Nu-i mai mulțumesc randamentele

CEZ și Enel vor să-și vândă afacerile din România

Mai intâi italienii de la Enel, apoi cehii de la CEZ, au anunțat că analizează vânzarea afacerilor din distribuția și furnizarea de electricitate din România. Apoi, au demarat și măsuri concrete. Mai intâi Enel, care a angajat banca BNP Paribas să se ocupe de tot procesul, evaluarea activelor și vânzarea lor. Se asteaptă ca activele să fie evaluate la aproximativ un miliard de euro, au declarat, pentru Reuters, surse din apropierea acestui dosar. „BNP încearcă acum să sondeze terenul să vadă dacă există apetit și dacă Enel își va vinde toate sau doar o parte din afaceri. Depinde de cumpăratori”, au precizat sursele.

Directorul general Enel, Francesco Starace, a recunoscut demersurile de a părăsi piața românească, pentru că nu ar mai produce randamentele dorite.

Luni, 9 septembrie, a venit rândul CEZ să anunțe că a început procedurile pentru a ieși din afacerile locale, intermediarul desemnat fiind Societe Generale. Într-un comunicat, cehii vorbesc despre vânzare a șapte companii . Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România). Potenţialii investitorii îşi pot exprimă interesul atât pentru întregul grup de companii menţionate, cât şi în mod individual pentru oricare dintre companii. „Interesul confirmat în scris de către potențialii investitori va fi urmat de o invitatie de a depune o oferta neangajanta. In Romania, CEZ a.s. vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de trading. Acești pași sunt în conformitate cu noua strategie aprobată anterior de compania mamă”, arată comunicatul.

De cumpărarea unor active Enel și CEZ ar fi interesat producătorul de energie controlat de stat Hidroelectrica. Este însă neclar de care anume și dacă societatea românească are sugicienți bani să le cumpere. Esențiale sunt distribuțiile de energie, care sunt monopol regional în Oltenia(CEZ) și în Muntenia, Dobrogea și Banat(Enel). Fiind monopol înseamnă că au profit garantat. În fapt, profitul garantat, prin tarife specifice instituite de ANRE, au fost consfințite chiar prin contractele de privatizare.

În total, aproape 5 milioane de români sunt arondați , clienți fiind, la Enel și CEZ. Ceilalți doi mari distribuitori sunt Electrica și E.ON. Electrica, companie unde statul este cel mai mare acționar, dar nu cu 51% și-a arătat, la rândul ei, interesul pentru unele active din sectorul distribuției și furnizării de energie aflate la vânzare.

În cei aproape 15 ani de când sunt pe piața locală, Enel și CEZ au realizat, fiecare, afaceri de miliarde euro. Enel, având o sferă de activitate mai cuprinzătoare, a depăsit 10 miliarde de euro. Uzual, marja de profit anuală, în fiecare an, a fost de aproximativ 10%, câteodată mai mult, altădată mai puțin.

Se reorientează

Enel este cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din România, unde grupul italian este prezent din 2005 cu operațiuni in domeniul distribuției de electricitate și în cel al producției de energie regenerabilă. Enel deserveşte peste trei milioane de clienţi în România şi a mai încercat și în anii trecuți să-și redimensioneze prezența pe piața românească, însă planul acela fusese abandonat în 2015. Se pare că acum se dorește o nouă relansare a eforturilor destinate vânzării activelor sale din România.

Conform Agerpres, Enel îşi revizuieşte în fiecare an operaţiunile globale în cadrul unui program destinat vânzării unor active şi cumpărării altora care oferă randamente mai mari. În ultimii ani, grupul italian a făcut investiţii mari în reţelele pe piaţa sa cheie din America Latină şi în prezent analizează preluarea activelor companiei Sempra Energy din Peru şi Chile.

Grupul CEZ a intrat pe piaţă energetică din România în 2005, odată cu achiziţia unei companii de distribuţie. Activele româneşti au generat de la început EBITDA pozitiv şi contribuie în mod regulat la dividendele Grupului CEZ. Cehii se numără printre principalii lideri de utilităţi integrate din România. Acesta include una dintre cele mai mari companii de distribuţie (1,4 milioane portofoliu de clienţi, 6.826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producţie de 1.105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reşiţa format din patru lacuri de acumulare şi patru micro hidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producţie de 83 GWh în 2018) şi furnizarea de energie electrică şi gaze către clienţii finali (vânzări de 3.425 GWh în 2018).

Procesul de transfer al activelor din România se derulează în conformitate cu nouă strategie a companiei-mama, aprobată în luna iunie a acestui an. Aceasta prevede transferul treptat al activelor din Bulgaria, România, Turcia şi parţial şi din Polonia. Fac excepţie companiile axate pe domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO), pe care CEZ doreşte să le dezvolte mai departe acasă şi în străinătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1067 Articole
Author

11 Comentarii

  1. O sa le cumpere scump statul roman, prin intermediul Electrica SA ori alta societate cu capital de stat. Ulterior o sa le vanda ieftin sau o sa cedeze gratuit actiunile fondului proprietatea ori altuia similar.

  2. Nicio surpriza aici. Au cumparat pe nimic de la prostii de valahi, au facut profituri porcesti si acum vand pe bani adevarati. Blestemata tara, popor de prosti si politicieni canalii.

    • Nu cumva de la alogeni cu nume valahizate sau ‘oachesi’ ca Nastase si Ilici?Ca valahi adevarati n-au prea mai fost prin politica de prin ’47, de cand l-au gonit bolsevicii pe Rege si au asasinat elita tarii

  3. Foarte bine : madam Dancila n-are decât sa nationalizeze producerea de energie electrica a tarii, care, oricum, e de IMPORTANTA STRATEGICA. „Capitalismul liberal”, sinonim al porcariei.

  4. Hidroelectrica a mai încercat să pună mâna și pe distribuție să-și facă transport ca să aibă producție transport distribuție, deci să fie idependentă și dacă merge prost s-o vândă la straini. Străini care vor condiționa cumpararea de nerestricționarea tarifului.

  5. Sa plece si Dacia si Ford ! Sa nu ne mai fure tara. Sa plece toti hotii din Europa de Vest sa fim iar bogati cum am fost pana in 2004 si mai ales inainte de 1989.

  6. CEZ faceau bani cu bransarea si debransarea acum cativa ani.Daca intarziai o zi te debransau si luau taxa 50 euro daca ateai iti mai luau taxa 50 euro bransarea. O firma de hoti…payronul trebuia impuscat de statul roman.

  7. Acum, cand trebuiesc facute numeroase investitii in repararea si modernizarea instalatiilor – bani multi de cheltuit- le vor vinde. Ei le-au cumparat pe aproape nimic, au facut profitul gras, iar acum cand trebuie sa fac investitii, vand. Bravo lor!
    RUSINE GUVERNANTILOR dela 1990 la prezent! Gasti de tradatori si profitori.

  8. Auluat moaca nu au investit nimic au crescut doar preturiile reteaua de distribuitie e veche nu mai dureaza mult si vand ca ar trebuii sa faca investitii nu is prosti au scos profit astronomic si valea.Asta se intampla intr-o tara guvernata de hoti imbecili tradatori si interlopi

  9. Postacii imbecili ar dori sa plateasca mai mult la lumina ca nu cumva sa cistige ceva guvernul actual !!! La fel se doreste sustinerea fondului american Proprietatea, fond care este o hotie nerusinata americana tip Bechtel [insa in actiuni]. La fel cu Fondul Proprietatea a fost declarat ,,fond inchis” si SAFI – pnl/pdl cu d-l general maior. La SAFI am pierdut 1.000.000 de lei.

  10. Au cumparat pe nimic ceva care a fost realizat pe timpul lui Ceausescu,au profitat cat au putut si acum cand trebuie sa mai si intretina sau sa inbunatateasca ceva …vand. Nu ei sunt de vina ca au cumparat, sunt de vina politicienii care au luat comisioane pe ceva ce era a tuturor romanilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.