Ce au UITAT să modifice deputaţii la Codul Penal

În Codul Penal care urmează să intre în vigoare la 1 februarie 2014 există un articol (276) care poate genera nenumărate abuzuri. „Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

În baza acestui articol, începând cu 1 februarie 2014 orice critică, orice referire negativă apărută în presă la modul în care au acţionat procurorii sau judecătorii într-o anumită speţă va intra sub incidenţa legii penale. Vă prezentăm un exemplu: dacă după ce dintr-un dosar se scurg stenograme în spaţiul public, deşi dosarul se află în faza instrumentării, orice mediu de presă care va informa că s-a comis o ilegalitate prin această scrugere de informaţii, sau în urma anlizei transcriptuilor, va constata că înregistrările sunt „puse cu mâna”, va fi considerat că a comis o infracţiune, iar semnatarul articolului va fi trimis în tribunal. Sau o ştire de genul „Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a fost surprinsă la cumpărături, în timpul programului, cu SPP şi coloană oficială”, îl poate duce pe autor în faţa instanţei..

De asemenea, dacă orice cetăţean va afirma despre un anumit dosar că „este unul politic”, „unul făcut la comandă” sau că „procurorii nu au probe”, respectivul cetăţean va fi considerat că a comis o infracţiune şi riscă puşcăria. Am prezentat cele mai „nevinovate” posibilităţi care pot duce pe oricine la închisoare şi care pot bloca – prin (auto)cenzură – informaţii importante de presă.

Acest articol 276 trebuia eliminat din Codul penal. La sfârşitul lunii octombrie purtătoarea de cuvânt de la PNL, deputata Ancuţa Pocora, declara la Antena că, „juriştii liberali studiază posibilitatea eliminării din Codul Penal a articolului 276, cel care instaurează o cenzură severă asupra presei şi care interzice, de asemenea, orice exprimare – alta decât poziţia procurorilor şi a judecătorilor dintr-un dosar aflat în proceduri judiciare – a oricărui cetăţean”. De asemenea deputata liberală a menţionat că la proxima legiferare a unei modificări a Codului Penal, PNL va propune eliminarea art.276. „Proxima” legiferare a avut loc pe 10 decembrie. Dar de eliminarea art-276 se pare că s-a uitat. Este adevărat, PSD nu s-a pronunţat niciodată în privinţa acestui articol. Poate şi pentru că în 2009 când a fost conceput PSD se afla la guvernare alături de PDL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.