Ce mai spune Budapesta despre construirea unui gard la granița cu România

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, vineri, că Ungaria nu va construi la frontierele sale „niciun kilometru de gard în plus față de ce e necesar”, exprimându-și speranța că România este în măsură să-și protejeze granițele proprii.

„Poate să-mi spună cineva dacă am un flux de 8.000 — 10.000 de migranți ilegali pe zi pe o porțiune de frontieră de mai multe sute de kilometri cum pot să-mi îndeplinesc obligațiile prevăzute de Acordul de la Schengen fără un obstacol fizic? Prin construirea acestui gard nu am adus niciun prejudiciu oamenilor cinstiți. (…) Nu construim niciun kilometru de gard în plus față de ce este necesar și sperăm foarte mult că România e în măsură să-și apere propriile granițe și niciodată nu va trebui să se confrunte cu fluxul de migranți cu care a trebuit să se confrunte Ungaria”, a spus Szijjarto, într-o conferință de presă comună cu ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.

„În momentul de față nu se construiește gard la granița dintre Ungaria și România. Se poate să se construiască, sperăm că nu va fi nicio situație în care să se pună în discuție acest subiect. Dorim atât României, cât și nouă înșine ca aceste două țări să nu fie supuse în viitor unei presiuni a migranților care să facă necesare măsuri ulterioare”, a adăugat șeful diplomației ungare.

Potrivit acestuia, la nivelul Europei există „o politică cu două sensuri” întrucât, a spus Szijjarto, chiar dacă politicienii europeni vorbesc foarte mult despre problema migrației, nu se întâmplă nimic pentru a proteja frontierele UE.

„Trebuie să stopăm această migrare necontrolată. Dacă Grecia nu e în măsură să-și îndeplinească această obligație, trebuie să creăm o altă linie de defensivă implicând Bulgaria și Macedonia. (…) Cu tot respectul față de Grecia, dacă cineva nu răspunde obligațiilor care derivă din apartenența la o comunitate, atunci trebuie să existe consecințe, pentru că riscul e ca întreaga comunitate să se destrame. Trebuie să luăm în considerare cu seriozitate acel scenariu că granița de sud a spațiului Schengen se va muta la granița de nord a Greciei”, a afirmat ministrul ungar.

Totodată, el a arătat că Ungaria susține România în demersul de aderare la spațiul Schengen.

Ministrul de Externe ungar s-a întâlnit vineri și cu premierul Dacian Cioloș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.