Ce se va întâmpla cu prețurile locuințelor după votarea legii dării în plată

Aplicarea legii dării în plată în versiunea acceptată de Comisia Juridică a Camerei Deputaților va duce la o ieftinire a locuințelor cu până la 10%, susține viceguvernatoul Băncii Naționale a României, Liviu Voinea. De asemenea, susține oficialul BNR, creditarea imobiliară se va reduce.

„Un efect important al implementării Legii dării în plată va fi scăderea prețurilor bunurilor imobiliare. Astfel, este de aşteptat ca, cel puțin pe termen scurt prețurile imobiliare să scadă cu până la 10 la sută, cu impact negativ asupra valorii activelor nefinanciare deţinute de populaţie”, a declarat Voinea care a prezentat Raportul asupra stabilității financiare, aprilie 2016.

Conform documentului, piaţa imobiliară a revenit la nivelul dinaintea crizei financiare internaţionale, iar principalii factori care au dus la această revenire sunt îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice şi a celor de finanţare. Evoluția ascendentă a prețurilor pieței imobiliare este o caracteristică la nivel european, iar în România, creşterea nu a depășit nivelul de alertă stabilit de către Comisia
Europeană pentru identificarea dezechilibrelor macroeconomice.

„Reluarea tendinţei ascendente a preţurilor imobiliare nu mai este concentrată în zonele metropolitane. În România, creşterea preţurilor bunurilor imobiliare rezidenţiale este generalizată, dar asimetrică la nivelul țării, astfel creșterea înregistrată în Capitală este mai redusă comparativ cu restul ţării”, se mai arată în raportul BNR.

Datele Băncii Centrale arată că prețul unui apartament standard în București a fost în 2015 de 745,88 euro pe metro pătrat, mai ridicat decât în 2014, când a fost de 726,48 euro pe metro pătrat. Totuși, valoarea din 2015 este mult mai mică decât în perioada 2006-2013. Spre exemplu, în 2006, un metru pătrat costa 1.058,71 euro, în 2008 a atins un maxim, de 1.901,59 euro. Criza financiară a dus la o scădere a prețurilor, ajungând la minimul din 2014. Prețul este considerat pentru un apartament standard de trei camera, cu o suprafață de 70 de metri pătrați.

„Piața imobiliară rezidențială prezintă o serie de caracteristici structurale care indică existenţa unei cereri potenţiale importante din partea populației pentru achiziţia de locuinţe. Factori ciclici precum îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice şi standardele favorabile de creditare contribuie de asemenea la stimularea cererii. Pe de altă parte, inițiativele legislative recente privind domeniul financiar-bancar acţionează în sensul reducerii cererii eligibile. Oferta de locuinţe are un grad ridicat de inelasticitate, iar sectoarele construcţii şi imobiliar sunt vulnerabile la ajustări ale ciclului de afaceri şi ale finanţării externe”, a mai spus Voinea.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a fost de acord să scoată programul Prima Casă din Legea dării în plată și a săltat plafonul creditului până la care se va aplica prevederile actului normativ la 250.000 de euro. Astfel, insistența BNR, a bancherilor și a Guvernului, a avut câștig de cauză iar Prima Casă nu mai face parte din legea acceptată de deputați. Deputaţii jurişti au mai votat şi amendamentul care stipulează că legea se va aplica pentru credite mai mici de 250.000 de euro. Şi amendamentul ca legea dării în plată să se aplice doar pentri creditele folosite pentru cumpărarea de locuinţe sau pentru terenuri cu destinaţia de locuinţă a fost
votat în Comisia Juridic ă a Camerei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.