Cauza exploziei de la stația GPL din Crevedia

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani a eliberat raportul preliminar în cazul exploziei de la stația GPL din Crevedia, produsă la sfârșitul lunii august 2023.

Specialiștii au constatat că un nor de gaze de aproximativ 40 de metri s-a format deasupra stației înainte de tragedie, ca urmare a unor proceduri inadecvate de manipulare și stocare a gazului petrolier lichefiat (GPL).

Transferul de gaz dintr-o autocisternă în alta s-a făcut folosind dispozitive neadecvate, ceea ce a dus la scurgeri de gaze în atmosferă.

În mod normal, transvazarea GPL-ului ar trebui să se facă cu echipamente special concepute pentru a preveni orice scurgere, asigurând o etanșeitate completă între cisterne,  scrie B1Tv, care citează  antena3.ro.

Mai mult, s-a constatat că stația GPL opera fără autorizație de securitate la incendiu încă din iulie 2020, ceea ce subliniază neglijența în respectarea normelor de siguranță.

Aceasta a fost sursa principală a incendiului care a provocat explozia.

Scapă Ciolacu și de Crevedia?

În timp ce exactitatea sursei de aprindere rămâne nedeterminată, ipotezele variază de la o țigară aprinsă, o scânteie, până la o sursă deschisă de foc.

Explozia a avut consecințe grave, rezultând în moartea a șase persoane și rănirea a peste 50, majoritatea fiind pompieri interveniți pentru stingerea focului. De asemenea, multe case din apropierea stației GPL au fost afectate de suflul exploziei, cu victime multiple transportate pentru îngrijiri medicale atât în Capitală, cât și în străinătate.

Cazul se află în atenția Parchetului General, care așteaptă finalizarea și coroborarea rapoartelor de la INSEMEX și alte autorități competente pentru a stabili cu exactitate sursa incendiului și a proceda cu trimiterea în judecată a responsabililor.

Peste 150 de persoane vătămate au fost audiate, multe dintre ele constituindu-se ca parte civilă în proces.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

11 Comentarii

  1. Specialistii( intorsi cu cheia de erata) de la isemex-tg jiu, iar ai iesit la rampa , dupe ce in cazul Colectiv s-a PREFACUT ca nu stie care e substanta inflamabila cu viteza de 10x mai mare ca focul, care a provocat incendiu de acolo ( si pe care o poti gasi in orice manual de chimie anul2)si in care niste studenti de la ipb era cat paci sa o dea pe goarna-daca nu ii oprea abramburica! Iata ca acum, specialistii lu peste au descioperit …un nor la crevedia , dar de care nu ne spune a ce gaze miroase!! Nu cumva a rafuiala securistica?PS Pe pariu, ca SI in acest caz se va pune batista pe tambal?

  2. Ok, asta e raportul, dar justiția, doarme? Oamenii cărora le-au distrus casele chiar bine construite, cu ce se aleg în iarna asta? Vinovații în frunte cu patronul firmei obligatoriu trebuie sa ii despăgubească 100% pe acei cetățeni, sa plătească și spitalizarea celor care au ajuns în stare gravă, costa enorm de mult spiralizarea și în primul rând, au fost obligați când au ajuns la ușă spitalului, să plătească depozitul financiar pentru a intra in tratament! Nu e bășcălie, știu ce vorbesc! Doar daca a fost făcut transferul și aranjat între Ministerul sănătății român și cel străin, oricum, sumele sunt uriașe. Apoi pedeapsa exemplară sa se învețe minte sa nu mai lucreze ilegal! Am uitat de cetățenii străini care au murit in explozie, și lor trebuie sa le plătească gras!

  3. Normal ar fi ca tov.johanis sa imbrace geaca rosie si sa iasa in strada, inconjurat de patri-hoti si se ceara demisia … nu, nu a guvernului, ce treaba are guvernul cu asta? Doar a premierului caci, se stie, premierul trebuia sa stea acolo sa vada care-si aprinde tigara cand e nor.

  4. Asa cum au fost solutionate si alte nenorociri petrecute in Romania ,la fel se va proceda si cu asta ,tipic romanesc .Cel putin deocamdata in Romania nu exista o institutie a statului care sa isi faca treaba corect si asa cum trebuie.Coruptia este la mare moda si toti sint infometati dupa bani.

  5. Îi spune regardare de sarcini electrostatice.Când cuplezi două rezervoare de gaz furtunul trebuie să fie dintr-o guma specială cu inserție metalica sau facută în prealabil o conexiune electrica care sa anuleze eventualele diferențe de potențial. Mecanismul producerii scânteii seamănă cu cele ale mașinilor care”curentează”.Gazul e dielectric așa că se pot acumula sarcini electrostatice,mai ales când curge repede. Sunt multe pe care experții le dau de gard.Maternitatea Giulești a fost un caz. La 2-3 kw nu legi cabluri lițate între ele prin răsucire, darmite sa mai dai cu spumă poliuretanica peste conexiune.

  6. mai conteaza cauza, vor scapa ca de obicei mafiotii.
    Au dat bani victimelor, le-au platit casele? Dar mortii??

  7. Bine, bine, am inteles, dar institutiile statului , cu atributii de indrumare si control, au vreo vina ? Nu, nici nu se pune problema! Si-au facut datoria cu sarg si intelepciune (sic!)! Se vede, nu?

  8. Nici cu shtanga.
    Transvazarile de lichide inflamabile se fac prin furtun cu conductor de impamantare, ptr a evita descarcarile sarcinilor electrostatice create de frecarea fluidului necunducator electric, cu peretii furtunului. In punga de gaze formata, a fost de ajuns o singura descarcare/scanteie ca sa faca bum. Pana si o masina poate sa te curenteze neplacut la coborare, din cauza descarcarii electrostatice.
    Daca mocofanii aia au avut impamantare, sau aveau habar ca trebuie sa aiba asa ceva, eu ii mananc……[Rumburak]

  9. Care „statul”Didos? Ce îndrumări? Statul e împănat de lipitori cu hârțoage care n-au făcut nimic la viața lor, ce să „îndrume”?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.