Cazuri suspecte la Timișoara. Ce este botulismul

Opt copii sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara cu suspiciune de botulism, iar doi dintre ei au nevoie de monitorizare permanentă.

”Botulismul este o intoxicaţie severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară şi, în cazuri extreme, punând în pericol viaţa pacientului. Printre simptomele ce pot apărea se numără: slăbiciune musculară, dificultăţi de respiraţie, vedere înceţoşată, dificultăţi în înghiţire, fenomene digestive şi chiar paralizie. Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiţii de anaerobioză din alimente (în absenţa oxigenului)”, se arată într-un comunicat de presă, de luni al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara.
Copiii internaţi au vârstele cuprinse între trei şi şapte ani.
„Copiii internaţi au fost simptomatici. Şase dintre ei au dificultăţi la înghiţire şi ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alţi doi au în plus stări de somnolenţă şi fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică şi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băieţel, a fost internat iniţial la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu, în Secţia de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu ştim care a fost cauza infecţiei. Direcţia de Sănătate Publică efectuează o anchetă în acest sens”, spune asist. univ. dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infecţioase în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.
Tratamentul precoce este esenţial în gestionarea botulismului.
„Au fost prelevate probe de la toţi copiii şi transmise la DSP, iar de acolo, mai departe, la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Am şi început să administrăm tratamentul. Am avut noi, în spital, câteva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului Naţional de Control pentru Boli Transmisibile, am obţinut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin şi Sibiu. Şi mai avem în aşteptare câteva doze pregătite să fie transferate în orice moment de la Târgu Mureş la Timişoara. Vreau să le mulţumesc colegilor de la DSP şi de la unităţile care ne-au ajutat şi ne-au trimis antitoxina botulinică, care neutralizează efectele bolii. Este pentru a două oară în mai puţin de 6 luni când ne luptăm cu o asemenea boală la Timişoara”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Botulismul este boala atunci(!) cand pui botul la toate tampeniile Putinantropului Antropid si la toate imbecilitatile debitate de slugoii lui mioritici……[

  2. Istoria acestei boli a inceput in 1989 cu Laszlo Tokes, atunci cand timisorenii au pus BOTUL la tradatorul Laszlo Tokes si i-au sarit ca prostii in ajutor.
    Datorita lor avem azi o R(r)omanie fara industrie nationala, cu 45% din suprafata agricola vanduta strainilor si o tara devenita colonie a strainilor, care a ajuns sa importe patrunjel din Turcia si chiloti din China.
    Asa de departe am ajuns in Epoca de Aur Capitalista……[Rumburak]

  3. Un mare market a dat conserva cu b.botulinic . A facut tot posibilul ca sa nu se afle ce vand ei oamenilor din Ro.Face reklama in prostie iar ro.cumpara,fara sa fie constienti ce consuma.Nu cumparati conserve bombate .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.