Ce zice Maternitatea Giulești?

Directorul medical al Maternității Giulești, Dinu Albu, acolo unde au fost depistați angajați cu cu stafilococ auriu, a susținut vineri că decizia Direcției de Sănătate Publică de a sista internările este una pripită și prematură, solicitând cu celeritate analiza probelor, ca unitatea să-și reia activitatea.

„Noi, conducerea Maternităţii Giuleşti, considerăm prematură, poate chiar pripită decizia DSP privind sistarea internărilor în acest spital, având în vedere faptul că deocamdată nu avem rezultatele finale ale probelor prelevate. Precizăm că încă din luna octombrie au fost luate toate măsurile necesare pentru asigurarea siguranţei actului medical în unitatea noastră şi prevenirea oricăror riscuri care ar putea afecta sănătatea tuturor pacienţilor. De asemenea, precizăm că toate măsurile care au fost dispuse de DSP când au venit la noi fuseseră deja luate din luna octombrie de către maternitate, cu mult înainte de control şi reprezintă de fapt o practică uzuală a acestei unităţi sanitare de elită din Bucureşti”, a spus Dinu Albu.

El a menţionat că în această maternitate se înregistrează cel mai mare număr de pacienţi dintre toate maternităţile Capitalei, anual fiind internate peste 13.000 de persoane din toată ţara. Maternitatea are, totodată, cel mai mare număr de naşteri din Capitală.

„Solicităm DSP să analizeze cu celeritate probele, astfel încât maternitatea să îşi poată relua activitatea cât mai curând. Vreau să menţionez un singur fapt. În ultimul an s-a investit în dotarea secţiei de neonatologie a spitalului suma de peste 3,2 milioane de lei de către Primăria Municipiului Bucureşti. De asemenea, a fost investită suma de 1,4 milioane de lei pentru reparaţii curente, reabilitări şi modernizări ale secţiei de neonatologie”, a precizat el.

Totodată, Sergiu Tasinschi, epidemiolog la Maternitatea Giulești, a declarat că toți bebelușii care au fost depistați cu stafilococ nu aveau, înainte de externare, culturi pozitive, subliniind că activitatea unității a crescut în luna octombrie, prilej cu care au fost întărite măsuri împotriva infecțiilor.

„Dacă vreți să aflați cum ne este nouă, să știți că nu ne este ușor. Asta o spun în numele colectivului. Depunem eforturi să depășim această situație. (…) La începutul lunii octombrie, am fost înștiințați de ASSMB prin adresă scrisă, că maternitatea Filatrnopia, Polizu, Malaxa, Cantacuzino își restrâng activitățile. Luând la cunoștință acest fapt, (…) am solicitat întrunire de urgență a factorilor responsabili fiindcă ne dădeam seama ca o să fim sufocați, în primul rând secția de Terapie Intensivă – nouă născuți. S-a luat decizia ca fiecare șef de secție, asistentă-șefă, să-și întărească măsurile de prevenire și control a infecțiilor nosocomiale”, a declarat Sergiu Tasinschi, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit medicului, în 2018, până la primirea adreselor privind activitatea redusă a celorlalte maternități, lunar, la Giulești, aveau loc aproximativ 320 de nașteri, însă în octombrie, s-au înregistrat 380 de nașteri.

„În 7 noiembrie eram suprasolicitați. Atunci s-a decis pentru prima dată testarea personalului privind portajul nazal de stafilococ auriu. Etapizat, a fost testată toată secția de neonatologie: 57 de persoane, 15 erau purtători sănătoși de stafilococ care, începând cu 12 noiembrie, au început să ia medicația. Pe data de 12 am fost înștiințați de la Spitalul Grigore Alexandrescu se înregistrează 5 copii internați – la acel moment – și la care s-a pus în evidență stafilococul auriu. Ne-am adunat și am decis limitarea internărilor. S-a decis în data de 12, pe o perioadă de 2 săptămâni”, a mai spus medicul Sergiu Tasinschi.

Acesta a mai spus că din toate cele 12 cazuri de copii infectați, „e posibil” ca doar trei să aibă legătură cu Maternitatea Giulești.

„Avem 12 cazuri, din aceste 12 cazuri, e posibil ca 3 cazuri să aibă legătură cu spitalul nostru. Restul, lăsăm autoritățile să facă investigațiile. (…) Toți acei copii erau normoponderali. S-au externat in medie după 48-72 de ore de la naștere. Când s-au externat de la noi din maternitate nu aveau culturi pozitive. Markerii de inflamație la acești copii erau în limite normale. Dacă exista o minimă suspiciune că acești copii nu sunt în regulă, nu erau externați”, a mai spus medicul.

Precizările vin după ce Directia de Sănătate Publică București a solicitat maternității să sisteze internările începând de vineri, a anunțat Ministerul Sănătății.

„Conducerea DSPMB consideră necesare instituirea unor măsuri mai severe de combatere și limitare a infecției cu Stafilococ Auriu MRSA. Astfel, începând cu dată 30.11.2018 se sistează toate internările în unitatea spitalicească”, transmite Ministerul Sănătății.

Anterior, Ministerul Sănătăţii a anunţat că toate maternităţile din ţară vor fi controlate, după scandalul copiilor născuţi la Maternitatea Giuleşti, care au ajuns cu infecţii stafilocice la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, precizând că 11 angajaţi ai secţiei de neonatologie ai maternităţii au stafilococ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Tare ma tem ca stirea asta e fabricata de tolontani. Bineinteles ca nu se vor confirma toate suspiciunile. Important pentru zvoneri e ca se mai blameaza niste medici si se mai reduce increderea in sistemul medical, asa prapadit cum e. Higiena in spitale nu trebuie asigurata numai de personal, ci si de vizitatori. Apartinatorii vin de pe strada, cu hainele murdare si pline de microbi, fara halate si nespalati ( mai ales aia care vin cu ciurda ). E o mare gresala ca accesul nu e restrictionat.

    • Accesul are restricțiile și regulile sale. Spitalul are obligația de a veghea la respectarea orarului de vizită, la buna efectuare a dezinfecției și sterilizării și de a asigura echipament de protecție pentru vizitatori. Un spital nu e un sat fără câini în care se intră și se iese după bunul plac pentru că materia primă a spitalului sunt pacienții care sunt obligați și ei să respecte regulile stabilimentului. Românul este o ființă paradoxală. În mod normal tratează lucrurile cu dezinvoltură și ușurință (merge nene și așa), după regulile personale dar când se întâmplă pocinogul devine brusc cel mai zelos și mai drastic (DSP-iștii demonstrează ministerului că nu e de joacă cu ei pentru că uite ce pregătiți, răi și drastici sunt). În mod normal, ar trebui făcută treaba respectând procedurile și protocoalele în fiecare zi și la spital, și la DSP, și la ANMCS. Dar cum ierarhia în țara asta este stabilită politic și nu tehnic, lucrurile merg prost și fără șansa de a se îndrepta atâta vreme cât nepotismul și amantlâcul funcțiilor se desfășoară plenar. Sunt convins că se va găsi și acarul Păun în persoana unei asistente sau îngrijitoare de curățenie, ambele fără pile și fără sprijin politic. Maternitatea Giulești la fel ca întreaga Românie coruptă are o tradiție bogată în acest sens.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.