Ce s-a întâmplat în Serbia după crime similare celor de la Caracal

Parlamentul din Serbia a adoptat în luna mai mai multe amendamente la Codul Penal, printre care și Legea Tijana, care prevede închisoarea pe viață fără drept de eliberare condiționată pentru crime similare celor petrecute la Caracal, informează Mediafax.

Legea Tijana prevede închisoare pe viață, fără drept de eliberare condiționată, pentru violarea și uciderea minorilor. Inițial, o persoană care comitea astfel de infracțiuni putea fi condamnată la închisoare pentru o perioadă de 30-40 de ani.

Amendamentul la Codul Penal a fost numit Legea Tijana, în memoria Tijanei Juric, o fată în vârstă de 15 ani care a fost răpită și ucisă în anul 2014 în zona Sombor din nordul Serbiei, eveniment care a generat un val de revoltă în rândul cetățenilor sârbi, conform Euronews.

Tijana Juric a fost răpită în noaptea dintre 25 și 26 iulie 2014 de către Dragan Djuric, un bărbat în vârstă de 34 de ani care locuia în cartierul Surcin din Belgrad. După 12 zile, cadavrul fetei a fost găsit îngropat în zona Sombor din nordul Serbiei. La scurt timp după, alte două fete au fost răpite, violate și ucise- Ivana Podrascic, în vârstă de 14 ani și Dragana Ciric, în vârstă de 18 ani, relatează publicația Balkan Insight.

Legea a fost adoptată în urma unei campanii de mai mulți ani desfășurate de tatăl fetei, Igor Juric.

O altă prevedere a Legii Tijana este că autoritățile trebuie să înceapă căutările unui minor declarat dispărut în momentul în care părinții anunță dispariția, nu după 48 de ore, cum a fost în cazul Tijanei Juric și al altor minori dați dispăruți până în acel moment.

De asemenea, modificările aduse Codului Penal prevăd pedeapsa pe viață și pentru uciderea unui oficial de stat, pentru acte de terorism, crime de război sau crime împotriva umanității. În aceste cazuri, persoanele condamnate pot cere eliberarea condiționată după 27 de ani petrecuți în închisoare.

Gheorghe Dincă, autorul crimelor de la Caracal, a recunoscut duminică faptele, spunând că a ars cadavrele Alexandrei și al Luizei. Luiza Melencu (18 ani) a dispărut în luna aprilie 2019, după ce a luat o mașină de ocazie. În același mod a dispărut Alexandra Măceșanu (15 ani). Suspectul a fost identificat abia vineri, după ce Alexandra a sunat de 3 ori la 112 pentru a-și anunța răpirea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

4 Comentarii

  1. Sirbii se dovedesc, iata, mai sanatosi la cap ca noi ! Probabil ca de aia au si fost bombardati in ’99 … Bine, ma rog, daca reintroduceau si pedeapsa capitala in cazurile prevazute mai sus, probabil ca iar le arunca UE bombe in cap !

  2. Ba,da astia n-au avut un Dragnea al lor? La noi de cativa ani se schimba legislatia numai in favoarea talharilor. Sa le dam lor Psd-ul,ca-i rezolva. Dar la ce neam sunt sarbii,la ei le puneau foc la politicieni,nu ca la noi, mai sunt si votati.

  3. Serbia este alta tara !!,Romania a ajuns guvernata de LEPRE care-si fac de cap .
    Romania nu-i guvernata de 30 de ani ,Romania este doar mulsa ,jefuita ,distrusa sistematic ,din ce tara a emigrat jumatate din populatie pe timp de pace ?????????????????.
    Ceea ce se face pentru acest caz este campanie electorala,in 2009 Basescu „cui nu-i place este liber sa plece ” ala a fost presedinte ??. Zeci de mii de copii abandonati ce trebuiau institutionalizati au fost victime ale leprelor care :traficau persoane ,drogau minori ,violau minori .
    Azi se face circ pe o nenorocire care nu-i unica in romania ultimilor 30 de ani,siguranta oamenilor a ajuns o vorba in vant ,iar vinovatii sunt bine merci parlamentarii si o administratie corupta iresponsabila si inconstienta si ignoranta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.