Ce ne așteaptă cu guvernul PNL-USR PLUS-UDMR la putere

Câteva declarații ale liderilor coaliției spun mai mult despre intențiile lor și ale partidelor decât toate discursurile din jurul formării noului guvern.

Să nu uităm de ele: sunt chei prețioase de înțelegere a ceea ce ne așteaptă cu guvernul PNL-USR PLUS-UDMR la putere.

1. „Este garanția implementării programului România Educată”: așa s-a referit fostul premier Ludovic Orban la Sorin Câmpeanu, avocat al plagiatului în mediul universitar, traseist multiplu și omul care anul trecut era propus premier de Victor Ponta, al cărui partid nici n-a mai intrat acum în parlament.

Faptul că fostul premier s-a referit așa la pariul măreț al președintelui Iohannis, pariu pierdut deja printre pepsiglasuri, arată o agresivitate pasivă teribilă la adresa lui Klaus Iohannis, explicabilă la un om care s-a văzut lăsat cu ochii în soare după ce timp de un an întreg a fost asigurat de președinte că indiferent cine câștigă alegerile, tot el va fi desemnat premier. Aluzia lui Orban la România Educată sugerează că n-are sens ca scandaloasa impunere a lui Câmpeanu la Educație să-i fie reproșată lui, fiindcă nu el e de vină, așa cum nu el va fi responsabil nici de alte decizii care vor fi luate de noul guvern.

2. „PNL este câștigătorul moral al alegerilor”, a spus același Orban în seara alegerilor. Atunci poate încă mai spera că după ce vin tare din urmă voturile din diaspora, însă ideea de câștigător moral nu se referea la rezultatul alegerilor, ci la o anumită postură de martir, de premier al unui guvern care s-a sacrificat pe altarul combaterii pandemiei, primind ca răsplată nerecunoștința electoratului, care a preferat să voteze cu PSD, USR PLUS și AUR.

Această atitudine de martir, încurajată de unii dintre fruntașii partidului, la fel de deranjați ca președintele Iohannis de oricine îndrăznea să critice oricât de vag prestația guvernului, a apărut în primăvară, când liberalii au văzut că apelul la cei din diaspora de a rămâne în țările lor și de a suporta carantina la intrarea în țară nu e primit cu drag, ci întâmpinat cu înjurături, după cum a constatat pe pielea sa însuși Rareș Bogdan, odinioară locomotiva electorală a PNL.

Acum, pierderea alegerilor a făcut ca atitudinea de martir să se transforme în resentiment atât față de electorat, a cărui nerecunoștință PNL tot nu o înțelege, cât și față de președintele Iohannis. Un premier lipsit de resentiment nu și-ar fi dat demisia ostentativ, în plină pandemie, și numai de la șefia guvernului, nu și a partidului. Nici n-ar fi cedat atât de mult în fața celorlalte partide din coaliție doar ca să capete șefia Camerei, în chip de răsplată după anul de sacrificii.

3. „La momentul demiterii guvernului Dăncilă, a existat un singur partid care și-a asumat guvernarea”, a spus în campanie Raluca Turcan, reluând o idee pe care ea și alți liberali au tot exprimat-o de-a lungul anului, anume că PNL a fost sabotat de USR PLUS – ba când pluseriștii n-au vrut să intre la guvernare, ba când au îndrăznit să nu susțină PNL în obsesia sa de a forța anticipatele, ba în disputele din campanie.

Într-o memorabilă emisiune tv din 12 martie (ziua când CCR a respins ordonanța pentru anticipate), Turcan era preocupată nu de epidemia care tocmai se accelera, ci să-și verse năduful pe „partidele care se dădeau cu fundul de pământ că susțin alegerile anticipate și azi s-au răzgândit”. Acum, resentimentul acesta (care a crescut în intensitate pe măsură ce PNL a scăzut în sondaje) i-a furnizat lui Ludovic Orban o pârghie de a ralia în jurul său partidul, vânzând liberalilor ideea că dacă îl susțin să fie uns șef al Camerei (și reales la viitorul congres al partidului), el e singurul care se poate opune adversarilor de la USR PLUS.

Cu alte cuvinte, ca șef al Camerei, Orban va acționa ca în opoziție, respingând introducerea pe agendă a unora din viitoarele legi propuse de USR PLUS. Cert e că încă de la alcătuirea programului de guvernare comun, unele planuri ale USR PLUS au fost cu succes reduse la statutul de inițiative simbolice și exilate peste doi-trei ani (ceea ce nu e rău în cazul, de pildă, al desființării impozitului pe salariul minim, o idee susținută de noul ministru al economiei, Claudiu Năsui, având drept consecințe chelirea bugetului și optimizarea fiscală numai în folosul angajatorilor).

4. „Avem un guvern investit pentru a da OUG dacă lucrurile se înrăutățesc. Eu mă gândesc însă la relaxare”, a spus noul premier Florin Cîțu după votul de învestire, întrebat de probabilitatea unei carantine pentru combaterea pandemiei.

Declarația lui a fost aproape concomitentă cu un comentariu al lui Raed Arafat cum că nu sunt excluse măsuri de carantină dacă noua tulpină de coronavirus, care a oprit traficul între Marea Britanie și peste 40 de țări, se va răspândi pe continent. Sau cu știrile despre a doua tulpină nouă, apărută în Africa de Sud, încă și mai contagioasă decât cea britanică. Și dacă acestea n-ar fi existat, statistica oficială tocmai dăduse pentru România o rată de pozitivare a testelor de 21%, când pentru aducerea sub control a pandemiei ar trebui ca rata de pozitivare să scadă sub 5%.

Explicația norișorilor roz pictați de Cîțu e aceeași ca înainte de alegeri, și am mai vorbit despre ea: intenția de a vârî sub preș amploarea pandemiei și de a brava că România se descurcă bine, că economia produce bani în continuare ca să-și poată plăti datoriile și că nu va fi impusă nicio carantină care să umfle factura socială a pandemiei. Acest discurs este destinat exclusiv piețelor financiare și analiștilor, aceiași cu care a tratat fostul ministru de finanțe Cîțu.

Prin urmare, vom avea probabil cel mai optimist guvern din Europa, capabil să-l facă până și pe Ludovic Orban să pară un campion al alarmismului. Electoral, nu va dăuna PNL faptul că o astfel de atitudine va mai tăia din zelul AUR de a acuza „dictatura sanitară”. PNL ar putea doar să piardă teren în fața PSD, dacă într-adevăr s-ar aplica înghețările de salarii și restructurările de personal bugetar despre care tot vorbesc social-democrații când se referă la intențiile guvernării de dreapta. Cu cât redresarea economică va veni însă mai târziu, cu atât scade probabilitatea ca asemenea măsuri să fie luate mai devreme, din același considerent al evitării măsurilor prociclice pe care Cîțu l-a avut în vedere și ca ministru.

5. „Mi-am asumat poziţia de vicepremier pe partea de coordonare a ceea ce înseamnă dezvoltare europeană”, a spus după votul de învestitură Dan Barna, copreședinte al USR PLUS, adăugând că își dorește ca toate ministerele care vor dezvolta proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să fie sub coordonarea lui.

Această declarație, care transformă practic USR PLUS în stăpânul robinetului de bani cu care se va dezvolta România și pe vicepremierul Barna într-un premier paralel, deși partidul lui a luat doar 15% în alegeri, anunță și cea mai importantă tensiune din interiorul coaliției. Miza cea mare a luptei pentru putere din guvern sunt cele 30 de miliarde de euro din PNRR, pe care președintele Iohannis și PNL au dat de înțeles că le-au dobândit de la UE doar grație talentelor lor de negociere.

Pe când încă părea să existe pericolul pentru USR PLUS ca guvernul rezultat din alegeri să fie dominat de PNL, pluseriștii au propus, ca soluție de a da la o parte mâna PNL de pe muntele de bani, ca Ministerul Fondurilor Europene să fie desființat, iar împărțirea fondurilor să fie făcută de alte ministere. În toiul negocierilor, presa simpatizantă USR PLUS a plusat cu știrea (dezmințită de PNL și necomentată în niciun fel de vreun oficial european) că UE ar fi foarte nemulțumită de proiectul de cheltuire a banilor din PNRR de către PNL și ar fi cerut refacerea lui din temelii.

După negocieri însă, odată ce USR PLUS a căpătat ministerul, n-a mai propus desființarea, ci doar transformarea în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – o metodă clasică a guvernelor noi de a înlocui oamenii vechii guvernări dintr-o instituție. Iar primele declarații ale ministrului pluserist demontează implicit ideea succesului liberal cu cele 30 de miliarde: jumătate sunt de fapt împrumuturi, nu granturi, afirmă Cristian Ghinea, iar din total trebuie alocat obligatoriu 37% pentru tranziția verde a economiei și 20% pentru digitalizare, ceea ce nu se întâmplă în proiectul actual realizat de PNL.

După Ghinea, propunerea negociată în coaliție este ca „[în] toată partea de digitalizare, inovare, tranziție verde, eficiență energetică, cred că ar trebui să ne orientăm spre mediul privat, astfel încât să nu fie doar statul cel care modernizează și dezvoltă România pe această zonă”. Prin urmare, atât potențialul de câștig pentru firmele prietene, cât și de cooptare a clientelei după modelul jafului din sănătate petrecut în guvernarea PNL cu echipamentele de pandemie, va fi uriaș, iar meciul între partidele din coaliție pentru împărțirea banilor va fi pe măsură.

Meciul respectiv explică și de ce între cei 21 de membri ai guvernului există o singură femeie, deși al doilea partid din coaliție se crede și modern, și progresist. Perioadele relaxate, cu creștere economică normală, sunt compatibile cu guvernări unde partidele admit și femei, mai ales acolo unde partidele la putere sunt deja sătule după ani de guvernare. În schimb, nu e loc pentru femei acolo unde incertitudinea economică e mare, unde apar resurse externe de bani cu impact excepțional, iar partidele la putere sunt nu doar flămânde și agresive din cauza perioadelor lungi de opoziție, dar și silite să guverneze în coaliție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

23 de Comentarii

  1. Stie toată lumea ce ne așteaptă. De ce să ne stricăm sărbătorile?

  2. Probabil că ne așteaptă împrumuturi și mai dezastruoase și, în sfârșit, proiectul de punere sub interdicție a României de către Marile Puteri. România, o Sahară în centrul Europei.Inainte, pas cu pas!

  3. Acest guvern chiar promovează vaccinurilor fabricate din copii avortați?

  4. Foarte buna analiza! Fiecare punct ar merita un articol separat. Mai ales cel legat de traseistul Sorin Câmpeanu care ,,educa” Romania, precum și cel despre pupilul Monicai Macovei care ,,dezvolta” Romania cu ajutorul ,,mediului privat”.

  5. ‘Romania educata cu prim ministru Cîțu care a obtinut in anul 1988, la examenul de treapta la Liceul Energetic nota 4 si a fost nevoit să studieze la… scoala profesionala! In acest moment au fost puse in functiune relatiile familiei Cîțu si directorul liceului, profesorul Ion Urea, l-a mutat din pix pe tanarul Cîțu la liceu.Dupa terminarea studiilor liceale, a dat examen la ASE Bucuresti – fara succes, de vreo doua ori, dupa care s-a lasat pagubas intrand la o universitate privata Romano-Americana. Din acest punct se cunoaste traseul, pe filiera SIE (spun gurile rele)” scrie Ziarul de Vîlcea
    Cel mai interesant, însă, găsim în revista colegiului un interviu luat cîndva, după 2016, lui Cîțu de către editorul Michele Regenold unde Cîțu explică felul în care a ajuns student în SUA. Spune el că a avut noroc. ”Fortune smiled”. Norocul unui puști cu o copilărie dificilă în comunism – dintr-o familie care nu a avut legături cu PCR, de a întîlni un absolvent al Grinnell, nu aflăm numele, care venise să predea în România timp de un an, prin 1991-92 și care l-ar fi ajutat să meargă în Iowa.Ani buni mai tîrziu, intrarea în politică s-a produs într-un mod extrem de original. In 2016, un prieten politician al cărui nume nu îl livrează, i-ar fi cerut ajutorul în campania electorală. ”Poți să te retragi oricînd vrei” îi dăduse asigurări prietenul liberal.
    S-a nimerit să îi placă, așa că a rămas. Deși e greu pe Dreapta, în România, din cauza preferinței românilor pentru PSD, se plînge Cîțu în interviu.
    Și mai aflăm că liberalul e un susținător al drepturilor LGBT și al libertății de inițiativă economică.”

    ”Nu fac compromisuri (în politică n.n.), pentru că pot oricînd să fiu bancher” mai declamă el. Desigur, cei de la ING Bank au avut altă părere cînd l-au dat afară cu scandal, prin 2011, dar accidente se pot întîmpla oricui.

    sursa:fluierul.ro

  6. „Ce ne așteaptă cu guvernul PNL-USR PLUS-UDMR la puter”? Nimic bun! Vai de capul nostru!

  7. Asta își doresc românii, restul mucles că acum „ei sunt la putere”. Praful și pulberea să se aleagă!

  8. Ce ne asteapta? Dezastrul. Fara cale de revenire. Romania este pe duca. Deja incep vanzarile, pardon privatizarile catre sacalii care au asteptat cu infrigurare instalarea guwernerului. Se va vinde tot ce a mai ramas romanesc, pe doi lei, ca doar e pandemie. Perlele Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Portul Constanta, etc, etc. Romanii dorm somnul de veci….Natie fara vlaga si fara coloana vertebrala; are ADN-ul slugii.

  9. Numai atat a mai ramas, dar restul unde este de ce nu intrebati partidul cel mai puternic din Romania ce s-a intamplat cu averea tarii din 1990 si pana in prezent.

  10. Suturi si scuipat spre cetateanul roman, plus invinuiri si umilinte!

  11. Sunt foarte fericit că în sfârșit ciuma roșie a fost alungată de la butoane. De acum președintele Iohannis și guvernul Câțu va construi România Normala așa cum așteptăm cu toții cu spitale moderne și autostrăzi că afară. Visul românilor s-a împlinit.

  12. Vor veni doar zile amare pentru Romani,copii si pensionari mai ales.

  13. GROPARII
    COMPLICI=ciolacii, ciungii, schiopii, orbii, surzii, nesimtitii, arogantii, pityfelnicii

  14. atat au manipulat sarmanii romani ca daca aduc aurul in Romania il ”mananca” Dragnea cu lingura.
    Ungaria care nu are decat 3 tone de aur a obtinut rapatrierea din Marea Britanie, noi avem de 20 de ori mai mult, 61 de tone in UK, dusmanii Romanie, PNL, USR au facut propaganda impotriva repatrierii si ziaristii le-au tinut isonul.
    iata dovada despre aurul Ungariei:
    https://www.capital.ro/vesti-neasteptate-pentru-dragnea-s-a-luat-decizia-la-granita-cu-romania-ce-se-intampla-cu-rezerva-de-aur.html

  15. @livia
    Privatizările activelor economice, super-profitabile, profitabile sau băgate artificial în faliment reprezintă o gândire defetistă, care ne-a caracterizat din plin în anii ’90. Dar după deceniile care au trecut de atunci, ar trebui să avem acum manageri, know-how, capital și structuri de siguranță națională care să vâneze rechinii și rechinașii ce ne dau târcoale. În fiecare zi suntem invitați să devenim Guatemala economică a Europei Centrale, pe principiul nu e prost cel care cere ci ăla care dă.
    Privatizările reprezintă la ora actuală O CRIMĂ, deoarece pierdem pe vecie toți banii care se varsă anual la bugetul de stat din profitul acestor afaceri, prin decizii de stat (unei companii private nu-i poți impune tu stat român să-ți cedeze parțial profitul). Pierdem complet capacitatea de a manevra în propria noastră economie, alții se vor dezvolta, noi vom bate pasul pe loc sau involuăm. Uitați-vă la cazul tragic al Petrom. Băgată în faliment în anii 2000 de mafioții românași post-decembriști, vândută de niște nimeni statului Austria acționarul majoritar al OMV pe nimic cu tot cu resursele imense și infrastructura extinsă, și voila, austriecii sunt satisfăcuți cu nivelul operațiunilor din România, nu mai investesc mare lucru, au tăiat și au dat la fier vechi o serie de capacități și ideea este că nu poți să le spui ce să facă. Avem nevoie de exploatere în Marea Neagră în benecifiul POPORULUI ROMÂN, avem nevoie de capacități de petrochimie, de centrale electrice pe gaz, dar, ce să vezi, pe proprietarii austrieci ai Petromului românesc înstrăinat, NU-I INTERESEAZĂ aceste necesități economice naționale vitale ci doar propriul lor PROFIT. Privatizări extinse și de succes s-au făcut și în Gabon și Coasta de Fildeș, în Gambia, Guatemala și San Salvador (mine de diamante, aur, petrol, plantații bananiere etc.) Oare de ce nu arată acolo ca în Elveția?

  16. iata ce scrie
    https://www.capital.ro/plan-socant-al-guvernului-romania-pe-cale-sa-devina-azilul-europei-e-scris-negru-pe-alb.html?utm_source=fanatik&utm_medium=referral
    ceea ce pe vremea lui Boc a fost doar o vorba ca va transforma spitalele in azile pt strai, TOVII de la guvernare au si un plan de un milion pe an,
    Deci ideea ca romanii daca vor sa traisca in Romania trebuie sa devina ingrijitori pt alte neamuri, de aceea nu trebuie sa invete si Anisie a fost ”culmea” afacerilor PNL/USR-PLUS…
    O tara fara viitor…BRAVO UE

  17. Ghinea la fonduri europene este cheia sigura a accesarii limitate de fonduri, asa cum vrea CE si a facut individul in guvernul accesari zero!

  18. Păi, vă spun eu,. Nu e greu de ghicit. La final de trimestru 1, adică după o sută de zile se trage o linie și se vede ceva, măcar o tendință. Perspectivele sunt sumbre.. Clar nu se vor incasa banii sperați,. Pentru împrumuturi UE ai nevoie de proiecte ”green deal” pe care primari proaspăt aleși nu prea cred că le vor putea concepe,. Cseke Attila deși un manager perfect și o inteligență rară, nu va putea aduce bani europeni in scurt timp. Deci, fiasco. Ceea ce urmează cu o pandemie severă și acum mult mai contagioasă, este o renunțare la romania,. Dezmembrarea va fi cuvântul cheie. Nu vor mai dori unii să țină spatele pentru alții puturoși și tâlhari. Cei ce vor mai apuca, vor putea constata..

  19. La ce te poti astepta de la cel mai slab, de la cel mai ticalos guvern din istoria Romaniei a tuturor timpurilor?

  20. Cand il auzi pe Jardan Durais ca spune: „Sunt foarte fericit că în sfârșit ciuma roșie a fost alungată de la butoane. De acum președintele Iohannis și guvernul Câțu va construi România Normala așa cum așteptăm cu toții cu spitale moderne și autostrăzi că afară. Visul românilor s-a împlinit.” iti dai seama ca asta a scapat de la Balaceanca! Cum dracu poti sa fi atit de ingramadit?

  21. Romania are guvern neconstitutional,girat ilegal de un incompetent aciuat la cotroceni ! Guvernul este neconstitutional pentru ca udmr NU ESTE PARTID POLITIC,iar aceasta formatiune culturala(neinregistrata ca partid politic!!)se afla la guvrnare !!

  22. Oaauuu mă,.. ”Ce vă așteaptă ?”..Dreaqu bre,. Scaraoțki in persoană,.Unii din presă deja se vaită ca purcelu la ignat, cum că ,..aoleooo, vor trebui să invețe limba maghiară, că jale și prăpăd, că ungurii in sus și in jos, că ce tupeu să ceri respectarea legilor in vigoare,. Oaauuu mă,.. jaleeeeee,. Evident sunt sudiști mahalagii, care nu știu ce inseamnă Transilvania multiculturală, multilingvistică, multinațională,. Astea sunt doar slogane pentru proștii din europa, care mai împing ceva bănuți pe astfel de chestii,.Pe urmă, pe cine mai interesează,..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.