Nici măcar nu face parte din ”ciuma roșie”

Medic mazilit din interese politico-financiare

Un reputat medic timișorean a fost demis, luni, de la conducerea Secției clinice de medicină internă a Spitalului Universitar CFR, cu motivația că a împlinit vârsta pensionării, de către o grupare liberală ce îl are în fruntea sa chiar pe managerul unității medicale și care vrea să transforme secția într-o afacere.

Prof.univ. dr. Ioan Romoșan, membru al Academiei de Științe Medicale din anul 1997, spune că decizia luată de către managerul Iulius Jugănaru este ilegală și că va contesta în justiție actul administrativ prin care a fost înlăturat de la conducerea Secției de medicină internă. ” În privat, managerul Jugănaru a motivat demiterea mea cu următoarele cuvinte: Eu fac reforme atât de dure în spital, că, din respect nu vă expun pe Dvs, să le faceți”. În fața colegilor a declarat, evident, altceva, după care mi-a înmânat decizia prin care mi-au fost luate toate prerogativele și sunt, acum, un simplu medic pe secție. Așa se manifestă, probabil, respectul celor care au învățat medicină de la mine. Clarificarea situației o las în sarcina avocaților mei”, a declarat dr. Romoșan, pentru Coridianul.ro, cel mai titrat medic din Siptalul CFR Timișoara.

”Am atacat în instanță decizia managerului, în ceea ce-l privește pe profesorul Romoșan, ca fiind nelegală. Mi-am întemeiat acțiunea în justiție pe prevederile Legii 264/2004, coroborată și cu prevederile art.391, alin.3, din Legea 95/2006, la care se adaugă și un document intern al Spitalului Universitar CF Timișoara și anume o hotărâre a Adunării generale, din data de 28.07.2017, care spune că șeful Clinicii va fi menținut în funcție până la organizarea unui concurs pe postul respectiv și care să-i confere câștigătorului definitivatul în fruntea secției. Nici una din prevederile pe care le invoc nu a fost respectată de către conducerea spitalului în decizia luată față de clientul meu”, a declarat, pentru Cotidianul.ro, avocatul Arcadie Anastasescu.

Tot prin decizia managerului Jugănaru, doi dintre subalternii doctorului Romoșan și care i-au fost acestuia rezidenți, au fost numiți în funcțiile de Șef Secție și adjunct al acestuia. Cel puțin unul dintre ei, dr. Christian Banciu, este mai interesat de activitatea sa profesională în vreo 3 spitale private, așa cum rezultă dintr-o simplă căutare pe internet și mai puțin de cea din spitalul a unde a fost uns șef de secție. Banciu, dr. Alexandru Caraba, noul adjunct al secției și managerul Jugănaru, toți liberali, vor să transforme Secția de Medicină internă, cu 65 de paturi, într-o secție de îngrijiri paleative. Surse din Spitalul CFR au declarat, pentru Cotidianul.ro, că Jugănaru care este medic specialist în medicină de familie, a susținut chiar în fața angajaților spitalului că intenționează să pună bazele noii secții. Ei, practic, intenționează să facă din actul medical o afacere cu parafă liberală. Iulius Jugănaru a mai fost într-o situație similară, în urmă cu patru ani, atunci când a fost înlăturat de la conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, după doar câteva luni de la numire, tot pentru ”reforme dure”. În opinia sa acestea ar fi redresat activitatea medicală, dar ele ascundeau intresele unui grup liberal condus de tandemul Bușoi, europarlamentar PNL și Cristian Careba, fost șef al Casei Jedețene Timiș de Asigurări de Sănătate, condamnat pentru mai multe infracțiuni financiare. Contactat în mai multe rânduri pentru ași exprima un punct de vedere, managerul Jugănaru a refuzat dialogul legat de situația profesorului Romoșan și de intențiile sale de a transforma ”spitalul săracilor”, așa cum este cunoscut, în Timișoara,Spitalul CFR, într-o afacere liberal-bănoasă.

Interesant de subliniat este și faptul că atunci când era șeful Clinicii de Medicină Internă de la Spitalul CFR, dr. Romoșan a scos la concurs două postul universitare, respectiv de conferențiari, la care cei doi medici care conduc acum secția nu s-au prezentat, ei rămânând doar șefi de lucrări pe disciplinele pentru care au aplicat. În ceea ce-l privește pe profesorul Romoșan, medic internist-nefrolog, acesta este respectat ca o somitate medicală în Timișoara. El a îndeplinit de-a lungul anilor mai multe funcții, dintre care cele mai importante sunt cea de ministru secretar de stat în timpul guvernării CRD și de director al celor mai importante unități medicale din județul Timiș. Medic cu recunoaștere internațională, în specialitatea sa și ziarist, Romoșan a scris și 20 de volume de beletristică, pe lângă cele 70 de volume cu tematică medicală și alte 375 de articole în publicații din țară și străinătate. Romoșan a renunțat la calitatea de membru PNL în anul 2008 și de atunci nu aste afiliat politic.

 Foto: Dr. Ioan Romoșan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Sergiu Miat 307 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Ce minciuni spune omul acesta! Are 66 de Ani , nu mai are voie sa fie Sef de sectie dar poate fi medic in continuare . Problema este ca nu are nici un pacient si nu a auzit nimeni de el. Nu se poate doar sa ne agatam de functii. Un atac murdar la adresa medicilor si conducerii Spitalului CFR care chiar isi dau interesul ca acest Spital sa supravietuiasca.Rusine sa va fie pt acest articol mincinos. Sunteti un procesoman si un plagiator care toata viata ati facut avansuri rezidentelor, facandu-le sa tremure la fiecare vizita.

  2. O reacție tipică de frustrat fara realizări profesionale și fără valoare profesionala publicistica și culturală.Domnul academician are o cariera prodigioasa in minister, la institute naționale, internaționale, academice și universitare. Tonul arțăgos și răuvoitor arată că acest individ a dat cinstea și rușinea pe afirmații mincinoase și calomnioase.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.