Prof. Păun. ”Iar ne prinde criza răvășiți…România s-a prăbușit cel mai mult”

Profesorul de economie Cristian Păun a susținut că România n-a înțeles nimic din precedenta criză economică, iar cea care va veni pare, de asemenea, să ne ia prin surprindere, mai ales că decidenții noștri se încăpățânează să ne ascundă adevărul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV,  în contextul în care guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a susținut că România nu e în recesiune.

Întrebat cum ne poate traduce mesajul de azi al guvernatorului BNR, profesorul de economie a răspuns:

„Trăim într-o lume de incertitudini și de platitudini. Până la urmă, nu poate să spună foarte multe lucuri, probabil știe mai multe lucruri, dar poziția nu-i oferă libertatea de a spune lucrurilor pe nume. Încercăm să decriptăm câteva mesaje”.

„Din punctul meu de vedere, problema e destul de groasă și nu poți s-o dai în ograda INS și să spui că acolo sunt niște înregistrări și o să fie altele mai încolo, altele și mai încolo. Vedem cu ochiul liber, chiar dacă există niște erori de înregistrare, că ecconomia încetinește și că încetinește pe motorul său principal, care e industria.

Când tu ajungi cu capacitatea industrială la nivelul lui 2015, în 2024, n-are cum să nu-ți dea fiori această situație.

E clar că undeva scârțâie rău de tot ce vedem azi în economia românească și cred că mai degrabă decât să băgăm capul în nisip ca struțul sau să venim cu mesaje criptate din care să nu spunem nimic, mai corect, inclusiv pentru români, ar fi să începem să le spunem adevărul, mai ales că cei care dețin datele agregate sunt cei aflați la butoanele puterii, oricare ar fi această putere.

Oamenii au nevoie să știe adevărul pentru că, prin raportarea la el, ne putem face niște planuri individuale corecte. Altfel, duși cu vorba, amăgiți, băgați într-o ceață din asta cu iz academic, nu mai înțelegem nimic și ne trezim în mijlocul furtunii că e vreme bună”, a spus prof. Păun.

Ministerul Finanțelor împrumută tot mai mulți bani din piață

„Eu mă așteptam ca BNR să fie mult mai vehementă contra acestui deficit pentru că toată lupta cu inflația e în van dacă, pe partea cealaltă, Guvernul face deficite excesive, mare parte din deficit fiind destinat consumului.

Dacă tu faci asta, împingi în consum resurse pe care nu le ai, nu le obții din taxare suficient, adică le iei de la unii, ca să dai altora să consume, nu redistribui această putere de cumpărare și tu ce faci? Aduci din viitor…”, a conchis Cristian Păun.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

21 de Comentarii

  1. Asa este, dar ce ne facem ca trebuie musai sa importam armament ! Sa importam armament de la americani ca sa ne mangaie pe crestet. Dar nici macar nu ne mangaie pentru ca marea oligarhie financiara, americano-evreiasca bineinteles, ne imprumuta cu dobanzi uriase. Deci ne stoarce de doua ori. Odata ca trebuie sa importam armament american si doi pentru ca platim dobanzi uriase pentru banii imprumutati ca sa platim acel armament !!

  2. Criza asta economica care va veni…ne gaseste tot colonie ?Isarescu doarme la BNR si nu-i pasa !

  3. Ce razboi e asta, ce razboi e celalalt din Orient unde seful Mossadului, Yossi Cohen si seful Comandamentului de Sud al armatei israeliene Herzl Halevi, au fost la Doha in Qatar pentru a face lobby sprijinirii financiare a dusmanului lor de moarte, Hamas? Despre vizita a barfit ministrul iaraelian al Apararii, Avigdor Lieberman, la știrile televiziunii Channel 12 si Haaretz a preluat stirea in 24 feb 2020. Netanyahu apare ca un avocat al Hamas, facand presiuni asupra Egiptului ai a Qatarezilor sa continue cu sprijinul financiar pentru teroristii lor preferati. ganditi-va ca in Gaza oameni nevinovati sunt pacaliti sa adune in anumite locuri si apoi trag cu tancurile in ei sau ucid observatori ONU care le indica pozitiile lor, tocmai pentru a nu fi prinsi in tiruri. malefic.

  4. Cât timp leul va fi considerat convertibil la un curs pe care dl. Isărescu îl transmite în fiecare dimineață, la valoarea pe care i-o comunică FED, datoria externă va continua să crească nemăsurat. De fapt acesta e şi planul, României i-au fost distruse mijloacele prin care putea crea plusvaloare, respectiv indistria şi agricultura, la indicațiile BM şi FMI conform ordinelor de la Washington şi încurajată să se îndatoreze la băncile străine, pentru a-şi pierde complet suveranitatea (Angela Merkel a recunoscut asta). Imediat după ’89, dacă voiai să imporți ceva, trebuia să găseşti o fabrică în România care să producă ceva ce puteai exporta, ca să faci rost de valută, existând şi un sistem de licitație valutară. Ulterior s-a dat drumul la liber la convertibilitate şi toți speculanții de energie şi alți şmecheri schimbă foarte mulți lei obținuți în RO, fără nicio acoperire în valută, ín euro sau USD şi-şi cumpără proprietăți pe Coasta de Azur, iahturi, maşini şi alte produse de lux etc.
    Aşa că, atâta timp cât sistemul acesta vicios funcționează şi e chiar încurajat de Banca Antinațională, e normal să ne ducem de râpă.

  5. BS, cărui politruc îi pasă de economie și, mai ales, care e ăla care se pricepe și vrea? Economia începe cu energia și agricultura, nu cu importurile și îndatorarea.

  6. In Romanica totul e pe Minciuna! Asa conduce Securitatea tara! Nu e nimic pe adevar, altfel poporul pune mana pe furci. Deocamdata Minciuna merge unsa. Vedem daca vreodata poporul o sa priceapa ceva…

  7. Eu comentez de vreo 2 ani ca o sa fie durere, dar rromanul pune botul la ce minciuni le spune guvernul si prestituatele care publica articole despre cresteri economice, etc. In presa STRAINA de azi, cuvantul zilei este „SURPRINZATOR”… Surprinzator au descoperit ca UK e in recesiune, ca Japonia e in recesiune, poate nu stiati dar „surprinzator” si rromania are un -0.4% pe ultimul sfert de an. Prostilor, cand industria depinde de energie scumpa, si de exporturi in germanica… iar germanica inregistreaza o scadere a productiei industriale INCREDIBIL de mare, ce credeati ca o sa se intample cu rromania? Si dupa ce n-avem bani, ai nostrii dau bani la teroristi, care au confirmat ca au primit 15 pachete de ajutor militar, pe secret de la Ciolanis-Cioaca-Ciuca

  8. E doar inceputul. Ce prapad urmeaza mai ales dupa alegeri vom vedea cu totii.

  9. @ Dom’le ,îl explică extraordinar pe domnul Vasilescu, ceeea ce arată că îl înțelege și denotă un comportament asociativ intelectual, însă contradictoriu, domnul Păun comunicând o opine defavorabilă, ?

  10. Dom Profesor!
    IAN ZI-ne Matale NOUA sincer si pe fata, SCURT, SCURT, SCURT ca sa NU NE mai pierdem TIMPUU’, CINE este vinovat de Aceasta Situatie InContestabil ADEVARATA?
    A. Prostii si Javrele HOATE si TRADATOARE INTERNE?
    B. LIFTELE Hoate si Demolatoare de ROMANIE Externe?
    C. Stroutzo_Camila MUTANTA dintre Dansele, Alea de la A. SI B.?
    Ca pe NOI, Cetatenii SIMPLI NU ne duuuuce Miiintea … 😊
    De FOAAAANMEEE … 🙂

  11. la ce te poti astepta cand tu,stat,imprumuti bani ca sa cumperi armament,sa construiesti sali de sport,stadioane,autostrazi,sa platesti o masa enorma de bugetari cu salarii peste cele din Germania ?!sa faci studii de fezabilitate la „studii de fezabilitate”
    Florea Dumitrescu,fost ministru de finante in vremea odioasei dictaturi si sinistrei sale sotii,a refuzat bani de la FMI pentru astfel de investitii:nu pentru ca ele nu ar fi necesare ci pentru ca se amortizeaza foarte greu sau deloc. banii trebuie investiti in industrie,energie,agricultura,educatie,sanatate. faceti un exercitiu de imaginatie si vedeti ce se putea realiza doar cu banii de la UE…

  12. ”Prof. Păun. ”Iar ne prinde criza răvășiți…România s-a prăbușit cel mai mult”

    Pana si omul simplu vede .
    Dar, cand a fost Romania mai ordonata?! Este un deziderat greu de atins. Cand am avut noi politicieni cu mintea ordonata, pt politici publice ordonate?

  13. Glăvan , Păun și Stamulea , GPS -ul economic al lui Orban cel Bun , membri în șpe Consilii de Administrație , remunerați cu zeci de mii de lei lunar . Toți foarte activi in media . Și parcă , nici usturoi nu au mâncat și nici gura nu le miroase.
    Vă mulțumesc domnule profesor.

  14. „INTELIGENTA” intruchipata, pai mai baieti „criza” asta tot vine de peste 5-6 ani, si nu are cum sa vina acum fiindca occidentul are alte planuri prin aceste parti ale lumii. Asa ca holbati ochi la cum se construieste s-au reface infractsructura rutiera si feroviara. Cat despre „industrie” acum asa o „viziune” ca din vara o data cu scaderea preturilor la gaze si energie electrica va rencepe sa produca.

  15. Mioriticii încântați să citească atent ținând degețelul pe fiecare cuvânt..

  16. Domnule PAUN , esti ca acarul de BUZAU !!! Cum D-ZEU ajung profesori UNIVERSITARI toti ANALFABETII FUNCTIONALi ??? Unul esti dumneata !!! CELALALT este HADER , cel care ne minte SENIN ce va fi cu PENSIILE !!! Mai exista un IDIOT b, de la MOLDOVA , care se crede PROFET !!! Cine v-a pus pe voi CONDUCATORI ai PENSIONARILOR ???

  17. @ Domnul Păun vorbește la la BNR și spune că societatea de consum îi ”popularizează” pe cei are se împăunează, ?

  18. @ Domnu Păun mai spune că ăia care se împăunează sunt ,,răvășiți”, de la ,,răvășitoare”, probabil , vin criza și nu profită , ? Ca ”lider” de ,,împăunați”, domnul Păun doar, profesor de economie, ?

  19. @ Dacă ați considera invitarea domnulu iprofesor Păunla BNR , un gest de ”împăunare” al guvernatorului Isărescu, deci un fel de ”guvernaror cu pene”, care ar putea aminti și de ,,Autoportret cu pene” , poezie a lui Nichita Stănescu ,?

  20. @ Bă, e ceva softul vostru, parcă nu conțineau erori comentariile, când au fost transmise, ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.