Jucătorul de șah indian Anish Sarkar, în vârstă de trei ani și nouă luni, este cel mai mic șahist din istorie care a fost inclus în clasamentul Federației Internațională de Șah (FIDE). Statisticile sale sunt disponibile pe pagina organizației în X.
Sportivul a ocupat locul 1555 pe listă. A devenit cel mai tânăr jucător de șah din clasamentul FIDE, depășindu-l pe Afnan Tajwar Ailan, în vârstă de patru ani, din Bangladesh .
Potrivit ChessBase India , în octombrie 2024, Sarkar a concurat pentru prima dată într-un turneu de clasare – Campionatul Bengalului de Vest la categoria de vârstă sub 9 ani. La turneu, sportivul a obținut 5,5 puncte dintr-un posibil opt și a ocupat locul 24 între 140 de șahişti.
Născut pe 26 ianuarie 2021, Sarkar a început sportul în 2023 și și-a făcut debutul competitiv în octombrie anul trecut când a jucat la West Bengal State Under-9 Open. Învingând doi jucători cotați, el și-a asigurat 5,5 din 8 puncte pentru a termina pe locul 24. Într-un meci de expoziție jucat simultan, el a avut și ocazia de a juca împotriva Marelui Maestru Arjun Erigais, numărul 1 al Indiei și numărul 4 mondial.
O săptămână mai târziu, Sarkar a concurat la West Bengal State Under-13 Open, un turneu în care a îndeplinit cerința de a se confrunta cu cinci jucători calificați, ceea ce i-a adus în cele din urmă ratingul inițial FIDE de 1555.
Făcând acest lucru, el a depășit recordul anterior stabilit de Tejas Tiwari, care devenise cel mai tânăr jucător calificat
Mama lui Sarkar a spus că nu aveau „cunoștințe” despre șah. „I-am prezentat diferite canale YouTube, inclusiv desene animate precum Peppa Pig, dar a fost atras de videoclipurile de șah”, a spus mama lui Reshma pentru PTI.
Ea a adăugat: „În scurt timp, interesul lui a crescut și el urmărea acele videoclipuri la nesfârșit. I-am cumpărat o tablă de șah și piese, crezând că era sigur pentru el, chiar dacă nu-l puteam supraveghea îndeaproape. Deoarece era deja bun la numere și la numărătoare, șahul a devenit rapid favoritul lui”, mai spune mama sa.
Astazi copii se nasc cu degetul pe tableta. Insa precocitatea impinsa la limitele ei va aduce si uriase prejudicii, dupa aparentele avantaje.
Deja vedem ca cei tineri se pricep la totul si la nimic, superficialitatea domnind- e practic imposibil sa fii specialist in sute de domenii, de care nu scapi fiind inconjurat de tehnologie.
La prima vedere aceste fenomene vor duce la extinctia speciei, intrucat se va pierde exercitiul unor instincte esentiale de supravietuire.
@Homo
Dar nu si in popoarele unde traditia este inca vie. Cele doua religii Brahmana si Budista ii ajuta sa fie altfel decat ne imaginam…
E posibil ca micutul sa devina un matematician care sa rezolve din ceea ce a ramas nerezolvat. Poate va fi doar un joc sau un stimulent pt a urma o cariera profesionala. Sah-ul este si el un sport si depinde de cat de atent si eventual sa „vezi” cateva miscari…talent, atentie si o memorie buna. N% din problemele de mate din scoala devin automatisme/asemanari cu exercitiile deja rezolvate, uneori rezolvarea nu rationala ci datorata repetarii. Intre doi unul cu 100 de rezolvari si altul doar cate i s-au cerut il cred mai inteligent pe cel mai putin silitor. Dovada a fost ca tocilarul n-a reusit si cel caruia ii sclipea mintea da…Din pacate cei inteligenti nu au rabdare, tocilarii stiu sa munceasca si ei au sanse mult mai mari de a ajunge in varf decat cei inteligenti.