Ce document au primit Teodorovici și Vâlcov de la BNR

Ministrul Eugen Orlando Teodorovici și consilierul Darius Vâlcov au primit personal de la prim-vicepreședintele BNR, Florin Georgescu, un stiudiu de impact privind taxa pe activele financiare a băncilor, impusă prin OUG 114, în care se arată că în 2019 și 2020 vom avea o reducere a creșterii economice cu aproape 2 puncte procentuale, cumulativ.
În plus, Georgescu le-a arătat celor doi reprezentanți din guvern că OUG 114, zisă și a lăcomiei, crează mari probleme companiilor, pieței de capital și duce la scăderea ratingului de țară al României. ”Măsurile OUG 114 au un efect presupus negativ asupra încrederii firmelor care își reduc activitatea investițională și din cauza creșterii dificultății de acces la surse alternative de finanțate, precum piața de capital. În acest sens, unul dintre canale a vizat impactul scăderii semnificative a indicelui bursier BET (care eflectă evoluția celor mai tranzacționate 13 companii de pe Piața Reglementată a BVB, exclusiv societățile de investiții financiare, n.r.) asupra dinamicii trimestruale a FBCF (formarea brută a capitalului brut, n.r.) cu 1,2 puncte procentuale în T1 2019, ceea ce reprezintă un efect de -0,3 puncte procentuale asupra dinamicii PIB real din trimestrul menționat. În plus, această scădere a investițiilor are efecte presupus persistente și pe termen mediu asupra dinamicii PIB potențial. Limitarea investițiilor afectează negativ profitabilitatea, mai ales pentru companiile din domeniul bancar, cel al telecomunicațiilor și cel al producției de energie electrică și gaze naturale. Mai mult, caracterul intempestiv al măsurilor aprobate prin OUG 114 au afectat percepția privind riscul suveran al investițiilor, având ca efect o majorare a primei de risc (inclusiv în context regional) și exercitând presiuni de depreciere a leului”, se spune în documentul lui Georgescu. Acest studiu a fost făcut public parțial de senatorul Florin Cîțu.
Oficialul BNR le-a prezentat guvernanților patru scenarii de scădere a creșterii economice din cauza taxei pe activele financiare. Unul dintre ele prevede un minus de 0,64% în 2019 și 1,07% în 2020. Un al doilea scenariu arată o scădere de 0,62% în 2019 și 0,93% în 2020. Al treila scenariu prezentat de Georgescu vine cu o scădere de 0,57% în 2019 și cu 0,79% în 2020, iar ultimul dintre ele prezintă o scădere de 0,55% în 2019 și 0,75% în 2020.
OUG 114 a intrudus o taxă de 2% pe activele financiare ale instutuțiilor de credit, una de 3% pe cifra de afaceri a firmelor din telecom și jocuri de noroc, și 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. În plus, a plafonat prețul la gaze la 68 lei/MWh pentru producători. Agenția Standard & Poor’s urmează să retrogradeze România la catergoria junk, adică nefrecventabilă din punct de vedere investițional, iar Comisia Europeană a constatat că sistemul prețurilor angro reglementate nou introduse pe piața gazelor din România, prin OUG 114, este contrar cerințelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creșterilor excesive de preț.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Dle PAM,hippyotul asta schizofrenic nu a vazut nimic !Ca doar nu-i zicea profesorul Georgescu…uite pt ca esti un baiat f.destept ia aceasta pagina studiaza cinci minute!

  2. Domnule Matei, acum concret lasand la o parte prostia lui discoteca de la finante, are PSD bani de pensii pe tot anul sau nu? Dumneavoastra cu sursele de presa puteti afla? Parintii mei pensionari obisnuiti nu speciali, dupa facturile uriase la gaze si electricitate pe ianuarie, plus medicamente si alte cheltuieli nu si-au revenit nici cu pensiile din februarie. Nu-i problema ca ne ajutam parintii, dar sa stim dracului din timp daca trebuie sa economisim strangand ciorapul mai mult pentru ca PSD ne lasa parintii incepand de prin vara fara pensii!

  3. ”Măsurile OUG 114 au un efect presupus negativ asupra încrederii firmelor”, „În plus, această scădere a investițiilor are efecte presupus persistente și pe termen mediu”.
    Cuvantul cheie aici este PRESUPUS, deci toate sunt presupuneri ale unor ‘domni’ interesati in anularea OUG 114. De ce?… Pai o spun tot ei:
    ” Limitarea investițiilor afectează negativ profitabilitatea, mai ales pentru companiile din domeniul bancar, cel al telecomunicațiilor și cel al producției de energie electrică și gaze naturale.”
    Exact! Pai asta este exact scopul ordonantei, adica sa reduca profiturile bancilor si al celorlalte companii straine, profituri care sunt de trei ori mai mari in Romania decat in restul Europei!
    Foarte interesanta chestiunea „scenariilor” de scadere a ritmului de crestere a PIB, care de la primul pana la al patrulea ‘presupunea’ o scadere tot mai mica. Noroc ca s-au oprit la patru scenarii, ca daca mai continuau, sigur ar fi ajuns si la unele cu crestere… Oricum, autorul CPM dovedeste o slabiciune pentru articole de „doi bani”.

  4. de atatea ori in istorie am jucat rolul lui David (ca natie ) impotriva a atator Goliati ca ce mai conteaza o provocare in plus chiar daca acum Goliatii sunt „finantele mondiale ” (cu bancile ca jucatori!) si „pietele de capital” (cu traderi si paraziti de tipul catu&CO ca manipulatori de serviciu!)…grecilor nu le-a reusit incercarea, atat doar ca noi suntem mult prea incercati in astfel de confruntari „fara sorti de izbanda”…DACA ne-ar ramane doar ALEGORIA ca speranta si salvare ATUNCI o vom folosi chiar si pe aceasta (daca in suportul care ar trebui sa fie BANCA NATIONALA a ROMANIEI nu mai avem nici cea mai mica INCREDERE dupa ce a fost infestata de NEPATRIOTI!!!!)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.