
Premierul Ludovic Orban a declarat că a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre problema MCV, însă înlăturarea acestuia „depinde de ceea ce facem noi în România”. El a adăugat că, totuși, nu există atitudini de nesusținere totală.
„V-o spun din capul locului că asta va depinde de noi. Comisia Europeană are o altă atitudine față de oficialitățile de la București, față de Guvernul nostru și față de președintele României. Înțelege foarte clar că a avut loc o schimbare benefică la București, dar, până la urmă, închiderea Mecanismului de Cooperare și Verificare va depinde de ceea ce facem noi în România. (…) Cu siguranță, știți că și la nivelul Comisiei Europene și la nivelul Parlamentului European există o susținere pentru România pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Mai trebuie să mai întreprindem demersuri pentru a obține un consens la nivelul Consiliului European, existând încă, nu opoziții fățișe, dar încă atitudini de nesusținere totală a acestui obiectiv, care sunt convins că ele se vor modifică în favoarea României într-un orizont de timp rezonabil”, a declarat Ludovic Orban, chestionat despre mesajul pe care i l-a transmis președintele CE, Ursula von der Leyen, în cadrul întâlnirii de la Bruxelles.
Orban a adăugat că a exprimat determinarea României de a transmite recomandările trimise în cadrul Raportului Anual și convingerea că va respecta toate standardele și bunele practici de la nivelul european în domeniul justiției.
Totodată, liberalul a spus că cei doi au abordat problema Schengen, și a reiterat punctul de vedere cum că România respectă toate condițiile pentru aderare.
Premierul a precizat că discuțiile purtate au vizat bugetul Uniunii Europene.
„Am abordat mai multe subiecte. În primul rând subiectul bugetului Uniunii Europene, exercițiul financiar multianual 2021-2027, în care am reiterat punctele noastre de vedere referitoare la buget, și anume menținerea unei alocări extrem de serioase pentru politică de coeziune, menținerea unei finanțări extrem de serioase pentru politică agricolă comună, de asemenea câteva puncte de vedere, să le spun, cu caracter tehnic, creșterea flexibilității între fonduri, de la 5 la 15%, fazarea proiectelor care nu sunt terminate în exercițiul financiar multianual, de pe un exercițiu pe altul, în special a proiectelor mari de infrastructură. De asemenea o chestiune legată de scăderea de la 35 la 25% a concentrării pe obiectivul prioritar. Sigur, toate aceste puncte de vedere le-am exprimat în aproape toate întâlnirile pe care le-am avut”, a explicat acesta.
Orban a adăugat că este „extrem de important că România să beneficieze de o alocare bugetară, care, evident, să țină cont de realitățile existente în România”.
Premierul a menționat că s-a atins și subiectul Pactului Ecologic European și a exprimat punctul de vedere la fondul de tranziție justă, care trebuie să fie un suport pentru statele membre
„Sigur că aam abordat și problema Pactului Verde, Green Deal, mai ales din perspectiva costurilor care vor apărea pentru atingerea obiectivelor care sunt stabilite la nivel european. Am menționat faptul că există în fiecare țară o situație specifică. De asemenea fiecare țară are o capacitate diferită de a putea face față investițiilor care sunt necesare și susținerii programelor necesare pentru a atinge obiectivele și mai ales pentru combate eventualele efecte negative care pot apărea din punerea în practică a obiectivelor stabilite în Pactul Verde, și din acest motiv am exprimat punctele noastre de vedere privitoare la fondul de tranziție justă, care trebuie să fie un real suport pentru statele membre, pentru atingerea obiectivelor care vor fi stabilite în Green Deal”, a argumentat Ludovic Orban.
Premierul a subliniat importanța investițiilor în retehnologizarea companiilor și de asemenea, introducerea regiunii Valea Jiului în obiectivele Pactului Verde.
„De asemenea ne-am exprimat punctul nostru de vedere referitor la reglementările ulterioare Pachetului Verde, este vorba despre aproape 40 de reglementări care vor întră în dezbaterea instituțiilor europene și asupra cărora deja am formulat câteva puncte de vedere, de exemplu susținerea companiilor care au nevoie de investiții în retehnologizare, de asemenea introducerea și a altor regiuni, de exemplu, cum este cazul României, regiunea Valea Jiului, care va fi afectat de măsurile și de obiectivele care trebuie atinse că urmare a Pactului Verde”, a motivat Orban.
Premierul Ludovic Orban a avut, joi, o întrevedere de lucru cu președintele CE, Ursula von der Leyen.
Ce a vrut ‘coana ur-sula de la „primul-ministru”(ce chestie tare, dom’le!!)? Pai…ce sa vrea? A auzit „pe surse” ca guvernul mioritic este condus de un Organ care s-a autointitulat COJONES si care (numai dupa o palinca mica!) stie sa si lalaie la mandolina. A vrut sa-l cunoasca si…….. cine stie ce poate sa pice la zi mare, pe drum de seara???
P.S. Mi-ar fi placut sa o ia cu el si pe Raluka-preapatrunsa (de idei liberale, bineinteles!). Asa, ca sa se invete minte aia si sa nu-l mai deranjeze alta data!!!
O fi luat oare cu el si macheta portului Constanta,dorita atat de mult de von-ii din Olanda ?
Astep poza in care sa-l vad pe Mandolina razand cu gura pana la urechi si alaturi de tov Ursula.
Mai ales ca fusele din targul Bruxellesului sunt mai colorate.
Ludovic Orbán, Raluca Turcan Violeta Alexandru, Florin Câțu schimbarea benefică pentru România. Poate România domnului Iohannis că a românilor nu mai este de mult.
mandolică a avut, joi, o întrevedere de lucru de 3 minute, cu tanti Ursula; la toate interpelările dânsei, sică a răspuns cu demnitate şi curaj: am înţeles, sărumâna!
@prof.sanda Dacă ați ajuns sa-l felicitati pentru că a fost chemat la ordin si nu a obtinut nimic pentru Romania, arată ce putine așteptări aveti si voi admiratorii, de la sica betivul.
Felicitări Premierului pt întâlniri ! Dar să comunice răspicat, la întoarcere, nu colocvial, ca de obicei. Să nu uite că Dna VV Dancilă își clama ineptiile (citind !) cu aplomb, cu trimitere la votanți !
Era o chestiune de PR ! Era pe linia activiștilor p.c.r. !
Nu va grabiti, sub nicio forma nu va spune cu lux de amanunte ce au vorbit(a se citi:aranjat). Ne vom trezi cu altele mai urate si grele pe cap.
Ce a discutat ?? Probabil un cântec la mandolină,..cu promisiunea de acceptare a ținutului secuiesc și rezolvare favorabilă a tuturor proiectelor UDMR,. care nu doar ulterior se demonstrează a fi fost foarte utile,.