China, decizie importantă

China a anunţat marţi o creştere a bugetului militar cu 7,2% pentru 2024, pe fondul corupţiei din armată şi a tensiunilor persistente care privesc Taiwanul şi Marea Chinei de Sud, informează AFP, preluată de Agerpres.

Identic cu cel din 2023, acest procent a fost confirmat de Ministerul Finanţelor în cadrul sesiunii anuale a Parlamentului, care a început marţi.

China intenţionează să cheltuiască 1.665,5 miliarde de yuani (231,4 miliarde de dolari) pentru apărare, un buget de peste trei ori mai mic decât cel al Statelor Unite.

Gigantul asiatic menţine o „creştere rezonabilă” a bugetului său militar pentru „a-şi proteja suveranitatea, securitatea şi interesele sale de dezvoltare”, a explicat luni Lou Qinjian, purtătorul de cuvânt al sesiunii parlamentare. Acesta este în creştere de câteva decenii, pe măsura creşterii economice.

Ţara alocă armatei 1,6% din PIB, mult mai puţin decât SUA (3,5%) sau Rusia (4,1%), potrivit Institutului Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

Cu toate acestea, creşterea militară a Chinei este privită cu suspiciune de către SUA, Japonia şi Filipine, ţări cu care China concurează pentru controlul asupra unor insule mici din Marea Chinei de Sud. De asemenea, trezeşte temeri în Taiwan, o insulă de 23 de milioane de locuitori pe care China speră să o reunească cu teritoriul său, sau în India, cu care uneori conflicte de-a lungul graniţei disputate din Himalaya.

În ceea ce o priveşte, China se declară îngrijorată de alianţele militare stabilite de rivalii săi regionali cu SUA sau chiar cu NATO, care prezintă acum Beijingul drept o provocare la adresa intereselor membrilor săi.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat în ianuarie că Beijingul „se apropie de noi” pentru că „îl vedem în Africa, în Arctica, îl vedem încercând să controleze infrastructurile critice”.

În acest context, China a realizat în special anul trecut „o creştere substanţială a numărului de focoase nucleare”, a declarat pentru AFP James Char, expert în armata chineză la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.

Potrivit SIPRI, în 2023 Beijingul avea 410 focoase nucleare (+60 într-un an), mult în urma Washingtonului (3.708) şi a Moscovei (4.489).

„Scandalurile recente de corupţie din armată ridică totuşi îndoieli cu privire la eficacitatea forţei sale de rachete şi la profesionalismul forţelor militare”, a declarat Adam Ni, redactorul şef al revistei China Neican, newsletter cu informaţii despre actualitatea chineză.

Anul trecut, China şi-a schimbat de două ori ministrul apărării. Retras din martie 2023, fostul ministru Wei Fenghe nu mai apare în public, la fel ca succesorul său Li Shangfu, demis în octombrie, fără explicaţii, după câteva luni. Alte personalităţi militare de rang înalt, în special din domeniul rachetelor nucleare, au fost concediate.

Washingtonul continuă să ocupe primul loc în privinţa bugetului militar. Potrivit SIPRI, SUA sunt ţara cu cele mai mari cheltuieli militare, 877 de miliarde de dolari în 2022, conform ultimelor cifre disponibile. Urmează China (292), Rusia (86,4), India (81,4), Arabia Saudită (75), Regatul Unit (68,5), Germania (55,8) şi Franţa (53,6).

În plus, SUA dispun de o prezenţă globală şi de reţele de alianţe, pe care China nu le poate avea pe termen scurt”, a evidenţiat Adam Ni. Washingtonul are sute de baze militare în străinătate, în timp ce China are doar una, în Djibouti.

Având în vedere deficienţele armatei chineze (…) pare logic ca Beijingul să nu dispună nici de mijloacele, nici de dorinţa de a se angaja într-un conflict cu SUA sau de a lansa o invazie (…) în Taiwan”, notează James Char.”Ceea ce rămâne însă îngrijorător sunt fricţiunile cu celelalte armate din regiune, care pot scăpa de sub control şi pot degenera într-un conflict deschis”, a adăugat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

10 Comentarii

  1. „Ţara alocă armatei 1,6% din PIB”
    -de fapt asta e mesajul care trebuie propagat subliminal,
    SE MENTINE CONFUZIA DINTRE PIB SI BUGET!

    orice guvern executa doar Bugetul,
    RESTUL PANA LA PIB SINT BANII LIBERI AI ALTORA!

    -in Romania Bugetul e 27% din Pib
    restul de 63% sint banii pe care altii sint liberi sa-i cheltuie cum vor
    dar trebuie sa plateasca cel putin tva.ul,accizele…pentru bugetul de anul viitor!
    in exentza e un cerc vicios
    pe care banditii care se cred Statul
    vor sa-l stranga in jurul gatului fiecaruia!

    nu stim in china cat e bugetul in pib
    la comunisti standardul e de 100% si peste 1005 -prin imprumuturi DE LA ALTI CAPITALISTI!

  2. china detine sua. daca cere datoria de la sua, sua intra in faliment – deja este. hellvoodoo este invadat de „producatori” china. chinezi antrenati militar in canada invadeaza sua, pentru a se angrena in apropiatul razboi dintre sud si nor,,,dezbinarea Americii este „must be” pentru ca ordine s a ta nica sa se poata ridica. intai trebuie distruse valorile, traditiile si drepturile fundamentale – diluat totul pentru a „build back better” – solve et coagula. ca este ordine unipolara sau multipolara, rezultatul va fi acelasi…omenirea este manipulata sa aiba „speranta”. nu exista speranta, planul se vrea indeplinit chiar de demonul la care va rugati si caruia ii spuneti dumnezeu… asta nu este dumnezeu, este un dement crud.

  3. „Ceea ce urmăresc este să controleze gândirea fiecărui chinez și să ștergă istoria fiecărei persoane. Vor să scrie ei înșiși istoria”

    Guvernul chinez a cerut distrugerea la nivel național a tuturor datelor despre COVID-19 din sistemul său de sănătate
    „Mi-a spus direct: guvernul instruiește departamentele de sănătate din toată țara să distrugă toate datele legate de COVID-19, inclusiv informații despre întregul proces de combatere a epidemiei și dosarele de vaccinare. Ei trebuie să ștergă toate datele fără a lăsa urme, iar înregistrările din computere trebuie șterse în întregime”
    „Nicio dată nu trebuie cruțată, nici pe hârtie, nici pe computere. Înregistrările privind administrarea vaccinului vor fi șterse, precum și înregistrările testelor de acid nucleic și orice alte aspecte incomode care au avut loc pe parcursul întregului proces de combatere a epidemiei”
    „După vaccinare, mulți dintre noi s-au simțit rău fizic timp de aproximativ o săptămână, având o stare de un disconfort considerabil. Unele persoane care au solicitat asistență medicală au descoperit ulterior noduli în plămâni. Este un scenariu comun în cazul persoanelor care au fost anterior sănătoase înainte de vaccinare. Însă majoritatea oamenilor se abțin să discute în mod deschis despre aceste probleme, deoarece le lipsesc dovezi concrete prin care să atribuie aceste probleme vaccinului”
    „Personal cred că vaccinurile pe care le-am primit sunt contrafăcute și au efecte adverse”

  4. Dacă suma alocată armatei in China e de 3 ori mai mică decât in SUA și reprezintă 1,6 din PIB iar in SUA reprezintă 3,5 prin seducție logică economia Chinei este superioară celei SUA. Daca introducem in ecuația volumului fizic al producției de armament indicatorii de preț și nivelul de productivitate care se știe că le este net favorabil chinezilor intr-un raport de 5:1 o să constatam că China produce muult mai mult armament decât poate produce SUA. Și când mă gândesc că Ucraina așteptă noi livrări de arme…

  5. „SUA sunt ţara” – nu vă sună aiurea?
    1$ cheltuit de China este la fel de valoros precum minim 2$ cheltuiți de SUA, deci rezultatele cheltuielilor militare făcute de China înseamnă mai mult decât cifrele pus hârtie.

  6. China are un acord militar istoric cu Rusia. Este suficient pentru cei doi colosi militari sa faca jocurile in lume.Dupa Orientul Mijlociu urmeaza Africa si apoi America de Sud care vor deveni satelitii celor doua puteri militare. Raportate la preturile de productie din China si Rusia si cheltuielile cu personalul militar este evident ca bugetele de inarmare ale celor doua tari sunt cu mult mai mari decat cel al Americii. Frica reala i-a facut pe cei din Nato sa nu intervina cu militari in Ucraina.

  7. Suntem foarte ingrijorati si daca s-ar putea ca bugetul Chinei si al Rusiei pentru armata sa fie zero si numai noi astia bunii si democratii sa avem armate puternice si sa bagam sute de miliarde in ele! Pentru ca razboaiele noastre sunt minunate si frumoase si aduc multa pace.

  8. China este nr 1 mondial la economie ,iar Filipine este cea mai saraca tara din Asia ,tara catholics si colonie amerloca cu baze militari ale Diavolului ,Respect si mult succes economic si militar pentru China impotriva diavolului drogat

  9. Dupa parerea debilului scartzenberg, si Antarctica si restul lumii sunt in NATO.

  10. Domnilor, se compara mere cu pere. Problema nu e cat din PIB aloci industriei militare, ci la ce pret este fabricat un produs similar in SUA, China si Rusia.
    Rusia are materii prime ieftine, forta de munca are salarii mai mici ca in SUA, energia ieftina.
    Sa va fac o exemplificare – daca in SUA de 1000 de dolari produci 10 arme, in China de o valoare identica produci 60, iar in Rusia 100.
    Toate firmele private americane produc la preturi astronomice, ca lac sa fie si broaste proaste care sa vina la cumparaturi sunt.
    Deci evocarea bugetelor este o prostie si ascunde o mare MINCIUNA.
    Nu suma alocata este importanta, ci cat armament poti produce din ea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.