Bulgaria, mai tare ca România la benzină

Mărirea din 1 ianuarie a accizei la benzină cu 36 de bani pe litru a făcut ca România să urce  trei locuri în topul prețurilor europene pentru acest carburant, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene. Fix în 1 ianuarie 2024, România era cea mai ieftină țară la benzină și a doua cea mai ieftină la motorină. Acum, la un preț mediu al benzinei de 1,36 euro pe litru, România este mai scumpă decât Malta, Cipru și Bulgaria. Atât Malta cât și Cipru sunt considerate paradisuri fiscal, cu o taxare laxă, așa că este cumva de înțeles de ce au prețuri mici ale carburanților. Suprinde însă Bulgaria, o țară care nu are o producție proprie de țiței, precum România. Are însă rafinare și se aprovizionează la prețuri cel la fel de bune ca cele de la noi, beneficiind și de o taxare mai mica.

La motorină, România este pe locul trei în topul celor mai ieftine țări, după Bulgaria și Cipru. La finele anului trecut, era pe doi, după Bulgaria.

Scumpirea carburanților din pricină de mărire de acciză de la 1 ianuarie nu este singura din acest an. La 1 iulie, se vor mări niar accizele, priun umrare carburanții se vor scumpi din nou. Această scumpire derivată din accize este doar cea din motive fiscal. Bineînțeles, carburanții se scumpesc și se ieftinesc funcție de prețul de comercializare a țițeiului și produselor petroliere.

La noi în țară, aproximativ 50% din preţul unui litru de benzină sau motorină ajunge la stat din accize, TVA și alte taxe, restul fiind costurile companiilor.

Per total, la nivel european, cea mai scumpă benzină este în Danemarca, 1,96 euro pe litru, urmată de cea din Franța, 1,81 euro pe litru.  Prețul mediu al benzinei în UE este de 1,67 euro iar la motorină, 1,63 euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1071 Articole
Author

8 Comentarii

  1. faceti intre voi o lista de 100 000 de persoane o cheta de 2 euo / persoana + 500 euro (impartiti la 100 000/persoane) sa cumparati cu ei radacini,tufe de burieni,crengi uscate ,frunze uscate .
    cautati-l pe batranelul acela cu inventia .. iulian hornet si cumparati si instalati in un sat o masina de facut peleti,si generatorul de motorina sintetica + pompe => motorina la cat vreti voi sub pretul pietei ,inca va mai ramane sa vindeti si la altii!
    daca Bucuresti ar face asta ar iesi din foame!

  2. Cu benzina neaditivata (CO95) sa circulati voi. Ati circulat vreodata pe autostrada in Germania cu ARAL de CO102 ? Daca nu, ati trait degeaba pana acum ! Daca ai motor cum trebuie, VVT, adica n-ai masina germana, ai acelasi cost la 100 km.

  3. … dar iti creste viteza maxima cu +30% !!! Motorul iti multumeste.

  4. Prețuri benzină, rotunjite:
    Ianarie 2024 – 7 lei, barilul usd80, 50% sau 3,5 lei ia statul
    2008 – 4 lei, barilul (și) usd160,..?…!
    Numai 25% dacă lua statul în 2008 ceva nu se potrivește cu prețul petrolului și costurile de producție. Cum să coste mai puțin în 2008 cînd barilul era de două ori mai scump?
    Totul e învăluit în minciuni cînd e vorba de energie de orice fel.

  5. Malta si Bulgaria, au resurse imense de petrol si gaze. Iar noi, nu avem nimic!
    Avem doar hoti si borfasi!

  6. Bravo bibicule! Te văz umblat, asemeni lui @părere. La cât sunteți de deștepți sunteți i-ați putea da cu tifla lui @misteaux… Înainte de-al ridiculiza, poate ne răspundeți și 9 la doua întrebări:
    1. Ce caută o piramidă egipteană pe bancnota de 1$?
    2. De ce au semnat 56 de țări un tratat de-a nu se aventura in Antarctica?

  7. „se vor mări niar accizele, priun umrare”. 3 greseli in 7 cuvinte. Misto.

  8. haouileou!
    -au trecut si „bulgarii” la per tu,
    „scanează-mă”*.

    ( bulgarii sint mai slabi de fibră,
    la ei „be” cica inseamna „bă/bă jigodie” )

    lb. rusa are un sistem elaborat de adresare,
    poate e ultima redută!

    *scaneaza-mă ca să te scanez!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.