Ce se întâmplă cu Simona Halep?

Ce se întâmplă cu Simona Halep? De marţi 19 ianuarie, orele 12.00, această întrebare şi-o pun toţi iubitorii tenisului din România, şi, nu numai, specialiştii de la noi şi din alte părţi. Eliminarea din primul tur la Australian Open de către o jucătoare din top 100 +, trebuie privită dincolo de încadrarea ei în categoria marilor surprize. Halep a fost elimiată exact când a beneficiat de o tragere la sorţi relativ blândă, mai mult, de pe culoarul ei au dispărut marţi, înainte de a intra ea în teren, o destul de incomodă şi arţăgoasă Lesia Tsurenko şi mai ales experientata Venus Williams, reintrată toamna trecută, după 3 ani, în top 10. Exista deci premiza unei calificări în semifinală. Totuşi, românca a dat cu piciorul şansei care de această dată părea că i-a surâs. Dar nu înfrângerea în faţa chinezoaicei de pe locul 133 (ne-)a durut, ci jocul practicat pe „Margaret Court Arena”. Un joc şters, cenuşiu, fără pic de personalitate, un joc specific unei jucătoare cantonate în zona locurilor 40 – 60 în WTA. Nu eliminarea reprezintă o tragedie – Halep nu este nici prima şi nici ultima jucătoare din top 10 care iese din primul tur al unui turneu, ci jocul ei trebuie să dea de gândit. Pentru că dacă va continua pe aceeaşi linie, atunci viitorul nu arată deloc bine. Trebuie însă să vedem, care sunt cauzele pentru care Simona Halep nu mai este Simona Halep cea pe care o ştiam din 2014 şi 2015. Simona a declarat după meci că adversara a fost puternică, a jucat foarte bine şi că ea a prins o zi slabă, generată şi de starea ei de sănătate anterioară. Aş accepta această concluzie, dar numai după următoarele două-trei turnee la care va participa. O paranteză. Ştie toată lumea că este o diferenţă uriaşă între FC Barcelona şi Espanyol Barcelona. Şi totuşi, în ultimul meci de campionat, „Barca” nu a reuşit să câştige, meciul terminându-se 0-0. Se putea trage concluzia că echipa fanion a Cataloniei este pe topogan. Nu. Şi acest lucru a fost demonstrat în următoarea săptămână, când în dubla din „Copa del Rey”, FC a surclasat pe Espanyol. A avut FC o zi mai slabă şi Espanyol una foaarte bună. Este şi acesta un exemplu care mă obligă să nu exclud din start justificarea primei noastre rachete. Personal, ca om care timp de aproape 25 de ani nu a ieşit dintr-o sală de sport sau arenă, consideră că trei elemente (separat sau combinate) pot sta la originea jocului slab din acest început de seuon.

  1. Starea de sănătate

Simona Halep a acuzat în ultimul timp o serie de probleme de sănătate. Ba la tendonul lui Achile, ba o gripă rbelă, ba… A duce pe „picioare” aceste probleme nu reprezintă o soluţie. Cred că aici a greşit Simona şi mai ales cei din staff-ul ei. În pauza competiţională Simona Halep trebuia să facă un control medical general şi sever. Şi chiar să renunţe de a se înscrie la unele turnee dacă din punct de vedere medical nu era 100% aptă. Într-un sport de anduranţă cum este tenisul, în care participă la două, câteodată chiar trei turnee într-o lună, nu se improvizează. „M-a durut azi, îmi revin până săptămâna viitoare”, este un principiu care trebuie să dispară în ceea ce o priveşte pe Halep. Nu ştiu dacă Halep a făcut sau nu, un control general înainte de a pleca în Australia. O simplă vizită la un medic, un RMN nu sunt suficiente. De la ea şi nici de la staff-ul ei nu am aflat. Un lucru este sigur. Dacă Halep va continua să ducă „pe picioare” problemele ei de sănătate, atunci nu o văd deloc bine. Aici, Ilie Năstase avea dreptate săptămâna trecută când declara că este mai bine să facă o pauză de câteva luni, pentru că altfel riscă să îşi termine prematur cariera. În tenisul feminin avem multe exemple cu jucătoare de mare valoare, aflate în top 10 sau 20, care la 25, 26 sau 27 de ani au pus racheta în cui, pentru că nu mai puteau juca din cauza accidentărilor netratate la timp. Ştiu, există riscul în cazul unei pauze forţate să cadă locuri multe în clasament. Dar este mai bine şi în acest caz revenirea „în faţă” nu va fi de durată. Avem exemplu negativ al Victoriei Azarenka. Belorusa a procedat exact ca Simona, şi de doi ani şi jumătate se chinuie să revină în top 5. Ea mai mult a pierdut decât a avut de câştigat. Abia acum, refăcută total, se îndreaptă cu paşi repezi spre podiumul WTA. Şi Radwanska a căzut în 2014 mult în clasament, pentru că ducând „pe picioare” o serie de probleme medicale nu a mai dat randamentul care a urcat-o până pe locul 2 în WTA. Repet, nu ştiu care este situaţia medicală actuală a Simonei, nu ştiu dacă a făcut examene medicale generale, specifice unui sportiv de mare performanţă. Dar dacă are probleme, atunci PAUZA este soluţia cea mai bună.

  1. Pregătirea de iarnă

Este posibil ca jocul precar al Simonei Halep să se datoreze şi (sau numai) modului în care a efectual pregătirea de iarnă. Iarăşi nu ştim nimic despre ce a făcut Simona în perioada de pauză competiţională. Am văzut doar câteva poze cu o „bulgăreală” la Poiana Braşov, împreună cu antrenorul ei, Darren Cahill. Pregătirea din pauza competiţională este foarte importantă, şi de regulă sportivii sau antrenorii lor nu fac un secret din ea. Nu pot face speculaţii, dar tare îmi este teamă că Simona nu a lucrat cum trebuie în luna decembrie mai ales. Ar mai fi o problemă: Halep nu este o jucătoare rezidentă într-o ţară în care iarna se vede mai mult la televizor. Antrenorul ei este australian, a anttrenat şi în SUA, deci este posibil ca să nu fie un specialist al pregătirii de iarnă. Nu ştim mare lucru cine este preparatorul fizic al Simonei. Dacă este unul permanent sau ocazional. Toate aceste aspecte îşi pot pune amprenta asupra evoluţiei unui sportiv, mai ales la reluarea sezonului. Am văzut mai multe jucătoare de top care s-au aflat în dificultate în acest început de sezon. Angelique Kerber, una din cele mai constante jucătoare din ultimii doi ani, a scăpat marţi de înfrângere doar pentru că adversara ei, când a avut o minge meci, i-au lipsit 10 centimetri (Misaki Doi are 1,53 m) pentru a agăţa un lob la fileu, Venus Williams, Sloane Stephens au practicat şi ele un joc „a la Halep” şi au pierdut surprinzător, iar Serena Williams, nu a arătat nici eaa mare lucru. Este posibil ca şi la ele, pregătirea din extra sezon să fi fost deficitară.

  1. Pregătirea psihologică

Aici lucrurile sunt clare. Simona nu are un psiholog permanent al ei, care să o însoţească la toate turneele. La nivelul ei, acest lucru este obligatoriu. Unele consultaţii sporadice când este în românia sau chiar telefonice nu sunt deloc suficiente. Simona, la cât câştigă, îşi poate permite să plătească salariul şi deplasările unui psiholog. Ea ar avea de câştigat. Multe din înfrângerile nesconttate ale ei s-au datorat şi căderilor psihice. Şi meciul din primul tur de la Australian Open reprezintă o dovadă în acest sens, chiar şi în condiţiiile unui joc slab. Halep a revenit de la 0-4 în primul set şi din următoarele 10 game-uri a câştigat 7. În mod normal, jucătoarea care vine din urmă nu prea pierde meciul. Citiţi cronicile din primele două zile şi veţi vedea cel puţin 10 meciuri în care jucătoare care au câştigat cu 6-1 primul set, au pierdut în final pentru că adversarele au „venit din urmă”. Simona a avut în setul secund 3-1 şi trei mingi de 4-1 pe serviciul advers. Nu le-a fructificat, a căzut psihic şi a pierdut 5 game-uri la rând. Nu este pentru prima oară când pierde 4 sau 5 game-uri consecutiv când conducea pe tabela de scor. Toate aceste sincope majore pot fi rezolvate prin asistenţa permanentă a unui psiholog. Evident, la turneele de Grand Slam şi mi se pare că şi la cele de categoria Premier Mandatory, în timpul meciului o jucătoare nu aare dreptul să primească indicaţii de la staff-ul ei. Dar pregătirea psihologică se face înainte de meci, iar pe parcursul jocului – cine este foarte atent, poate a observat – există totuşi o serie de comunicări ale celor din staff-ul unei jucătoare, bazat pe un cod se semne dinainte stabilit. Nu am văzut la antrenorul Simonei aşa ceva.

PS

Ma văd ogligat să răspund unor cititori ai Cotidianului, care consideră că „asta este valaroarea Simonei Halep” şi că mai mult „nu poate”. Evident, fiecare are dreptul la opinie. Dar Halep trebuie judecată obiectiv. O jucătoare care timp de doi ani şi jumătate este clasată în permanenţă în top 5, nu poate fi considerată ca neavând valoare. Au existat opinii care au susţinut că 2015 a fost un an mai slab decât 2014. Greşit. Simona Halep a terminat 2015 pe locul 2 în „Road Race”, clasamentul WTA bazat doar pe rezultatele anului în curs. În 2014, ea a terminat pe locut 5 în clasamentul aferent respectivului an. Deci nu se poate vorbi de un regres. Despre altceva se poate vorbi în 2016, şi nu o spun pentru prima oară: va fi un an mai complicat, pentru că două foste jucătoare din top3 de acum 3 ani, Azarenka şi Radwanska au revenit la forma lor de vârf, se pare că şi Kuznetsova şi-a adus aminte că a ajuns la un moment dat pe locul 2 în WTA, Kerber urcă constant, iar Muguruza a fost la finalul lui 2015, ce a fost Simona la finalul lui 2013. Deci concurenţa la vârf este mult mai puternică.

De asemenea trebuie să le amintes celor care susţin că Simona nu joacă pentru România ci doar pentru bani că: 1. Ca jucătoare de tenis, Simona halep, oriunde joacă, în dreptul ei apare numele de România. În alte sporturi, un profesionist este legat de ţară doar la meciurile naţionalei, la echipa de club străină nu i se afişează şi ţara. 2. Halep joacă pentru bani, pentru că aceasta este meseria ei. Dar şi aici trebuie ţinut cont că exceptând turneele din Golg, câştigurile sunt IMPOZABILE (sunt state în SUA, unde impozitul ajunge şi la 40%), din banii câştigaţi ea îşi plăteşte staff-ul, cazarea, transportul, masa etc. Deci când scriem că a câştigat 500.000 de USD, trebuie să şştie că nu toţi îi intră în buzunar; 3. În ultimă instanţă, mai trebuie să amintesc că Federaţia de specialitate, ministerul de resort, nu au contribuit cu nimic la cariera Simonei Halep. Dar asta este altă poveste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.