Ce să mănânci dacă vrei să te răcorești

Canicula continuă să-și facă de cap în această perioadă, iar specialiștii susțin că una dintre armele cele mai puternice pe care le avem este alimentația.

Destul de plastic, spun specialiștii, „o calitate bună a combustibilului este esențială pentru o calitate bună a vieții!”.

„Desigur, felul în care ne alimentăm este determinant atunci când vine vorba despre binele nostru general. Este important să știm ce trebuie să mâncăm în perioade de stres maxim, ce anume trebuie să mâncăm atunci când avem activitate fizică susținută și, dacă tot trecem prin acest lucru acum, ce este corect să mâncăm atunci când este foarte cald afară. În ciuda disconfortului prin care, cu totii, trecem, există câteva măsuri pe care le putem lua, măsuri alimentare care ne vor face să trecem mai ușor peste disconfortul termic.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.

În proporție mare, meniul nostru ar trebui să fie format din fructe și legume.

Cele mai bune fructe pe timp de caniculă: mere, pere, struguri dulci, pepene verde, pepene galben, piersici, roşii, mandarine, kiwi, cireşe, avocado, caise.

Cele mai bune legume pe timp de caniculă: varză, salată verde, castraveţi, roşii, sparanghel, conopidă, ciuperci, mazăre, ardei, cartofi, dovlecei, morcovi, pătrunjel.

„Alunele sărate sunt bune de consumat vara din două motive: în primul rând pentru că acestea te vor face să consumi cantităţi mai mari de apă, iar în al doilea rând, pentru că datorită conţinutului de sare vei reţine mai multă apă în organism, ceea ce înseamnă că vei fi mai hidratat.”, continuă Wasim Nazer.

Desigur că avem și contraindicații. Nutriționiștii ne recomandă să nu consumăm alimente grase, carne de vită, carne de porc, alcool si cafea.

La capitolul băuturi, lucrurile sunt la fel de serioase, iar ca primă recomandare și cea mai importantă este evitarea alcoolului. Fie că este bere, vin, nicio băutură pe bază de alcool nu ajută la hidratare, din contra, efectul său diuretic determină dezhidratarea. Băuturile carbogazoase, „prietenii falși” care conțin zahăr, sunt, de asemenea, interzise.

Lichidele potrivite pe timp de caniculă sunt: limonada, socata, ceaiul de tei cu lămâie, suc de fructe proaspete, ceaiul de busuioc, ceaiul verde, ceaiul de rozmarin, ceaiul de coriandru, ceaiul de sunătoare şi cel de măceşe.

„Un litru de limonadă pe zi te va răcori instant şi îţi va reda toate mineralele pierdute.”, spune specialistul.

Sucurile de fructe proaspete trebuie consumate imediat după preparare, pentru a evita efectul oxidării. Sunt indicate sucurile preparate în casă.

 

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.