China: cel mai înalt curs al yuanului din ultimii cinci ani

Banca centrală a Chinei, care depune eforturi pentru un regim mai flexibil al monedei naţionale, a anunţat vineri un curs de referinţă al yuanului de 6,7896/1 dolar, cu 0,3% mai ridicat decât cel de joi (6,800 yuani/1 dolar) – cel mai înalt nivel din 2005, informează Xinhua.

Instituţia bancară chineză s-a pronunţat pentru continuarea reformei, dar a respins orice reevaluare a renminbi /yuan/, conform unui comunicat difuzat pe internet. În document se menţionează că yuanul va fi menţinut pe „baze stabile”, expresie indicând voinţa Băncii centrale de a evita o apreciere bruscă a monedei naţionale.

Această situaţie intervine în contextul intensificării presiunilor exercitate de comunitatea internaţională asupra Beijingului, pentru a determina aprecierea yuanului, înaintea summitului G-20.

Pe piaţa interbancară, însă, cursul yuanului a scăzut, unii analişti apreciind că situaţia se datorează băncilor chineze, care ar putea fi încurajate să cumpere dolari prin Banca centrală, decisă să demonstreze că un curs de schimb mai suplu implică modificări în ambele sensuri, notează şi AFP.

Prefaţând declanşarea crizei mondiale, în vara anului 2008 China a stabilit la 6,8/dolar cursul de schimb al yuanului, asigurându-i stabilitatea. Odată cu relansarea economică, s-au intensificat presiunile privind aprecierea monedei chineze exercitate de principalii parteneri comerciali ai Chinei, în special Statele Unite ale Americii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.