Cele două burse care au început ziua pe plus

Piețele financiare din Rusia și din Elveția au început ziua în contradicție cu celelalte burse din lume și au afișat creșteri la principalii indicatori. În jurul orei 09:00 GMT, indicele RTS al Bursei de la Moscova înregistra o creştere de 1,24% în timp ce indicele Micex înregistra un avans de 1,42%. De asemenea, rubla s-a stabilizat în raport cu moneda americană, un dolar fiind cotat la 63,86 ruble, şi a scăzut uşor în raport cu moneda europeană, un euro fiind cotat la 70,93 ruble. În Elveția, indicele SMI al Bursei din Elveția arăta la ora locală 11.00 o creștere de 1,18%, iar indicele SLI a consemnat un plus de 0,41%

„Rusia este poate piaţa emergentă considerată drept cea care va beneficia cel mai mult de pe urma unei preşedinţii a lui Trump, în speranţa că acesta ar putea relaxa în 2017 sancţiunile care vizează Rusia”, a declarat Charles Robertson, economistul băncii Renaissance Capital. Vladimir Putin a fost unul din primii şefi de stat care l-a felicitat pe Donald Trump. Într-o telegramă, Putin i-a spus lui Trump că dialogul dintre Moscova şi Washington trebuie să servească intereselor ambelor ţări şi şi-a exprimat speranţa într-o bună conlucrare în ceea ce priveşte relansarea relaţiilor dintre Rusia şi SUA.

Bursele europene au deschis şedinţa de miercuri în scădere, după ce candidatul republican Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA, provocând turbulenţe pe pieţele globale, informează Reuters şi AFP. Bursa de la Frankfurt a deschis şedinţa în scădere puternică cu 2,87% dar ulterior în jurul orei 08.12 GMT a redus pierderile până la 1,76%, respectiv la valoarea de 10.297,63 puncte. Indicele general al Bursei de la Londra a deschis şedinţa cu o scădere de 2,12%. Bursa de la Paris a deschis şedinţa cu o scădere de 2,83%, până la 4.350,07 puncte. Bursa de la Milano a deschis în scădere cu 3% iar cea de la Madrid a înregistrat un declin de aproape 4%.
Este pentru a doua oară în decurs de câteva luni când pieţele financiare sunt bulversate de rezultatele neaşteptate ale unui scrutin. La finele lunii iunie, votul suprinzător în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a provocat scăderi pe burse, indicele Dax al Bursei de la Frankfurt înregistrând atunci o cădere de aproape 10% pentru a termina şedinţa cu o scădere de aproape 7%.

În cazul alegerile prezidenţiale din SUA, pieţele au mizat pe o victorie a candidatului democrat Hillary Clinton, apreciată ca o opţiune pentru menţinerea status quo-ului. În ceea ce îl priveşte pe Donald Trump există numeroase incertitudini cu privire la politicile sale precum şi scepticism pe pieţe cu privire la viziunile sale cu privire la o serie de subiecte precum schimburile comerciale.

Bursa de la Bucureşti, cu aproximativ 140 miliarde de lei capitalizare, afişează scăderi pe toţi indicii în condiţiile în care pieţele financiare externe reacţionează negativ la rezultatul alegerilor din SUA, cea mai mare economie la nivel mondial.
BET afişa la ora 11:20 o scădere de 0,9% la 6.747 de puncte, după ce a deschis în această dimineaţă în minus cu 1,8% faţă de şedinţa precedentă.

Contractele futures de pe Wall Street s-au prăbuşit cu circa 5%, după ce rezultatele preliminare ale alegerilor prezidenţiale din Statele Unite au sugerat că Donald Trump este probabil să o depăşească pe Hillary Clinton, şocând traderii care s-au concentrat pe sondajele din ultimele zile care arătau o tendinţă opusă. Indicele american Standard&Poors’s 500 a coborât cu 5%, în timp ce peso-ul mexican s-a prăbuşit cu până la 11%, cel mai mult după 1994. Titlurile americane de Trezorerie, yenul şi aurul au urcat cel mai mult după rezultatul pro-Brexit al referendumului care a avut loc în iunie în Marea Britanie.

O victorie a lui Trump a fost descrisă de către analişti ca având potenţialul să provoace turbulenţe pe pieţele financiare, care mizau pe continuarea politicilor care au coincis cu a doua cea mai lungă piaţă bull (taur) din istoria S&P 500.

Brexit-ul a fost cel mai recent şoc politic, care a condus la un declin de 5,3% al inducelui S&P 500 în două şedinţe de tranzacţionare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.