Ce spune Isărescu despre un Guvern de tehnocrați

Un Guvern de tehnocrați, cu un premier tânăr, poate fi o soluție pentru actuala criză politică, însă cu un mandat clar și limitat la păstrarea stabilității macroeconomice, la asigurarea creșterii economice și la organizarea de alegeri liniștite și corecte, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței prind Raportul trimestrial asupra inflației.

„Șansele unui Guvern tehnocrat, înțeleg că sunt mari. În asemenea perioade, proba noastră este trecutul. Desigur, nu poți să iei trecutul și să îl extrapolezi. (…) Dar în trecut, în parametri dați de o criză politică, de potențialul unor tensiuni sociale mai puternice și nevoia de alegeri, eu cred că un guvern de tehnocrați poate face față, dacă i se dă un mandat clar și limitat. Nu poți să le ceri orice! Câteva obiective: alegeri clare, liniștite, păstrarea stabilității macroeconomice și creștere economică. Desigur și cu ambiția de a mai face ceva și pentru mediul de afaceri, pentru că stabilitate macro cu tensiuni micro nu este un lucru de durată. Va lua timp, cu reformele structurale. Cam greu le faci într-un an electoral. (…) Eu cred că este un lucru perfect fezabil”, a declarat Isărescu, citat de Agerpres.

El a comparat actuala situație cu cea din 2000, când a condus un Guvern de tehnocrați timp de un an. „De bine de rău am revenit la un minim de creștere economică, dezechilibrele s-au limitat și alegerile au fost libere și corecte. De ce nu ar fi și în 2015, dacă există înțelegere și consens politic de sprijinire a acestui Guvern cu obiective clare”, a afirmat guvernatorul BNR.

În ceea ce privește posibilitatea ca premierul tehnocrat să provină din interiorul BNR, Isărescu a spus că este posibil, dacă partidele politice solicită acest lucru, însă trebuie să fie un tânăr. „Să fie tânăr, nu mai poate oricine! Cererile din piață sunt, în definitiv, pentru tineri! Altă generație, alte aspirații”, a precizat Mugur Isărescu.

Referitor la protestele anunțate pentru luni seară la sediul băncii centrale, guvernatorul a spus că este deschis la discuții cu protestatarii. „Au mai fost aici și de fiecare dată nu am respins dialogul, dimpotrivă! Dacă au cereri clare, vom încerca să dialogăm cu dânșii, într-o manieră care ne dorim să fie cât mai civilizată, și noi făcând efortul să nu fim extrem de tehnici, să coborâm până unde se poate coborî, însă fără a vulgariza, explicațiile, discuțiile și limitele pe care le are banca centrală”, a mai spus șeful Băncii Naționale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.