despre revoluție, nu de un protest. Orice jandarm care ni se opune va fi judecat dacă mai ajunge acolo, pentru că avem dreptul să îl ucidem. Din punct de vedere juridic, dacă ai de-a face cu structuri criminale, ai voie. Eu am dreptul să îi iau viața, să îi iau pistolul și să îl împușc în cap dacă se opune. Îmi susțin aceste afirmații.“

Procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar față de Ovidiu Grosu pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 8.08.2018 până la 6.10.2018. În această perioadă îi sunt interzise: folosirea Internetului, părăsirea județului de reședință, acordarea de interviuri, participarea la adunări publice, deținerea și folosirea armelor. În cazul în care acuzatul va încălca cu rea-credință obligațiile, acesta riscă să fie arestat la domiciliu ori să i se aplice măsura arestării preventive. Dosarul este instrumentat de ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Investigare a Infracțiunilor de Terorism.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

23 de Comentarii

 1. terorişti kkcioşi, jigodii trăitoare în guri de canal, care nu se manifestă decât în beznă…

 2. Ma-ntreb cine-i respectivul Emanuel … Cioaca, si cu ce drept se pretinde reprezentat al românilor de pretutindeni. De ce l-a apucat, subit, agitarea spiritelor si pentru ce. Când era de chiorât ochii, nu si-i i-a chiorât: când patrimoniul tarii a fost distrus de Isarescu-Nastase Andrian, n-a vrut sa iasa-n strada. Când România, solvabila la finele lui ’89 si c-o industrie competitiva, a devenit tara de lumea a treia, numai, adica, rezervor de materii prime pentru tarile vestice, nici atuncea nu s-a revoltat. Ori când Basescu-Johannis falsificau alegerile si rezultatele unor referendumuri. Ïl apucase bâtzul acuma, când, prin legile Lazar, în fine, procurorii si judecatorii trebuie sa raspunda fie de greselile, fie de reaua-vointa profesionale. Si eu stau în strainatate si sub nici un motiv nu m-as urni fiindca asa li se nazare unora care nu-si cauta de treaba.

  • Doamna, Emanuel Cioaca este un impostor ! Eu si numai eu sint presedintele romanilor de pretutindeni si singurul reprezentant al acestora (m-au ales familia si vecinii de pe scara), al romanilor de la Ecuator la Polul Nord, de pe Marte si din Calea Lactee ! Din garsoniera mea confort trei din Rahova dirijez lumea (telefoane lui Trump si Putin din pacate de o saptamina nu mai pot dau ca sa le dau ordine, ca am o restanta la factura). Hai, va las acum, ca vine sora cu medicamentele de dimineata !

  • @Emanuel Cioaba : maare adevar spui … te cred. Sunt sigura c-ai si semnaturile de adeziune ale românilor de la Polul Nord, de pe Marte si din restul Caii Lactee. PS medicamentele de dimineata: de ce nu le cumperi singur, sa faci economii, decât sa vina sora ? emit si eu, asaaa, o parere …

 3. Aceasta „diaspora” nu există este o manipulare folosita in a frauda alegerile de 3 mandate de președinți sunt pusi împotriva votului democrat și liber prin această invenție ordinară și penibilă de aici și fractura din societate când liderul nu este autentic apare ura .

 4. Si pozele cu „coloanele” de masini unde sunt? Eu am vazut doar cateva poze pe FB cu 30-35 de oligofreni care aveau o obsesie cu cuvantul m… Atat. Organizatorul a abandonat mitingul pentru ca nimeni nu o sa participe la el. Voi chiar aveti impresia ca romanii vin din diaspora acasa ca sa piarda vremea in Piata Victoriei in timp ce Iohannis e plecat in vacanta? Cunosc o gramada de romani in diaspora si niciunul nici macar nu vorbeste despre protestu’ lu’ peste prajit.

 5. Ce se ascunde sub masca unui om normal? Oare cata normalitate mai exista pe lumea asta? Personal, citind si vazand atatea, va spun, ca oamenii normali ca acestia, imi provoaca teama.

 6. Nu va faceti griji, mitingul va avea loc, pasnic si o sa participe romani din intreaga Tara, care isi vor striga revolta. Convoaiele diasporei vor antrena atat de multi romani , unind cele doua Romanii, incat vor depasii numarul de 300000 de bucuresteni din februarie 2017. Presupun ca multi dintre dvs. nu cunoasteti dispretul, scarba majoritatii romanilor fata de guvernarea PSD-ALDE La acest miting romanii vin din convingere, din constiinta civica. Terminati cu imbeciliatea ca sunt platiti.Iar, ceaa ce trebuie sa puna pe ganduri sustinatorii PSD , diasporenii vor discuta acasa cu cei dragi, cu vecinii pentru ai lamurii in legatura cu alianta toxica PSD-ALDE.

  • Si pe cine punem in loc inteligentule??? Pe Mucusor Dan, Gorghiu, Blaga, Orban, Catu. Visezi mata potcoave de cai morti pe pereti dar visezi aiurea. Intr-o democratie votul conteaza si nu imbecilii scosi in strada ca sa darame guvernul legal ales. Asa ca vai de capul tau de turturica beata ce esti. Speram ca nu mai ai si frati tot la fel de inteligenti ca si tine.

  • Ce vorbesti, nenica? Cunosti tu, cati romani traiesc in afara tarii? Daca nu cunosti cati sunt, invata! Cei mai multi romani romanilor din afara tarii, stiu manipularile murdare ale presedintelui Johannis, sau minciunile pe seama unui partid ales prin vot liber de majoritatea romanilor. S-au vazut bine toate porcariile facute de DNA, si din afara tarii. Ca faci parte din opozitie, nu-i greu de inteles, insa sa nu-i bagi pe toti romanii din diaspora, in aceiasi oala cu partea mioapa a lor, sau cu naivii de la rezist, sau dementii platiti, ca nu tine.

  • Mai „rumînule”, vezi ca „lamuri” se scrie cu trei de „i” : lamuriii.

 7. Speram cu totii ca pe 10 august romanii sa se destepte din somnul cel de moarte si sa terminam odata cu cima rosie !

  • inainte de a termina cu „CIMA” colorata, ar fi bine sa te alfabetizezi si sa inveti sa silabisesti CORECT

  • Da mai limba, sa vina ciuma bruna a lui Johannis ca sa readuca Romania la nivelul epocii Basina.

  • Stii bancul cu spitalul de nebuni, nu ? „Vestea buna : azi schimbati ciorapii si lenjeria de corp ! Vestea mai putin buna : le schimbati intre voi !” … Cam asa ci cu biata Romanie si cu canaliile care o conduc de ani de zile … (ps : aminteste-ti si proverbul : „Schimbarea regilor, bucuria nebunilor” ! …)

 8. pana la urma celebrul milion se rezuma la o suta de centuriste si o suta de spalatori aflati in somaj tehnic. Avea dreptate madam mungiu – cu pegra mooysta care nu reprezinta diaspora

 9. E necesar sa schimbam ciuma rosie cu cea albastra. Galben albastra, pnl sau alb albastra usr. Ironic! Aceleasi reactii dbura viscerala si limbaj vulgar il aveau in anii 90 sustinatori ai lui ilescu si fsn. Acelasi limbaj violent si vulgar. tragem concluzia ca securitatea a schimbat doar stanga cu dreapta. Deh, capitalismul e mai profitabil.

 10. bine,bine terminam cuciuma rosie….si cu asta ce am facut??? ce facwm cu joianis ce facem cu organis. pa cine punem in loc si cum???am ascultat replicile insului acela care spune ..jandarm kaput ..revolutie cum o intelege el..siasta i organizator?? ori vrea sa s e insoare si iese motz??? nu s cu nici un partid si s convins ca i manipulare iar cei care vin sa lupte nu specifica pentru ce , ce vor, vor schimgare…cine cu cine?? vor partidul meu??? l au avut si cu asta ce au facut ce a facut acel mujiciok snagatok si sleahta da imberbi si penelope frustate??Romania i fara solutie tata si se va tara n istorie..inca veacuri..

 11. Cred ca pentru nenea asta care e deranjat rau la scufita si incita la violenta mai degraba decit controlul judiciar se impune controlul psihiatric ! (asta imi aduce aminte de bancul cu baba care, singura in Piata Victoriei la 12 noaptea, striga cit o tineau bojocii „Menstruatie ! Menstruatieee !” Dupa 10 minute apare un jandarm care o intreaba : „Da’ ce iti vine mamaie, de strigi „Menstruatie !” Poate mai degraba, daca tot te afli aici, doresti sa strigi „Revolutie !” La care baba : „Orice, maica, orice, numai singe sa curga !”)

 12. Ce tot ii dati cu aceasta diaspora.Cei care au plecat din tara si s/au stabilit in strainatate sau lucreaza acolo sa manifeste acolo unde sunt pentru eventuale drepturi pe care considera ca nu le au.Noi ca popor suntem cu ceva sute de ani in urma fata de altii care au emigrat si s/au stabilit pe alte meleaguri decat cele natate.Cine a auzit ca englezii.irlandezii francezii, spaniolii,portughezii care au plecat in timp din tarile lor sa schimbe regii sau sistemele politice din tarile de bastina.Lozinca Diaspora folosita acum in scop manipulator este marca inregistrata de care vrea sa se foloseasca Johannis in ideia sa bolnava de a mai aduce inca odata guvernul sau adica unul care nu rezolva nimic din problemele diasporei si sa inrautateasca si mai mult drepturile romanilor la o viata mai buna servind cu abnegatie interesele straine acestui popor.

  • Imbecilii astia care se intituleaza diaspora lui peste prajit nu platesc impozitele si taxele in Romania. Ei le platesc acolo unde lucreaza ca sclavi in tarile occidentale. De aceea nu au nici un drept sa schimbe ordinea si Constitutia in Romania si daca doresc si pot s-o faca in tarile unde-si duc acum zilele. Dar nu au curajul sa se dea revolutionari la Paris, Berlin, Londra, Madrid, Roma… c-ar ajunge in regim de urgenta sa faca cunostiinta cu bastoanele si jeturile de apa ale autoritatișe respective. Asa ca imbecilii fac pe vitejii in Romania pe care v-or s-o destabilizeze in anul Centenarului Marii Uniri spre bucuria ungurilor din Harghita si Covasna si a celor din Ungaria. Va dati seama ca-n secunda 2 a razmeritei foc, sange si teroare instaurate in Romania ungurii ne vor rupe tara cu bucurie si multa hotarare tara. Iar bulgarii si ucrainienii de abia asteapta si ei la cotitura sa apuce si ei ceva ciosvarte.

 13. Unde erati cand Basescu taia salarii familiilor voastre ramase in tara? Unde erati cand oameni nevinovati erau condamnati pe nedrept?
  Unde erati cand Basescu v-a spus ca daca nu va convine sa plecati din tara? Si ati plecat.
  Cu ce drept veniti acum sa acuzati?
  Niste frustrati!
  Ma uit in fiecare vara la voi cand veniti in vacanta, cu masinile voastre luate la mana a cincea, in urma carora ramane un fum negru (dar e BMW, VW, Audi), cu basinile voastre de oameni care lucreaza afara (multi dintre voi spala vase, ingrijesc batrani, culeg castraveti, matura pe starazi).
  Tot respectul ptr cei ce isi vad de treaba lor!
  Cu ce drept ne impuneti noua ceva, dupa care plecati in speluca voastra?
  Ne-am saturat de voi si de ifosele voastre de oameni frustrati.

 14. Cirque du Soleil ! :)) Vai de capul nostru….dupa 28 de ani de democratie si vreo 10-15 de fenomen diaspora inca astia de aici nu au invatat ce este democratia si aia de afara, cat or vrea ei o tara ca acolo , tot nu au invatat nimic. Vrem o tara ca afara dar ne comportam ca la tara… pentru ca statul roman nu este ca afara…. afara exista legi care se aplica pt astfel de manifestatii ilegale, neasumate (lasi) …aici…cu lugu lugu… ..mai vb, ne mai imprietenim mai filmam nitel… ne mai giugiulim…ne kkm prin piata, mai tragem nitel pe nas…filmati dar nu ne pasa…sa fie cool….Cea mai puternica arma e votul, cand a fost votul ati ars-o prin cluburi… in rest prilej de a ne face de ras pe tot mapamandul. De asta nu o sa ajungem niciodata ca afara ( si in anumite privinte nici nu e bne sa fim ca altii) dar e vb de civilizatie si educatie si bun simt….eu nu am vazut austriac get beget sa arunce ceva pe geamul masinii, sa se kce in boscheti in loc de o benzinarie, sa scuipe seminte prin viena…… ehh la noi e plin…si va mai fi…ca asta este.. asta e nivelul ..la nivel de gura, anus, foame, sete, adica primitiv…incurajati de intelectuali de mucava campioni la pupincurism si oportunism si care se folosesc de plebe ca sa obtina ei functii si privilegii dupa ce vin ailalti…degeaba ai citit daca ai citit 2 biblioteci daca nu ai caracter… Ba si pe cine puneti ma in loc…ca ma rog e cool strigam jos dar pe cine punem…ca din pacate din 2 rele nu o sa aleg si pe aia nebuni si incapabili si care servesc meschin interesele altora de afara…macar prost dar sa tina un pic, chiar si demagocic, cu tara asta…nu vanduti pe arginti la globalistii si birocratii lu peste…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.