Ce trebuie să ştim dacă cumpărăm o maşină second hand

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a venit cu o serie de recomandări, utile la achiziţia maşinilor second hand.

”Asiguraţi-vă că operatorul economic funcţionează legal, deţine/afişează informaţiile necesare şi obligatorii (numărul de înmatriculare în registrul .comerţului, alte registre publice şi codul de înregistrare fiscal etc.); consultaţi recenziile altor cumpărători, în cazul achiziţionării online;  inspectaţi atent maşina, atât la exterior, cât şi la interior. Verificaţi uzura butoanelor, volanului, anvelopelor şi alte semne (rugină) care ar putea indica o rulare intensă; comparaţi mai multe oferte pentru acelaşi model şi an de fabricaţie, pentru a înţelege piaţa şi a evita preţuri supraevaluate”, au transmsi comisarii ANPC.

Alte recomandări au fost consultarea unui mecanic de încredere pentru o inspecţie profesională, înainte de achiziţie, cumpărătorul să se asigure că seria de şasiu poansonată pe şasiul sau caroseria maşinii corespunde cu cea din documente, iar pe site-ul RAR poate fi verificat istoricul maşinii şi kilometrajul.

”Puteţi solicita, contracost, un Certificat RAR Auto-Pass, care oferă date oficiale despre reparaţii şi inspecţii tehnice; asiguraţi-vă că preţul este afişat în lei şi conţine toate taxele: întrebaţi dacă preţul include TVA şi dacă există costuri ascunse; asiguraţi-vă că veţi avea garanţie conform legii. Pentru maşinile second-hand, garanţia trebuie sa aibă o durată de minim 1 an de la data livrării bunului; verificaţi dacă garanţia acoperă întreaga maşină, nu doar anumite piese (motor, cutie de viteze etc.); stabiliţi cu vânzătorul procedura de urmat în situaţia care impune punerea în aplicare a garanţiei, inclusiv indicarea service-urilor autorizate RAR”, au mai transmis comisarii ANPC.

Ei îi sfătuiesc pe cumpărători să se asigure că primesc toate documentele necesare:

  • documente de provenienta in cazul importului (certificate de conformitate);
  • cartea de identitate a vehiculului;
  • certificatul de înmatriculare; contractul de vânzare-cumpărare şi/sau factura;
  • certificat fiscal;
  • certificatul de garanţie; dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate (ITP).

Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Masina SH e loterie,decat un mertan de 100.000 de euroi,nou,si 10.000 sh,mergi si cumpara un Logan,Stepway,Suzuki sau Skoda .Nu o sa regreti,chiar daca nu te mai poti considera ‘aspirator de curve’

  2. Nenea VN cu regulile astea îmi e clar că îți iei SH ca la loterie.
    Prima regulă pt un coteț pe roți e să nu fi avut daună totală, ascunsă de vânzător, pentru a evita problemele de rulaj.
    A doua regulă e să găsești o mașină cu motorizare corespunzătoare, adică: mașină mare -> motor cu cilindree mare (fct de cât vă ține să plătiți impozitul), mașină mica -> vedeți și voi ce motorașe de mobră are producătorul în ofertă. Regula asta e încălcată de majoritatea cumpărătorilor. 🙂
    A treia regulă: SH cât mai „nou” -> de unde rezultă că uzura majorității componentelor e cât mai mică, asta ca să nu vă bazați pe mecanicul de încredere.
    Regula nr. 4: împărțiți bugetul în două: unul de achiziții și unul pt reparații (în orice mașină vei băga bani oricât de frumoasă e).
    Regula nr. 5: Dacă te plimbi numai prin oraș clar îți iei benzinară, pe GPL sau electrică. Pentru exterior sau drumuri mixte merge să luați dieseluri sau hybride.
    Regula nr. 6 și cea mai importantă: Învățați să conduceți. Dacă sunteți nervoși luați-vă un calmant și stați acasă până vă trece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.