Ce înseamnă pentru stat facturi mai mari la gaze

Creșterea facturilor la gaz în 2021 a adus statului venituri suplimentare de o jumătate de miliard de euro în 2021 iar în 2022 va aduce 2,7 miliarde de euro. Aceste sume echivalează cu creșterea impozitelor și taxelor pentru românilor în medie cu 150 de euro/cetățean, se arată într-o analiză făcută de Dumitru Chisăliță, expert pe piața de energie.

Statul suprataxează încă din anul 2013 orice creștere de preț ale producătorilor de gaze (nu şi ale celor de energie electrică sau furnizorilor). Suprataxarea veniturile suplimentare obţinute din creşterea preţurilor producătorilor de gaze naturale care depăşesc anumite limite sunt prevazute de OUG 7/2013. În momentul de faţă preţurile producătorilor de gaze care depăşesc 85 lei/MWh iau calea în proporţie de 85% către bugetul de stat! Asta după ce se aplică pentru aceleași gaze, impozitarea normală, redevență, acciză, tarife de licențiere, tarife de autorizare etc.

Confirmarea scenariului că de creșterea prețului la gaze și energie statul nu a fost dezinteresat, este declarația autorităților că “Impozitul progresiv este considerat în continuare o opțiune”. Asta după ce toată lumea se jura că în anul 2022 nu va crește nici o taxă. Da, dar aceasta era valabil atâta timp cât mecanismul creșterii prețului la energie aducea bani la bugetul de stat. Astăzi când sistemul facturilor mari la energie, sistem făcător de bani pentru stat se prăbușește, este nevoie de o altă metodă a se lua bani de la români, susține Chisăliță.

Modificarea legislației în iunie 2020, introducerea obligației pentru furnizorii de gaze să nu vândă toate gazele, a creat o falsă cerere a gazelor mai mare decât oferta și astfel a fost demarat în luna octombrie 2020 procesul de creștere a prețului gazelor naturale în România. Este important să vedem statisticile care arată că în anul 2020 când prețurile în Europa scădeau în România acestea creșteau, În a doua parte a anului 2021 când deja prețurile la gaze în România erau pe trend de creștere de 6 luni au început să crească pețul și în Europa, motiv ideal pentru autorități de a găsi din nou un vinovat – ”creșterea prețurilor pe plan mondial”.

Al doilea moment în care acțiunile autoritățile au ”tras” prețul în sus a fost chiar prin legea plafonării, atunci când au impus un preț de referință de 370 lei/MWh, preț mai mare de 2,4 ori mai mare decât prețul anului trecut și de 1,8 ori mai mare decât prețul din septembrie 2021. Dacă înaintea stabilirii acestui preț de referință de către stat oferta de preț la consumatorul casnic era de 220 lei/MWh, după ”permisiunea” dată de stat furnizorilor de a se vinde gazele cu 370 lei/MWh, ofertele de preț a ajuns astăzi la 640 lei/MWh! Folosindu-ne de puținele date publice existente privind piața gazelor naturale și a componentelor de cost, am apreciat care sunt destinatarii banilor încasați de la consumatori pentru gazele consumate în ultimii 3 ani.

În România sunt doi mari producători de gaze: Romgaz, companie controlată de statul român, și OMV Petrom, unde în jur de 20% din capital este deținut de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Dupa cum se discuta azi la Tv, facturile mai mari la energie convin statului rromanistanez.
    I-au scutit pe guvernanti de marirea impozitelor din cauza ca preturile mai mari sunt de fapt o impozitare mascata. O parte din banii jefuiti se intorc in vistieria statului.
    Foarte logic si corect.

  2. Societatile de stat conduse de mafia politica inclusiv UDMR au salarii si venituri de la 5 mii euro in sus cum are directorul ala de 12 mii euro pe luna. De aici pleaca totul. Mafua politica jeduieste cetateanu sa aibe ei salarii mari. Pensiile si salariile din justitie marite hotzeste de ministru Predoiu. Nu se mai aude nimic Ciocu mic cum zicea un hotz din parlament adica furam inpreuna.

  3. FACTURI MAI MARI LA GAZE SI ENERGIE !!=JAF NATIONAL ,BAGAT MAINILE PANA LA COT IN BUZUNARELE ROMANILOR DE CATRE STAT PRIN REPREZENTANTII LUI .
    CAUZA ! e doar una singura aruncarea banilor imprumutati pe fiarele vechi ale americanilor ,CAT AU ARUNCAT INTR-UN AN SI JUMATATE ??
    VRO 15 MILIARDE DE EURO !!,IAR AUTORII SUNT :Ciuca ,Citu si Johanis .

  4. Statul roman este partener de nadejde a multinationalelor in jefuirea romanilor. Prada se imparte. Multe guri da capitalisti vorace de hranit. Inclusiv a „Partenerului strategic”, cum scrie @Vlad.

  5. Trebuie sa intretinem pătura de bugetari paraziti de lux, pe pensionarii de lux. Ce merite are domle Zegrean? Ce a facut el pt tara de e platit ca o vedeta? Ce tara jegoasă.

  6. Ai ajuns iar acolo de unde ai vrut să scapi, dar mult mai rău, cu mult mai puține posibilități, care evident includ o gospodărire competentă, profesionistă a țării. Dar se pare că gospodari competenți la romîni nu există, deci ai de suferit ”curbele de sacrificiu” cunoscute din istorie, in care vei suporta prețul la toate imbecilitățile patriotice comise púnă acum..

  7. Suina de la ANRE e in Republica Dominicana. Ce suina jegoasa. Auzi nene, 12.000 EURO leafa la stat. Ce face ăsta de merită atatia bani?Terminati cu indivizii astia paraziti din institutiile statului.Angajati nene persoane competente cu scoala adevarata,nu cu Spiru, si alte bazaconii.

  8. Prețurile reglementate în domeniile energiei, gazelor naturale și a alimentelor de primă necesitate este O OBLIGAȚIE a statului în raport cu Constituția:
    Art. 47 – Nivelul de trai
    (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.
    (2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.
    Ups, dar ce să vezi, facturile exorbitante emise de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale constituie la această oră ‘titluri executorii’ care trebuie să fie abrogate din legea cu pricina, o vor modifica oare acești vremelnici ?!

  9. Ce fac televiziunile? Să invite persoane avizate si curajoase să spună adevărul! Să încep cu anul 2000.
    1.toate guvernările au fost proaste sau foarte proaste. Nu s-a construit nimic, s-a demolat si s-a furat in multe feluri,inclusiv prin salarii si pensii aberante de mari. S’au facut legi nedrepte, hoațe.
    2.politicile fiscale,economice, bugetare aberante.
    3.s-a ajuns la deficit bugetar si de cont curent exagerat de mari
    4 pentru acoperirea deficitului bugetar s-au făcut împrumuturi care au dus indatorarea la cca 50% din PIB,care acum e gonflat artificial.
    Ce soluții a găsit STATUL EȘUAT?
    SĂ BAGE MANA ADANC IN BUZUNARELE CETATENILOR PRIN PRETURI ABERANTE LA UTILITATI.
    ACEASTĂ HOTIE E O FORMĂ ASCUNSĂ DE SCADERE A SALARIILOR SI A PENSIILOR.
    Cei cu salarii si pensii nesimțite nu suferă, au de unde plăti. Ba mai mult prin ridicarea plafonului la 500Kwh ii ajuta STATUL si pe ei,săracii!
    CĂCI viloaiele au consum mare. Risipă, stat eșuat! Un plafon de 200kwh ii ajuta in primul rand pe amarasteni.
    ACESTA E STATUL ESUAT SI MAFIOT !
    O RUȘINE A EUROPEI !
    PS
    LA UN APARTAMENT CU 3 CAMERE FACTURA LA GAZE =700 lei
    Factură curent electric =200 lei
    Telefon, internet =130 lei
    TOTAL =1030 lei
    E bine pt pensionarii de rând?
    Si pt salariații de rând?
    Ce ziceți, Iohannis, Ciolacu, CÂȚU. CIUCĂ ?
    Povară pe Cei mulți cu venituri mici!

  10. Exact cum ziceam într-un comentariu anterior …sunt parteneri de afaceri cu împărțeala pe „60/40%” poate chiar mai rău, deci nu-i credeti deloc pe politicienii care varsă lacrimi de crocodil pe la Tv.????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.