Ce se întâmplă anul acesta cu examenele naţionale

Examenele naționale vor avea loc cu prezență fizică, la datele stabilite, indiferent de evoluția epidemiologică, a declarat duminică Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la DigiTV.

În contextul recentului ordin emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, ministrul a spus că elevii din anii terminali vor merge la cursuri exact ca și până acum, în scenariile verde și galben. Mai mult, chiar și în scenariul roșu, vor merge la fel ca în cele patru săptămâni care s-au scurs de la începerea semestrului doi, pe data de 8 februarie, a adîugat ministrul.

Cîmpeanu spune că prezența elevilor în clasele terminale a fost între 12 și 14 elevi pe clasă. „Acei elevi care au putut și au dorit să meargă la școală au mers la școală. La fel se va întâmpla și luni, precum s-a întâmplat vineri, cu elevii care au putut să meargă la școală. Nu au depășit jumătate din efective”.

Înjumătățirea prezenței în clase a fost cerută de Ministerul Sănătății, ca o cerință de respectare a regulilor de distanțare socială, spune Sorin Cîmpeanu. Pentru cazul în care un elev va vrea să meargă la școală și nu va putea, pentru că se depășește jumătatea, ministrul spune că a transmis duminică dimineață o notă către unitățile școlare prin care reamintește faptul că absolut toți elevii care nu pot participa la cursuri cu prezență fizică, din orice motiv, au dreptul la educație, prin predare sincron. Câmpeanu spune că în cazul în care predarea sincron nu a fost posibilă, au fost transmise elevilor conținutul și temele de rezolvat, „modalități mai puțin eficiente”.

Ministrul a adăugat că a obținut accesul cu prezență cu prezență fizică pentru orele remediale indiferent de clasă, inclusiv clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, inclusiv clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, indiferent de scenariu. „Este obligatoriu să avem prezență fizică pentru ceea ce s-a pierdut prin predarea online”.

Ministrul spune că va reveni cu precizări în cazul în care mai mult de jumătate dintre elevi vor vrea să participe la cursuri fizic, eventual printr-o rotație a elevilor.

În cazul unei creșteri a numărului de infectări peste 6 la mie și a impunerii unor restricții mai dure, orice activitate va fi suspendată, a spus Cîmpeanu. „O singur excepție va fi, pe perioada examenelor naționale. Am inițiat deja discuțiile la nivelul CNSU pentru a lua în considerare o excepție pentru derularea examenelor naționale, cu prezență fizică, la datele stabilite. Nu va exista niciun elev care să nu poată susține examenele naționale, indiferent de evoluția epidemiologică”.
Un ordin comun al Ministrului Educației și Ministrului Sănătății emis sâmbătă modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor sau instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. fara nota la „educatia pentru sanatate” bacul este compromis….
    se poate introduce mascat(….) la examenul de lb. rromana,
    comentati:
    „in casutza din padure
    aveau casa 2 pitici.”

  2. Bă băiatule … ceea ce faci tu, nu este „Art 352 Zădărnicirea combaterii bolilor”? De ce nu se face media din cei 4 ani de liceu sau cu media din clasa a XI-a sau a XII-a ??? … aaaaa băieții de bani gata, beizadelele nu au învățat tot liceul, au medii mici și vor rata facultăție preferate… la examenul de bac rezolvă babacul. Noi suntem mai capabili decât englezii care au anulat examenele nationale în acest an. Noi suntem tari…

  3. La ce va mai trebuie EXAMENE NATIONALE ??? Dati-le mai DIPLOME la toti ANALFABETII !!! Ca oricum , chiar daca ai invatat pe branci , diploma ta nu conteaza , ci conteaza SUMA cu care ai cotizat !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.