Ce spun marii retaileri despre promulgarea legii supermarketurilor

Legea privind comercializarea produselor alimentare, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, restrânge libertatea consumatorilor de a alege cele mai bune produse la preţuri competitive, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR). Reprezentanţii asociaţiei susţin că acest act normativ este îndreptat împotriva marilor reţele comerciale şi, în pofida celor exprimate public, nu garantează sprijin pentru producătorii locali sau produsele româneşti. De acum înainte, spun oficialii AMRCR, obiectivul principal al oricărui comerciant nu va mai fi satisfacerea clientului, ci respectarea termenilor extrem de restrictivi impuşi de lege în ceea ce priveşte plata sau serviciile comerciale “pentru că altfel sancţiunea pentru nerespectarea acestora poate merge până la închiderea magazinelor”.

Conform legii, marile magazine vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, iar supermarketurile vor funcţiona în continuare şi în weekend. „Comercianţii – persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare”, se arată în lege.

Legea vizează că excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.

Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare va fi aprobă prin hotărâre de Guvern.

AMRCR susţine că marii retailer vor fi obligaţi să-şi reanalizeze politicile comerciale, să renegocieze contracte în mijlocul desfăşurării acestora, să renunţe la facilităţi şi servicii oferite pentru promovarea produselor locale, inclusiv cele româneşti şi să se orienteze pentru a găsi modalităţi de a susţine un flux financiar imens, impus fără justificare.

AMRCR apreciază că toate acestea se vor răsfrânge asupra preţurilor la raft şi vor avea repercusiuni majore şi asupra programelor de susţinere a producătorilor locali.

Reprezentanţii AMRCR susţin că această lege este de asemenea împotriva mecanismelor concurenţiale şi a principiilor după care funcţionează piaţa unică comunitară. Aceştia atrag atenţia că acest lucru se întâmplă la câteva zile după anunţul referitor la lansarea unor programe precum ‘România Competitivă’, dar şi la puţin timp după ce în cadrul Consiliului European s-a vorbit despre întărirea Uniunii Europene, în contextul Referendumului referitor la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

La rândul său, iniţiatorul legii, Ovidiu Donţu, a declarat că promulgarea actului normativ este o victorie a producătorilor care s-au bătut pentru eliminarea barierelor privind accesul pe piaţă a produsului românesc. „Este o victorie a producătorilor din Bucovina, în special, şi a celor din România în general, care s-au bătut pentru eliminarea barierelor privind accesul pe piaţă a produsului românesc. Ca lucrător în Camera de Comerţ din Suceava timp de 12 ani cunoşteam o parte dintre aceste bariere şi am propus eliminarea lor prin această lege. Practic, supermarket-urile vor fi obligate să negocieze cu producătorii locali pentru ca 51 la sută din produsele româneşti să se regăsească pe raft în marile magazine”, a spus Donţu pentru Mediafax. Acesta a mai declarat că există şi legislaţia depozitelor agro-alimentare care îi ajută pe aceştia să aibă cantităţile necesare pentru aprovizionarea ritmică a marilor magazine şi consideră că legea cooperaţiilor va ajuta şi ea la punerea în aplicare a acestei legi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.